A társállatok szerepe, jelentősége (2.)

doszerk - 2021. július 14. 16:52

Újabb sorozatot kezdtünk hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok szerepéről, jelentőségéről mesél. Mit tud, és miben segíthet egy segítőkutya? Válaszok itt! 

A segítő kutya a fogyatékkal élő személyt hozzásegíti az egyenlő esélyű hozzáféréshez; mindemellett az önálló életvitel és a vészhelyzetek elhárítása is fontos feladata. A gazda olyan fogyatékkal élő személy lehet, aki vizsgával igazoltan részt vett olyan képzésben, ami a segítőkutya használatára, gondozására vonatkozik. A segítőkutyákat a különböző típusok szerint csoportosítjuk. A hallássérült-segítő kutyák feladata a hangok és zajok jelzése, a rohamjelző segítőkutyákat a feladatok szerint csoportosíthatjuk – léteznek vércukorszintjelző segítőkutyák, epilepsziarohamot jelző segítőkutyák, gluténjelző segítőkutyák, valamint mentálhigiénés segítőkutyák is. 
A vakvezető segítőkutyák jelzik a felmerülő akadályokat a mindennapi élet során, míg a mozgássérült-segítő kutyák a tárgyak manipulációjában segítenek, illetve szükség esetén segítséget is hívnak. A jól meghatározott feladatra kiképzett állatok mellett léteznek a személyi segítőkutyák – e körbe olyan segítők tartoznak, amelyek a fent említett egyik csoportba sem sorolhatóak.
E körben nem foglalkozom a terápiás kutyákkal, de ezt mindenképpen meg kell említenem, hogy ez a típusú segítőkutya is a része a mindennapjainknak – ők a gazdájukkal/felvezetőjükkel együtt támogatják a többi szakember segítő munkáját.

Kapcsolódó tartalom:
Sorozatunk előző része (katt)>>

Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző
(Fotó: Duna Dog Center) 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: mozgás, játék, közösség a Móricz-pikniken (galériával)

DSTV: mozgás, játék, közösség a Móricz-pikniken (galériával)

2022. okt. 01.

Színes forgataggal tért vissza az elmúlt években elmaradt Móricz-piknik, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskola udvarán rendezett közösségi program ezúttal is nagy siker volt mind a nebulók, mind a szülők körében. Hangkép és galéria itt!

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

2022. szep. 29.

Közismert és közkedvelt forgatagról tudósít a DSTV összeállítása. A nyári szünet után újra a Szalki-sziget adott otthont a Dunai Kincses Kert helyi termelői piac és kézműves vásár kavalkádjának – a szokott színvonalon és sikerrel. Hangkép.

Lételemed a változás?

Lételemed a változás?

2022. szep. 26.

Vannak emberek, akik imádják az állandóságot, akiknek a kiszámíthatóság a fontos. Akik akkor érzik jól magukat, amikor minden a megszokott mederben halad. (X)

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

2022. szep. 26.

Egymást érik a frontok a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét közepén lehet egy kis szünet, de a végére megint bőven kapunk az égi áldásból.

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

2022. szep. 25.

A munkavédelmi ruházat viselése számtalan munkakörben nemcsak törvényi előírás miatt szükséges, hanem valóban életünket, egészségünket védi. (X) 

A nyári szünet után újra itt a Dunai Kincses Kert!

A nyári szünet után újra itt a Dunai Kincses Kert!

2022. szep. 23.

Több mint hetven árus kínálja a portékáját az őszköszöntő eseményen – a termelői piac és kézműves vásár a Szalki-szigetre tér vissza szombaton délután!

Miért jó a szakállbeültetés?

Miért jó a szakállbeültetés?

2022. szep. 22.

Szinte hihetetlen, de azzal kapcsolatban is végeztek már kutatásokat, hogy a nők kihez vonzódnak jobban. A szakállas vagy a simára borotvált férfiakhoz? (X)