Dunaújváros Hetilap

A gazdasági övezetről is állást foglaltak

Öcaline - 2021. július 15. 18:15

Már aki. A fideszes képviselők továbbra is mély hallgatással és tartózkodással reagáltak a város kirablását eredményező kormányzati döntésre. A közgyűlési többség a különleges gazdasági övezet kapcsán hozott döntésében elfogadta a jogutóddal kötendő szerződést célzó javaslatot.

A nyári szünet előtti utolsó nyílt ülés helyszíne volt a Városháza közgyűlési terme csütörtökön – az eredetileg tervezett 29 tételes napirend bővült, hiszen két témát (a térfigyelő kamerákkal és egy területhasznosítással kapcsolatos pontot) levettek a napirendről, de négy újabb, sürgősséggel tárgyalandó téma került a képviselők elé.

Fidesz: se szó, se beszéd a jogos jussról

Az újonnan felvett napirendek között szerepelt az a javaslat, amely a Duna mente-Fejér elnevezésű különleges gazdasági övezet miatt a Rácalmással és Iváncsával kötött megállapodásokhoz kapcsolódó állásfoglalás kialakítását célozta. A hetek óta nagy vihart kavaró, immár az országos nyilvánosság ingerküszöbét is átlépett téma (ehhez lásd összeállításunkat a 14. oldalon – Ny. Zs.) a közgyűlésben vita helyett meglehetősen egyoldalú megnyilatkozást hozott. Kálló Gergely országgyűlési képviselő az egész térségre komoly hatással bíró témának tételezte a város kirablását, és megszólalásra buzdította a Fidesz jelenlévő három képviselőjét. Majd ugyanezt várta el Pintér Tamás polgármester is, megfejelve azzal, hogy legalább a saját, a döntéssel szintén meglopott választóiktól kérjenek bocsánatot a kormánypárti városatyák. 
De semmi: a Fidesz képviselői nem éltek a hozzászólás jogával és lehetőségével, majd a javaslatról szóló döntésnél is tartózkodtak. Az elfogadott állásfoglalás egyébként arról szól, hogy – mivel a városnak elévülhetetlen érdemei vannak az érintett beruházásokban – a közgyűlés érvényesnek és hatályosnak tartja a korábban született szerződéseket, és a jogutód megyei önkormányzattal szemben érvényesíteni kívánja az adómegosztással kapcsolatos kontraktusokat. Pintér Tamás kommentárjában kiemelte, minden eszközzel el kívánják érni, hogy az igazságtalan és jogilag is kifogásolható döntés után a város visszakapja jogos jussát.
 
Több fontos témáról döntöttek

Az eredeti napirendben szereplő, hasábjainkon ismertetett, rendre elfogadott javaslatok mellett a képviselők döntöttek a Jószolgálati Otthon Közalapítvány alapító okiratának módosításáról, valamint több hozzászólás után elfogadták a LED-mozgásérzékelős lámpatestek kivitelezési szerződésének megkötését célzó javaslatot. 
A közgyűlés döntött a DVG távhő-szolgáltatási ágazatvezetője cégvezetői jogviszonyának megszüntetéséről, valamint az igazgatósági tagok aláírási jogának visszaállításáról is.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Nem csak Dunaújváros, Magyarország is rosszul járt

Nem csak Dunaújváros, Magyarország is rosszul járt

2021. szep. 24.

Alig egy hónappal a Világörökségi Bizottság borítékolhatóan pozitív döntése előtt vonta vissza Magyarország a Római limes világörökségi pályázatát arra hivatkozva, hogy a keleti Duna-szakaszban érintett országok kimaradtak a pályázatból. A Bizottság ezúttal nem engedett a magyar nyomásnak: a nyugati szakasz Magyarország részvétele nélkül került fel a Világörökségi Listára.

DSTV: köszönet az autósoknak

DSTV: köszönet az autósoknak

2021. szep. 24.

A Dózsa iskola diákjainak bevonásával szerveztek közlekedésbiztonsági akciót a Szórád Márton úton. (Hangkép)

Közös cél érdekében fogtak össze!

Közös cél érdekében fogtak össze!

2021. szep. 24.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke mellett Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje is az összefogás és az előválasztás fontosságára hívta fel a szavazók figyelmét a Városháza téren.

Felavatják a Jakó házaspár emlékére készített kopjafát

Felavatják a Jakó házaspár emlékére készített kopjafát

2021. szep. 23.

Hónapokkal ezelőtt Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester bejelentette, hogy felkérte Nyitrai Mihály fafaragó művészt, hogy készítsen egy, a Jakó házaspár emlékéhez méltó kopjafát. A mű elkészült, szeptember 27-én avatják fel a köztemetőben.

Új fronton folytatódik a város kirablása

Új fronton folytatódik a város kirablása

2021. szep. 23.

Elfogadhatatlannak tartja Fejér megye előzetes integrált területi programjának egyeztetési anyagát a város önkormányzata. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött, a téma hátteréről Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester nyilatkozott lapunknak.

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

2021. szep. 22.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány által alapított elismerés, Az Év Széchenyi Vállalkozása 2021 fődíját érdemelte kategóriájában a Steixner István irányította cég. Gyorshír, nagy gratulációval!

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

2021. szep. 22.

Válassza ön is a közösségi közlekedést: az Autómentes Nap keretében ingyen buszozhat a városi hálózaton! Az utolsó figyelmeztetést a város hivatalos weboldala tette közzé.