Dunaújváros Hetilap

A gazdasági övezetről is állást foglaltak

Öcaline - 2021. július 15. 18:15

Már aki. A fideszes képviselők továbbra is mély hallgatással és tartózkodással reagáltak a város kirablását eredményező kormányzati döntésre. A közgyűlési többség a különleges gazdasági övezet kapcsán hozott döntésében elfogadta a jogutóddal kötendő szerződést célzó javaslatot.

A nyári szünet előtti utolsó nyílt ülés helyszíne volt a Városháza közgyűlési terme csütörtökön – az eredetileg tervezett 29 tételes napirend bővült, hiszen két témát (a térfigyelő kamerákkal és egy területhasznosítással kapcsolatos pontot) levettek a napirendről, de négy újabb, sürgősséggel tárgyalandó téma került a képviselők elé.

Fidesz: se szó, se beszéd a jogos jussról

Az újonnan felvett napirendek között szerepelt az a javaslat, amely a Duna mente-Fejér elnevezésű különleges gazdasági övezet miatt a Rácalmással és Iváncsával kötött megállapodásokhoz kapcsolódó állásfoglalás kialakítását célozta. A hetek óta nagy vihart kavaró, immár az országos nyilvánosság ingerküszöbét is átlépett téma (ehhez lásd összeállításunkat a 14. oldalon – Ny. Zs.) a közgyűlésben vita helyett meglehetősen egyoldalú megnyilatkozást hozott. Kálló Gergely országgyűlési képviselő az egész térségre komoly hatással bíró témának tételezte a város kirablását, és megszólalásra buzdította a Fidesz jelenlévő három képviselőjét. Majd ugyanezt várta el Pintér Tamás polgármester is, megfejelve azzal, hogy legalább a saját, a döntéssel szintén meglopott választóiktól kérjenek bocsánatot a kormánypárti városatyák. 
De semmi: a Fidesz képviselői nem éltek a hozzászólás jogával és lehetőségével, majd a javaslatról szóló döntésnél is tartózkodtak. Az elfogadott állásfoglalás egyébként arról szól, hogy – mivel a városnak elévülhetetlen érdemei vannak az érintett beruházásokban – a közgyűlés érvényesnek és hatályosnak tartja a korábban született szerződéseket, és a jogutód megyei önkormányzattal szemben érvényesíteni kívánja az adómegosztással kapcsolatos kontraktusokat. Pintér Tamás kommentárjában kiemelte, minden eszközzel el kívánják érni, hogy az igazságtalan és jogilag is kifogásolható döntés után a város visszakapja jogos jussát.
 
Több fontos témáról döntöttek

Az eredeti napirendben szereplő, hasábjainkon ismertetett, rendre elfogadott javaslatok mellett a képviselők döntöttek a Jószolgálati Otthon Közalapítvány alapító okiratának módosításáról, valamint több hozzászólás után elfogadták a LED-mozgásérzékelős lámpatestek kivitelezési szerződésének megkötését célzó javaslatot. 
A közgyűlés döntött a DVG távhő-szolgáltatási ágazatvezetője cégvezetői jogviszonyának megszüntetéséről, valamint az igazgatósági tagok aláírási jogának visszaállításáról is.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

2021. júl. 29.

A Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztálya kapta a "Dunaújváros kenyere" kezdeményezésből befolyt összeget, derül ki a DSTV összegzéséből. A félmillió forintra kiegészített adományt Mezei Zsolt alpolgármester adta át a gyógyító komplexum képviselőjének, a következő kedvezményezett a Pentele Hagyományőrző Egyesület lesz. Hangkép.

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

2021. júl. 27.

Nyolc kategóriában hirdették meg a városcsinosítási akciót, július 30-ig, azaz péntekig várják a nevezéseket! Virágozzon minden!

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

2021. júl. 26.

Pályázati forrásból megvalósuló programra várják a vendégeket a Dunaújvárosi Egyetemre szombaton délelőtt – menetrend és felhívás a hajtás után!

Csökken a város adósságállománya

Csökken a város adósságállománya

2021. júl. 25.

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

2021. júl. 25.

A véleményeket, észrevételeket is várják. Közlemény.

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

2021. júl. 24.

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel.

DSTV: eljött az aratás ideje

DSTV: eljött az aratás ideje

2021. júl. 24.

Felgyorsultak az aratási munkálatok a szélsőséges időjárás miatt, derül ki a DSTV összegzéséből. Az év elején a rendkívül kevés csapadék, a közelmúltban a kánikula akadályozta a növények zavartalan fejlődését. Hangkép.