Terítéken: nyári örömök ínyesmester módra

Öcaline - 2021. július 16. 10:57

Kánikulában nekiülni egy toros tálnak ön- és közveszélyes merénylet, ezúttal – dicséretes önuralomról tanúságot téve – a nyár örömeire koncentrál gasztrokulturális körsétám. Csupa finomság – könnyed ízkavalkád köntösében.

Kétszer már elcsábultam, harmadszorra nem fogok, tettem szent esküt magamnak, mielőtt megnyitottam a Terítéken Dunaújváros és környéke felületét – a helyi gasztronauták közössége ezúttal elfelejtette bekapcsolni a „Nehéz kaják csak neked” varázsgombot, így sikerrel jártam.

Mit együnk a hőségriadó idején?

Azt is jó előre elhatároztam, hogy a főfogást a tudományos ismeretterjesztés mázával öntöm le; a történet mifelénk az utóbbi hetekben és napokban arról szólt, milyen eszközökkel élhető túl az észvesztő kánikula. És ahol folyamatosan lenge ruháról, hűtésről és folyadékbevitelről hallunk sok-sok okosságot, ott idővel az is felmerül, mit érdemes és mit tilos enni az agyzsibbasztó hőségben.
A kulcsszó itt is a könnyűség: könnyű kaják, sok zöldség, sok gyümölcs, ha már muszáj, inkább fehér húsok, halak – a toros torkosságokat hagyjuk meg a hűsebb időszakra. (A folyadékpótlás mellett én renegát módon a vitamin, sőt, még a sópótlást is preferálom, az idevágó elméletem részletezése viszont messze meghaladná a dolgozat kereteit).

Tökéletes tipptár

A bevezetőben említett elhatározást szinte azonnal siker koronázta a „terítékenes” felületen: szinte azonnal rátaláltam Márkus Diána ihletadó munkájára. A „Balaton feeling fitness módra” fantázianevű kompozíció esetében érdemes figyelni lisztes-paprikás hekk professzionális irdalása és mesés színvilága mellett a sütőben, pár csepp olajjal sütött krumpli szép textúrájára – de a tálalást az uborka teszi egyszerre teljessé és tökéletessé.
Akár egy könnyű előétel, akár egy nagyon laza vacsi lehet Mráz-Szombat Ildikó leleménye – a tojásszendvics ötletes játéknak is hibátlan, ráadásul első ránézésre tényleg csak a tojás a konstans/kötelező kellék. Mind a belevalót, mind a salátaágyat illetően szabad kezet ad mindenkinek, aki utána karja csinálni. Másodikra már észrevesszük a leheletfinoman locsolt olívaolajat is, én még cirommal is bolondítom majd...

Végül, de nem utolsósorban: Kotrik Ágnes meggyes pitéje ránézésre műfajának pont az a képviselője, amit csak nyáron, a gyümölcsbőség idején készíthetünk el, és ami egyúttal önnön nevének túlhaladása is. Merthogy nem meggyes pite az, nézzük csak meg jobban – pités meggy, bizony!

(Fotók: Terítéken Dunaújváros és környéke – facebook)

A rovat további hírei: Mozaik

4 pontos költöztetési kisokos a sikeres könyvpakoláshoz

4 pontos költöztetési kisokos a sikeres könyvpakoláshoz

2022. aug. 13.

Számos nehezebb feladatunk is lesz egy költöztetés során, mint a könyvek elpakolása. Azonban nem hagyhatjuk ki ezeket sem, és nem árt elővigyázatosnak lenni, hogy ne sérüljenek az út során. Érdemes időt szánni arra, hogy minden vagyontárgyunk, így a könyveink is ép bőrrel megússzák. Nézzük is azt a 4 pontot, amit érdemes ilyenkor betartanunk. (X)

Kedvezményes az utazás a Balatonnál a Strand Fesztivál idején

Kedvezményes az utazás a Balatonnál a Strand Fesztivál idején

2022. aug. 12.

A Strand Fesztivál TravelPass-szal 7 napon át korlátlanul lehet utazni a Balaton menti települések közötti a MÁV-Start és a Volánbusz járatain

Fényháló: a tökéletes beltéri dekoráció!

Fényháló: a tökéletes beltéri dekoráció!

2022. aug. 12.

Ha beltéri, világító dekorációkban gondolkodunk, megannyi lehetőség között válogathatunk. A különböző, meseszép fényfüzérek, a LED-es gyertyák, lámpák és a fényfüggönyök mellet igazán remek választás lehet egy különleges fényháló is. (X)

Színezőkönyv, a felnőtteknek szánt egyik legújabb kikapcsolódási forma

Színezőkönyv, a felnőtteknek szánt egyik legújabb kikapcsolódási forma

2022. aug. 11.

Az Alkoss Otthon kreatív áruház színezőkönyvei a felnőtteknek is nagyszerű lehetőséget teremtenek az elmélyülésre, a kreatív kibontakozásra, az önkifejezésre. (X)

Folytatódhat a vendéglátás helyreállása az elemző szerint

Folytatódhat a vendéglátás helyreállása az elemző szerint

2022. aug. 11.

A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátás helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus erősödése, ez pedig a bruttó hazai termék (GDP) növekedését is segítheti a következő negyedévekben - derül ki Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének MTI-hez eljuttatott turisztikai-gazdasági elemzéséből.

Tisztázzunk néhány kérdést a napelemekkel kapcsolatban

Tisztázzunk néhány kérdést a napelemekkel kapcsolatban

2022. aug. 11.

Egyre többen döntenek a napelemes rendszer telepítése mellett azért, hogy a rezsiköltségeiket minimalizálják. Akadnak olyanok is, akik ezenfelül azt is figyelembe veszik, hogy az ilyen jellegű beruházásokkal a fenntarthatóság mellett döntenek. (X)

Nyári hangulat a körmökön is

Nyári hangulat a körmökön is

2022. aug. 10.

Az idei nyár igazán bolondos és vidám, a szabad fesztiválok, a kötetlen tengerparti nyaralások időszaka, s ez az örömteli, friss hangulat a nyári körömdíszítésekben is megmutatkozik. (X)