Dunaújváros Hetilap

Különleges övezet – két közgyűlés előtt

Öcaline - 2021. július 22. 18:43

A dunaújvárosi közgyűlés állásfoglalást fogadott el a múlt csütörtöki nyílt ülésen a Városházán, a Fejér Megyei Közgyűlés is tárgyalt a Duna mente – Fejér különleges gazdasági övezetről. A székesfehérvári tanácskozáson Kálló Gergely országgyűlési képviselő is felszólalt – a hivatalos válasz: Gyurcsány.

Két közgyűlés is tárgyalt a témáról, de micsoda különbséggel: míg a dunaújvárosi testület többsége a városi és térségi érdekek mentén szavazott a témában (ehhez lásd a visszatekintőt az összeállítás végén), a megyei közgyűlés nettó politikai szempontok szerint döntött.

Leszavazták a módosítót

A Megyeházán rendezett rendkívüli közgyűlésen az első napirendként szerepelt a Duna mente – Fejér különleges gazdasági övezet témája, ugyanakkor három tételről szavazhattak a fideszes többségű testület tagjai: az övezet létrejöttéhez kapcsolódó jogszabályi háttér megteremtését célzó javaslatban szerepelt az Iváncsa községgel és Rácalmás várossal kötendő megállapodás is. 
A javaslathoz módosító indítványt nyújtott be Kátai György arról, hogy maradjanak érvényben Dunaújváros vonatkozó szerződései Rácalmással és Iváncsával, a megyei közgyűlés fideszes többsége leszavazta a DK-s képviselő módosító javaslatát, és elfogadta a javaslatot. 

Felszólalt, tiltakozott

Az ülésen fel kívánt szólalni Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője, valamint Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester – míg a honatya a törvényben foglalt jogával élve szót kaphatott a Megyeházán, a város alpolgármestere nem kapott szót a megyei közgyűlésben. Kálló Gergely több kérdést intézett dr. Molnár Krisztián közgyűlési elnökhöz, egyebek mellett arról, ki kezdeményezte a gazdasági  övezet létrehozását, miért maradt ki az egyeztetésekből a város és személy szerint ő maga, illetve mi lesz a sorsa a máig élő szerződéseknek. 
A közgyűlés elnöke válaszában – érdemi érvek helyett – a vasmű privatizációját hozta fel a dunaújvárosi bajok fő forrásaként, megjegyezte, hogy igenis voltak egyeztetések az érintett településekkel, illetve azt is kifejtette, hogy értelmezése szerint a korábbi kontraktusok az övezet létrejöttével okafogyottá váltak. A viszontválasz, majd Kálló Gergely reakciója után mondottak során 17 alkalommal hangzott el a fideszes varázsszó: Gyurcsány.

A közgyűlés után a Megyeháza előtt tartott sajtótájékoztatón Kálló Gergely szintén hangsúlyozta, hogy nem kapott érdemi választ a kérdésekre, míg Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester kifejtette: az átgondolt térségfejlesztési törekvések helyett a politikai bosszú motiválta a különleges gazdasági övezet létrejöttét.

Jogos jussáért harcol a város

Amint arról már beszámoltunk, a dunaújvárosi közgyűlés is foglakozott a különleges gazdasági övezet témájával a Városháza közgyűlési termében múlt csütörtökön, amely napirendjén szerepelt a Duna mente – Fejér elnevezésű különleges gazdasági övezet miatt a Rácalmással és Iváncsával kötött megállapodásokhoz kapcsolódó állásfoglalás kialakítását célzó javaslat.  
Az állásfoglalás arról szól, hogy a közgyűlés továbbra is érvényesnek és hatályosnak tartja a korábban született szerződéseket. Ennek nyomán a jogutód megyei önkormányzattal szemben is érvényesíteni kívánja az adómegosztással kapcsolatos megállapodást. Pintér Tamás polgármester a közgyűlésen is hangsúlyozta: minden lehetséges eszközzel el kívánják érni, hogy az igazságtalan és jogilag is kifogásolható döntés után a város visszakapja jogos jussát.

Itt tartunk most – de terveink szerint hamarosan terjedelmesebb összeállítás foglalkozik majd a Megyeházán hozott döntéssel.

(Fotó: Végh Zoltán) 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

2021. júl. 29.

A Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztálya kapta a "Dunaújváros kenyere" kezdeményezésből befolyt összeget, derül ki a DSTV összegzéséből. A félmillió forintra kiegészített adományt Mezei Zsolt alpolgármester adta át a gyógyító komplexum képviselőjének, a következő kedvezményezett a Pentele Hagyományőrző Egyesület lesz. Hangkép.

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

2021. júl. 27.

Nyolc kategóriában hirdették meg a városcsinosítási akciót, július 30-ig, azaz péntekig várják a nevezéseket! Virágozzon minden!

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

2021. júl. 26.

Pályázati forrásból megvalósuló programra várják a vendégeket a Dunaújvárosi Egyetemre szombaton délelőtt – menetrend és felhívás a hajtás után!

Csökken a város adósságállománya

Csökken a város adósságállománya

2021. júl. 25.

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

2021. júl. 25.

A véleményeket, észrevételeket is várják. Közlemény.

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

2021. júl. 24.

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel.

DSTV: eljött az aratás ideje

DSTV: eljött az aratás ideje

2021. júl. 24.

Felgyorsultak az aratási munkálatok a szélsőséges időjárás miatt, derül ki a DSTV összegzéséből. Az év elején a rendkívül kevés csapadék, a közelmúltban a kánikula akadályozta a növények zavartalan fejlődését. Hangkép.