Dunaújváros Hetilap

Elvették a DVCSH engedélyét

Kölesdi Fanni - 2021. július 2. 11:27

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megerősítette a Rajta Újváros! Egyesület képviselőinek álláspontját és visszavonták a DVCSH távhőszolgáltatási engedélyét. Az átadás-átvétel tegnap történt, a témában Szabó Zsolt alpolgármester tisztázott néhány kérdést. 

– Mi történt a felmondás után?
– A felmondással egy időben jeleztük a MEKH felé, hogy a DVCSH helyett az önkormányzat a 100 százalékos tulajdonában álló DVG Zrt.-t kívánja megbízni a feladattal. A DVG Zrt. el is kezdte a felkészülést az átvételre. A műszaki paraméterek felmérése, a számlázási rendszer felállítása, az ügyfélszolgálati irodák létrehozása mind-mind megkezdődött. Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni azt a tényt, hogy a város távhő-hálózata az önkormányzat tulajdonában van. Ugye sokan hivatkoztak arra, hogy a DVG-nek semmije sem volt a szolgáltatáshoz, jelentem de: a hálózat teljes egészében, ahogy a felújítások utáni munkákat is értelemszerűen el tudta volna látni a DVG. Az alvállalkozókkal megállapodtunk, a hálózatot felmértük, sőt, konkrét megállapodásunk volt arra vonatkozóan is, hogy honnan vásárolunk hőt. A MEKH végül az önkormányzati tulajdonú DVG Zrt. helyett ugyanakkor az állami tulajdonú MVM Oroszlányi Távhőszolgáltató Zrt.-t jelölte ki arra, hogy július 1-jétől ellássa Dunaújvárosban a távhőszolgáltatást. A MEKH tájékoztatása szerint a felhasználók ellátása az átadás-átvétel során is folyamatos marad, teendőjük nincs. Innentől kezdve természetesen az átadás-átvétel teljes mértékben az állami cég felelőssége, így a lakosság pontos tájékoztatása is. 
– Mivel indokolta a MEKH, hogy az MVM-et választotta?
– A MEKH egészen pontosan azzal indokolta, hogy nem a DVG-t jelölte ki, hogy a DVG és a DVCSH között olyan mértékben mérgesedett el a kapcsolat, hogy a távhőszolgáltatási feladat átadás-átvételi folyamatának véghezviteléhez szükséges együttműködést nem lehet alappal feltételezni. Itt szeretném egyértelműsíteni, hogy bár nem volt felhőtlen a kapcsolat a DVCSH-val, de szó sem volt arról, ami az előző városvezetés idején, hogy bírósági perek tucatjai indultak volna a felek között. Mi igyekeztünk a nézeteltéréseket tárgyalóasztal mellett rendezni. Nekünk egy dologgal volt bajunk: azzal, ha a szolgáltatás kimaradt. Amit még mindenképpen szeretnék kiemelni a MEKH határozatából, az a Fejér Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívására adott válaszuk. Mint ismert, a Kormányhivatal szerint a polgármester április végén nem volt döntési kényszerben, nem kellett volna felmondania a DVCSH szerződését. Ugye voltak helyi lapok, akik már pezsgőt bontottak a Kormányhivatal levelétől és azt írták, hogy "Törvénysértőnek bizonyult az önkormányzat eljárása". 

– Ehhez képest mi a hatósági döntés lényege?
– Nos, nekik ajánlom figyelmükbe a MEKH következő sorait: "A Hivatal meggyőződése az is, hogy a polgári jog területén álló jognyilatkozatok polgári jogi megfelelősségének elbírálására az FMK-nak sincsen hatásköre, ezen túlmenően pedig az FMK felhívása nem tekinthető döntésnek, hiszen mint azt a törvényességi felhívás az elnevezésében is tartalmazza, az nem döntés, csak felhívás. Így az abban foglaltak nem tekintendők jogi ténynek sem, jogerő a felhíváshoz nem kapcsolódik." Lefordítom ezt jogászról magyarra: a MEKH ugyanazt az érvelést adta a Kormányhivatal felhívására, amit mi is, vagyis, hogy a Kormányhivatal csak a véleményét közölte, vagyis semmi sem bizonyítja, hogy valóban törvénytelen lett volna a polgármester határozata. De más helyen is arra a véleményre jutott a MEKH, hogy a Kormányhivatal túllépte a hatáskörét, gyakorlatilag ízekre szedte a Kormányhivatal törvényességi felhívását. Mindenképpen nagy megerősítés ez nekünk, hiszen ugye az ellenérdekelt felektől folyamatos az a vád, hogy jogilag megalapozatlan döntéseket hoztunk. Azt hiszem ennél csattanósabb választ nem is kaphatnának. Szeretném megerősíteni: a jelenlegi városvezetésnek egy célja van: az, hogy minden dunaújvárosi otthonban tisztességes víz, csatorna és távhőszolgáltatás legyen. Továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt elérjük.

(Címlap- és belső oldali képünk illusztráció; nyitókép: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.