Dunaújváros Hetilap

Különleges övezet – két közgyűlés előtt

Öcaline - 2021. július 22. 18:43

A dunaújvárosi közgyűlés állásfoglalást fogadott el a múlt csütörtöki nyílt ülésen a Városházán, a Fejér Megyei Közgyűlés is tárgyalt a Duna mente – Fejér különleges gazdasági övezetről. A székesfehérvári tanácskozáson Kálló Gergely országgyűlési képviselő is felszólalt – a hivatalos válasz: Gyurcsány.

Két közgyűlés is tárgyalt a témáról, de micsoda különbséggel: míg a dunaújvárosi testület többsége a városi és térségi érdekek mentén szavazott a témában (ehhez lásd a visszatekintőt az összeállítás végén), a megyei közgyűlés nettó politikai szempontok szerint döntött.

Leszavazták a módosítót

A Megyeházán rendezett rendkívüli közgyűlésen az első napirendként szerepelt a Duna mente – Fejér különleges gazdasági övezet témája, ugyanakkor három tételről szavazhattak a fideszes többségű testület tagjai: az övezet létrejöttéhez kapcsolódó jogszabályi háttér megteremtését célzó javaslatban szerepelt az Iváncsa községgel és Rácalmás várossal kötendő megállapodás is. 
A javaslathoz módosító indítványt nyújtott be Kátai György arról, hogy maradjanak érvényben Dunaújváros vonatkozó szerződései Rácalmással és Iváncsával, a megyei közgyűlés fideszes többsége leszavazta a DK-s képviselő módosító javaslatát, és elfogadta a javaslatot. 

Felszólalt, tiltakozott

Az ülésen fel kívánt szólalni Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője, valamint Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester – míg a honatya a törvényben foglalt jogával élve szót kaphatott a Megyeházán, a város alpolgármestere nem kapott szót a megyei közgyűlésben. Kálló Gergely több kérdést intézett dr. Molnár Krisztián közgyűlési elnökhöz, egyebek mellett arról, ki kezdeményezte a gazdasági  övezet létrehozását, miért maradt ki az egyeztetésekből a város és személy szerint ő maga, illetve mi lesz a sorsa a máig élő szerződéseknek. 
A közgyűlés elnöke válaszában – érdemi érvek helyett – a vasmű privatizációját hozta fel a dunaújvárosi bajok fő forrásaként, megjegyezte, hogy igenis voltak egyeztetések az érintett településekkel, illetve azt is kifejtette, hogy értelmezése szerint a korábbi kontraktusok az övezet létrejöttével okafogyottá váltak. A viszontválasz, majd Kálló Gergely reakciója után mondottak során 17 alkalommal hangzott el a fideszes varázsszó: Gyurcsány.

A közgyűlés után a Megyeháza előtt tartott sajtótájékoztatón Kálló Gergely szintén hangsúlyozta, hogy nem kapott érdemi választ a kérdésekre, míg Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester kifejtette: az átgondolt térségfejlesztési törekvések helyett a politikai bosszú motiválta a különleges gazdasági övezet létrejöttét.

Jogos jussáért harcol a város

Amint arról már beszámoltunk, a dunaújvárosi közgyűlés is foglakozott a különleges gazdasági övezet témájával a Városháza közgyűlési termében múlt csütörtökön, amely napirendjén szerepelt a Duna mente – Fejér elnevezésű különleges gazdasági övezet miatt a Rácalmással és Iváncsával kötött megállapodásokhoz kapcsolódó állásfoglalás kialakítását célzó javaslat.  
Az állásfoglalás arról szól, hogy a közgyűlés továbbra is érvényesnek és hatályosnak tartja a korábban született szerződéseket. Ennek nyomán a jogutód megyei önkormányzattal szemben is érvényesíteni kívánja az adómegosztással kapcsolatos megállapodást. Pintér Tamás polgármester a közgyűlésen is hangsúlyozta: minden lehetséges eszközzel el kívánják érni, hogy az igazságtalan és jogilag is kifogásolható döntés után a város visszakapja jogos jussát.

Itt tartunk most – de terveink szerint hamarosan terjedelmesebb összeállítás foglalkozik majd a Megyeházán hozott döntéssel.

(Fotó: Végh Zoltán) 

A rovat további hírei: Közélet

A demenciáról kezdődik előadássorozat

A demenciáról kezdődik előadássorozat

2022. máj. 24.

A demenciát taglalja az az előadássorozat, amely május 25-én 16 órakor kezdődik a Városházán. Az érdeklődők egyebek mellett a betegség tüneteiről, előfordulásáról és gyakoriságáról is szakemberektől hallhatnak. A bemutató sorozat részleteiről Solymosi-Bányai Bettina szociálgerontológus és Barta Endre alpolgármester közösen számoltak be. 

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

2022. máj. 23.

A karmabankba gyűjtő jótét bringaszerelőtől a kétkerekűs alpolgármesterig; ki és hogyan készül a bringások nagy nyári szezonjára? Zsírzás terén is segítünk!

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

2022. máj. 22.

Az önkormányzat számos üdülője várja a kikapcsolódásra vágyókat – nem csak a Szalki-szigeten! Az önkormányzat tulajdonában további három üdülő is van: Siófok-Balatonszabadin, Harkányban, illetve Balatonkenesén, ezek a szálláshelyek pedig jutányos áron bárki számára elérhetők.

Remek hangulatban futott a város (galériával)

Remek hangulatban futott a város (galériával)

2022. máj. 21.

Igazi futóidőben rendezték meg a Fut a város Dunaújváros elnevezésű jótékonysági "futóversenyt" ma délelőtt. A végig kiváló hangulatú megméretés teljes bevételével a Dunaújvárosi Ebrendészeti Telepet támogatják a szervezők.

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

2022. máj. 20.

A távhőszezon vége címmel tartott tájékoztatót az Építők útján lévő erőműnél Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő és Isztli Tamás, a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője szerdán délután. Az elmúlt időszak tapasztalatai mellett a soron következő karbantartási munkákról is beszámoltak.

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

2022. máj. 20.

Öt szökőkút és három ivókút tartozik az önkormányzat üzemeltetési körébe, amelynek feladatait a DVG Zrt. látja el. A tavaszi hónapok során elvégezték a szükséges karbantartási és takarítási munkálatokat, így a hagyományoknak megfelelően májustól már csobognak a kutak.  

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

2022. máj. 20.

Amint arról már beszámoltunk, egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt ki a közelmúltban a Duna Plazma: a Béke téri bázis ezúttal nagyszabású közösségi összefogással kíván segíteni a város óvodáin! A hogyanról olvashatnak az alábbiakban!