Dunaújváros Hetilap

Milliárdos bukás Dunaújvárosnak

Kölesdi Fanni - 2021. július 13. 18:10

Igaztalan érvek egy igazságtalan döntés kapcsán – a különleges gazdasági övezet létrejöttével milliárdos nagyságrendű forrástól esik el a város. Interjú.

Több kérdés merült fel az elmúlt időszakban a különleges gazdasági övezetről. A dunaújvárosi Fidesz hallgat a kérdésről, Cserna Gábor a múlt heti közgyűlésen nem is volt hajlandó megszólalni a témában, sőt nem is szavazott az ügyben. A döntést kezdeményező Molnár Krisztián, a Fejér Megyei közgyűlés fideszes elnöke tartott ugyan egy tájékoztatót az ügyben, oda azonban csak néhány sajtóterméket hívtak meg, lapunk például nem kapott meghívást. A felmerülő kérdésekre Medgyesi Miklós, sajtószóvivő adott választ intejúnkban.
Egy baloldali javaslat szerint nem lehet Dunaújváros része a különleges gazdasági övezetnek, miért akkor a tiltakozás?
– Soha nem kifogásolta Dunaújváros vezetése, hogy nem lehetünk része az övezetnek! Isten mentesen ettől bennünket, hiszen akkor az összes iparűzési adó bevételtől elesne a város. Ez a módosító tehát nagyon helyes, hogy bekerült a törvénybe. Mi azt kifogásoltuk, hogy egyáltalán létrehozzák ezt a különleges gazdasági övezetet. 
Jelentős fejlesztések lesznek például a Hankook gyárban, ami indokolja ezt a lépést; miért nem értenek egyet ezzel?

– Magára a fejlesztésre természetesen szükség van, de egyelőre egy kapavágás sem történt, nincs is még döntés arról, hogy ez mikor kezdődhet, viszont erre hivatkozva már az idén 684 millió forintot bukik el Dunaújváros. Egy 2013-as és egy 2016-os kormánydöntésre hivatkoznak egyébként, vagyis már 2013 után el lehetett volna venni ezt a pénzt Dunaújvárostól, a fideszes városvezetés azonban végig megkapta ezt. Egyértelmű tehát, hogy politikai döntés született. Egy raktár fog egyébként épülni, ami 25 új munkahelyet teremt majd. Ha Magyarország kormánya és a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke szerint egy 25 munkahelyet teremtő beruház különlegesnek számít országosan, az végtelenül szomorú rájuk nézve.
Földrajzilag sokkal indokoltabb, hogy azok a települések részesüljenek a pénzből, akik az új törvényben szerepelnek. Ez nem támogatható?
– Molnár Krisztián néhány hete még arról beszélt egy televíziós interjúban, hogy nincs közvetlen kapcsolat Rácalmás és Dunaújváros között, tehát kicsit bajos, ha ő beszél földrajzi dolgokról. Ez az állítása is teljes képtelenség, ezt minden itt élő tudja, Molnár Krisztiánnak is elég lenne megnéznie egy térképet: az Iváncsával szomszédos 4 település közül mindössze egyetlen tagja az övezetnek. Ez minden, csak nem jó és nem igazságos.
Igazságtalan, ahogy eddig elosztották a pénzt, mostantól a beruházáshoz közelebbi települések kapják majd meg, ráadásul sokkal igazságosabban – állítja Molnár Krisztián. Ezt sem tartják elfogadhatónak?
– Sajnos ez az állítás sem igaz, hiszen melyik település van a legközelebb a Hankookhoz? Dunaújváros! Itt vannak a munkásszállók is, csak itt körülbelül 800-an laknak a 3200 dolgozóból. Eddig 3 település osztozott a bevételeken, 52 ezer lakossal, mostantól 4 település fog 15 ezer lakossal. Súlyosan igazságtalan tehát az új rendszer. 
Hosszas egyeztetés előzte meg a döntést – mondta Molnár Krisztián. Itt miért nem mondták el a kifogásaikat? 
– Nagyon egyszerű a válasz: azért, mert velünk szokás szerint senki sem egyeztetett, a megyei közgyűlés elnökének tehát ez az állítása sem igaz. Eddig egyetlen levelet kaptunk Molnár Krisztiántól, miután megjelent a döntés, ebben azt írja: "Nem tisztem vizsgálni, hogy a megkötött megállapodások mennyiben jogszerűek, mennyiben arányosak a szolgáltatás-ellenszolgáltatás tekintetében." Magyarul Molnár Krisztiánnak fogalma sincs a döntésének a hatásairól, ami szerintem bicskanyitogató, hiszen több tízezer ember életét befolyásolja. Az is érthetetlen, hogy milyen alapon állítja azt, hogy igazságosabb és jobb az új rendszer, ha egyébként nem vizsgálta az arányosságot. 
Visszatérő érv, hogy Dunaújváros nem is tett semmit ezekért a beruházásokért, miért járna neki a pénz?
– A Hankook részben Dunaújváros tulajdonában álló telkekre épült, az idősebbek emlékezhetnek rá, hogy egykor itt volt a város kertészete. A közművek jelenleg is tőlünk mennek, itt van a 800 fős munkásszálló is. A Hankook körüli út jelenleg is Dunaújváros tulajdona, igaz, néhány hete ezt 100 évre Rácalmás vagyonkezelésébe adta a kormány. Ezt a döntést is egy tollvonással hozták meg, minket meg sem kérdeztek róla. Iváncsa esetében, Dunaújváros több, mint 4100 millió forintot költött az ipari parkra a Modern Városok Programban Dunaújvárosnak megítélt pénzből. Most nemhogy a beruházásunk és befektetésünk hasznát bukjuk el, hanem a befektetett 4100 millió forintot is.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)