Dunaújváros Hetilap

Rendkívüli tájékoztató a kábeltelepítési munkálatokról

Terdik Péter - 2021. július 16. 8:28

A közelmúltban egyre több panasz érkezett a városlakóktól a településen zajló optikai kábelfektetés munkálatai miatt. A témáról Szabó Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a Technikum városrészben.  

Mint köztudott, városszerte zajlanak az optikai kábeltelepítési munkálatok. Ezek állami beruházások, amelyek uniós pályázati forrásból valósulnak meg. Az önkormányzat a bontási engedélyt adta meg előzetesen, minden más engedélyezés a Kormányhivatalhoz tartozik. 

Jogos panaszok

A közelmúltban több lakossági panasz érkezett a városvezetéshez azzal kapcsolatban, hogy a fejlesztéseket végző alvállalkozók sok esetben rendkívül rossz állapotot hagynak maguk után, nem állítják vissza megfelelően a munkaterület eredeti állapotát. Hiába az állam a megrendelő és a kormányhivatal az engedélyező, a lakosság az önkormányzaton kéri számon a botrányos munkálatokat. 
Az alpolgármester elmondta, technikum városrészi lakosként ő is nap mint nap látja és tapasztalja a dühítő állapotokat, Dunaújváros önkormányzata azonban nem rendelkezik a megfelelő hatáskörrel a munkálatok ellenőrzésére, ebben az esetben a Fejér Megyei Kormányhivatalnak van szankcionálási lehetősége. Ugyanakkor az önkormányzat munkatársai sem tétlenkedtek, e-mailben és levélben szólították fel a fővállalkozót, hogy szüntesse be ezeket az áldatlan állapotokat, a Kormányhivatalnál pedig panaszt tettek a munkálatok miatt. Szabó Zsolt hozzátette: azt is jelezték a fővállalkozónak, hogy amíg a jelenlegi munkaterületeket rendbe nem teszik, addig az önkormányzat további bontási engedélyt nem ad ki. Ennek ellenére a Dózsa II. városrészben engedély nélkül elkezdték a munkálatokat. 

Normális mederbe terelnék az ügyet

Szabó Zsolt azt mondta, a fővállalkozó ígéretet tett arra, hogy a jövőben Dunaújvárosban nem alkalmazzák azokat az alvállalkozókat, akik felelősek a dühítő állapotokért. Az alpolgármester hangsúlyozta: minden lehetőséget meg fognak ragadni annak érdekében, hogy a munkálatokat normális mederbe tereljék. 
Szabó Zsolt elmondta azt is: ez egy apró dolog, mégis ékes példája annak, hogy milyen lehetetlen és felháborító következményei vannak a kormányzat intézkedéseinek, amelyek folyamatosan csorbítják az önkormányzatok jogköreit.

Ebben az esetben is azt láthatjuk, hogy a probléma megoldását az emberekhez legközelebbi önkormányzattól várnák az emberek, jogkör hiányában azonban az önkormányzat szinte semmit nem tehet, a kormányhivatal pedig nem foglalkozik az üggyel.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.