Dunaújváros Hetilap

A gazdasági övezetről is állást foglaltak

Öcaline - 2021. július 15. 18:15

Már aki. A fideszes képviselők továbbra is mély hallgatással és tartózkodással reagáltak a város kirablását eredményező kormányzati döntésre. A közgyűlési többség a különleges gazdasági övezet kapcsán hozott döntésében elfogadta a jogutóddal kötendő szerződést célzó javaslatot.

A nyári szünet előtti utolsó nyílt ülés helyszíne volt a Városháza közgyűlési terme csütörtökön – az eredetileg tervezett 29 tételes napirend bővült, hiszen két témát (a térfigyelő kamerákkal és egy területhasznosítással kapcsolatos pontot) levettek a napirendről, de négy újabb, sürgősséggel tárgyalandó téma került a képviselők elé.

Fidesz: se szó, se beszéd a jogos jussról

Az újonnan felvett napirendek között szerepelt az a javaslat, amely a Duna mente-Fejér elnevezésű különleges gazdasági övezet miatt a Rácalmással és Iváncsával kötött megállapodásokhoz kapcsolódó állásfoglalás kialakítását célozta. A hetek óta nagy vihart kavaró, immár az országos nyilvánosság ingerküszöbét is átlépett téma (ehhez lásd összeállításunkat a 14. oldalon – Ny. Zs.) a közgyűlésben vita helyett meglehetősen egyoldalú megnyilatkozást hozott. Kálló Gergely országgyűlési képviselő az egész térségre komoly hatással bíró témának tételezte a város kirablását, és megszólalásra buzdította a Fidesz jelenlévő három képviselőjét. Majd ugyanezt várta el Pintér Tamás polgármester is, megfejelve azzal, hogy legalább a saját, a döntéssel szintén meglopott választóiktól kérjenek bocsánatot a kormánypárti városatyák. 
De semmi: a Fidesz képviselői nem éltek a hozzászólás jogával és lehetőségével, majd a javaslatról szóló döntésnél is tartózkodtak. Az elfogadott állásfoglalás egyébként arról szól, hogy – mivel a városnak elévülhetetlen érdemei vannak az érintett beruházásokban – a közgyűlés érvényesnek és hatályosnak tartja a korábban született szerződéseket, és a jogutód megyei önkormányzattal szemben érvényesíteni kívánja az adómegosztással kapcsolatos kontraktusokat. Pintér Tamás kommentárjában kiemelte, minden eszközzel el kívánják érni, hogy az igazságtalan és jogilag is kifogásolható döntés után a város visszakapja jogos jussát.
 
Több fontos témáról döntöttek

Az eredeti napirendben szereplő, hasábjainkon ismertetett, rendre elfogadott javaslatok mellett a képviselők döntöttek a Jószolgálati Otthon Közalapítvány alapító okiratának módosításáról, valamint több hozzászólás után elfogadták a LED-mozgásérzékelős lámpatestek kivitelezési szerződésének megkötését célzó javaslatot. 
A közgyűlés döntött a DVG távhő-szolgáltatási ágazatvezetője cégvezetői jogviszonyának megszüntetéséről, valamint az igazgatósági tagok aláírási jogának visszaállításáról is.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.