Dunaújváros Hetilap

Rendkívüli tájékoztató a kábeltelepítési munkálatokról

Terdik Péter - 2021. július 16. 8:28

A közelmúltban egyre több panasz érkezett a városlakóktól a településen zajló optikai kábelfektetés munkálatai miatt. A témáról Szabó Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a Technikum városrészben.  

Mint köztudott, városszerte zajlanak az optikai kábeltelepítési munkálatok. Ezek állami beruházások, amelyek uniós pályázati forrásból valósulnak meg. Az önkormányzat a bontási engedélyt adta meg előzetesen, minden más engedélyezés a Kormányhivatalhoz tartozik. 

Jogos panaszok

A közelmúltban több lakossági panasz érkezett a városvezetéshez azzal kapcsolatban, hogy a fejlesztéseket végző alvállalkozók sok esetben rendkívül rossz állapotot hagynak maguk után, nem állítják vissza megfelelően a munkaterület eredeti állapotát. Hiába az állam a megrendelő és a kormányhivatal az engedélyező, a lakosság az önkormányzaton kéri számon a botrányos munkálatokat. 
Az alpolgármester elmondta, technikum városrészi lakosként ő is nap mint nap látja és tapasztalja a dühítő állapotokat, Dunaújváros önkormányzata azonban nem rendelkezik a megfelelő hatáskörrel a munkálatok ellenőrzésére, ebben az esetben a Fejér Megyei Kormányhivatalnak van szankcionálási lehetősége. Ugyanakkor az önkormányzat munkatársai sem tétlenkedtek, e-mailben és levélben szólították fel a fővállalkozót, hogy szüntesse be ezeket az áldatlan állapotokat, a Kormányhivatalnál pedig panaszt tettek a munkálatok miatt. Szabó Zsolt hozzátette: azt is jelezték a fővállalkozónak, hogy amíg a jelenlegi munkaterületeket rendbe nem teszik, addig az önkormányzat további bontási engedélyt nem ad ki. Ennek ellenére a Dózsa II. városrészben engedély nélkül elkezdték a munkálatokat. 

Normális mederbe terelnék az ügyet

Szabó Zsolt azt mondta, a fővállalkozó ígéretet tett arra, hogy a jövőben Dunaújvárosban nem alkalmazzák azokat az alvállalkozókat, akik felelősek a dühítő állapotokért. Az alpolgármester hangsúlyozta: minden lehetőséget meg fognak ragadni annak érdekében, hogy a munkálatokat normális mederbe tereljék. 
Szabó Zsolt elmondta azt is: ez egy apró dolog, mégis ékes példája annak, hogy milyen lehetetlen és felháborító következményei vannak a kormányzat intézkedéseinek, amelyek folyamatosan csorbítják az önkormányzatok jogköreit.

Ebben az esetben is azt láthatjuk, hogy a probléma megoldását az emberekhez legközelebbi önkormányzattól várnák az emberek, jogkör hiányában azonban az önkormányzat szinte semmit nem tehet, a kormányhivatal pedig nem foglalkozik az üggyel.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

2021. júl. 29.

A Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztálya kapta a "Dunaújváros kenyere" kezdeményezésből befolyt összeget, derül ki a DSTV összegzéséből. A félmillió forintra kiegészített adományt Mezei Zsolt alpolgármester adta át a gyógyító komplexum képviselőjének, a következő kedvezményezett a Pentele Hagyományőrző Egyesület lesz. Hangkép.

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

2021. júl. 27.

Nyolc kategóriában hirdették meg a városcsinosítási akciót, július 30-ig, azaz péntekig várják a nevezéseket! Virágozzon minden!

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

2021. júl. 26.

Pályázati forrásból megvalósuló programra várják a vendégeket a Dunaújvárosi Egyetemre szombaton délelőtt – menetrend és felhívás a hajtás után!

Csökken a város adósságállománya

Csökken a város adósságállománya

2021. júl. 25.

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

2021. júl. 25.

A véleményeket, észrevételeket is várják. Közlemény.

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

2021. júl. 24.

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel.

DSTV: eljött az aratás ideje

DSTV: eljött az aratás ideje

2021. júl. 24.

Felgyorsultak az aratási munkálatok a szélsőséges időjárás miatt, derül ki a DSTV összegzéséből. Az év elején a rendkívül kevés csapadék, a közelmúltban a kánikula akadályozta a növények zavartalan fejlődését. Hangkép.