Terítéken: nyári örömök ínyesmester módra

Öcaline - 2021. július 16. 10:57

Kánikulában nekiülni egy toros tálnak ön- és közveszélyes merénylet, ezúttal – dicséretes önuralomról tanúságot téve – a nyár örömeire koncentrál gasztrokulturális körsétám. Csupa finomság – könnyed ízkavalkád köntösében.

Kétszer már elcsábultam, harmadszorra nem fogok, tettem szent esküt magamnak, mielőtt megnyitottam a Terítéken Dunaújváros és környéke felületét – a helyi gasztronauták közössége ezúttal elfelejtette bekapcsolni a „Nehéz kaják csak neked” varázsgombot, így sikerrel jártam.

Mit együnk a hőségriadó idején?

Azt is jó előre elhatároztam, hogy a főfogást a tudományos ismeretterjesztés mázával öntöm le; a történet mifelénk az utóbbi hetekben és napokban arról szólt, milyen eszközökkel élhető túl az észvesztő kánikula. És ahol folyamatosan lenge ruháról, hűtésről és folyadékbevitelről hallunk sok-sok okosságot, ott idővel az is felmerül, mit érdemes és mit tilos enni az agyzsibbasztó hőségben.
A kulcsszó itt is a könnyűség: könnyű kaják, sok zöldség, sok gyümölcs, ha már muszáj, inkább fehér húsok, halak – a toros torkosságokat hagyjuk meg a hűsebb időszakra. (A folyadékpótlás mellett én renegát módon a vitamin, sőt, még a sópótlást is preferálom, az idevágó elméletem részletezése viszont messze meghaladná a dolgozat kereteit).

Tökéletes tipptár

A bevezetőben említett elhatározást szinte azonnal siker koronázta a „terítékenes” felületen: szinte azonnal rátaláltam Márkus Diána ihletadó munkájára. A „Balaton feeling fitness módra” fantázianevű kompozíció esetében érdemes figyelni lisztes-paprikás hekk professzionális irdalása és mesés színvilága mellett a sütőben, pár csepp olajjal sütött krumpli szép textúrájára – de a tálalást az uborka teszi egyszerre teljessé és tökéletessé.
Akár egy könnyű előétel, akár egy nagyon laza vacsi lehet Mráz-Szombat Ildikó leleménye – a tojásszendvics ötletes játéknak is hibátlan, ráadásul első ránézésre tényleg csak a tojás a konstans/kötelező kellék. Mind a belevalót, mind a salátaágyat illetően szabad kezet ad mindenkinek, aki utána karja csinálni. Másodikra már észrevesszük a leheletfinoman locsolt olívaolajat is, én még cirommal is bolondítom majd...

Végül, de nem utolsósorban: Kotrik Ágnes meggyes pitéje ránézésre műfajának pont az a képviselője, amit csak nyáron, a gyümölcsbőség idején készíthetünk el, és ami egyúttal önnön nevének túlhaladása is. Merthogy nem meggyes pite az, nézzük csak meg jobban – pités meggy, bizony!

(Fotók: Terítéken Dunaújváros és környéke – facebook)

A rovat további hírei: Mozaik

Ilyen még úgysem volt: csomagtartó vásár Újtelepen!

Ilyen még úgysem volt: csomagtartó vásár Újtelepen!

2021. júl. 28.

Közösségi kezdeményezésként, jókedvükből igyekeznek meghonosítani a bolhapiac szokatlan formáját a szervezők – az első alkalomra már (és még) lehet jelentkezni!

DSTV: örökbefogadás, adománygyűjtés

DSTV: örökbefogadás, adománygyűjtés

2021. júl. 28.

Örökbefogadó és adománygyűjtő napot tartottak a Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület tagjai, derül ki a DSTV összegzéséből. Az érdeklődők a Munkásművelődési Központban ismerkedhettek a gazdára váró kisállatokkal. Hangkép.
 

Tombol a hőség – életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód

Tombol a hőség – életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód

2021. júl. 27.

A harmadfokú hőségriadót az országos tisztifőorvos, a bajba jutott emberek segítésének kötelmét szabályozó vörös kódot Emberi Erőforrások Minisztériuma adta ki. Az ok prózai: újra itt a kánikula.

A társállatok szerepe, jelentősége (3.)

A társállatok szerepe, jelentősége (3.)

2021. júl. 27.

Újabb sorozatunk harmadik részében a Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok társadalmi integrációs szerepét vázolja a felelős állattartás híveinek. Miben és hogyan segíthet a társállat? Itt a válasz! 

Kegyetlen kánikula várható – egészen péntekig

Kegyetlen kánikula várható – egészen péntekig

2021. júl. 26.

Országos hőség közelít, a legdurvább időszakban 40 fok körüli csúcsok várhatók a DO időjárási szakértőjének friss helyzetjelentése szerint. Durva lesz, vigyázzanak, vigyázzatok!

DSTV: itt az esküvőszezon

DSTV: itt az esküvőszezon

2021. júl. 22.

Új stílus is hódít a párok körében az esküvői dekorációk és virágok terén, derül ki a DSTV összegzéséből. A járványügyi intézkedések enyhítésével egyre több esküvői megkeresést kapnak a virágüzletek. Hangkép.

AlfaCity a Szalki-szigeten: a márka Mekkája (galériával)

AlfaCity a Szalki-szigeten: a márka Mekkája (galériával)

2021. júl. 19.

Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a közösséget, több száz verdát és jelentős számú érdeklődőt csalogatott a Szalki-szigetre az AlfaCity közösségi megmozdulása. A szív benzingőzös dobbanásai a hajtás után.