Terítéken: nyári örömök ínyesmester módra

Öcaline - 2021. július 16. 10:57

Kánikulában nekiülni egy toros tálnak ön- és közveszélyes merénylet, ezúttal – dicséretes önuralomról tanúságot téve – a nyár örömeire koncentrál gasztrokulturális körsétám. Csupa finomság – könnyed ízkavalkád köntösében.

Kétszer már elcsábultam, harmadszorra nem fogok, tettem szent esküt magamnak, mielőtt megnyitottam a Terítéken Dunaújváros és környéke felületét – a helyi gasztronauták közössége ezúttal elfelejtette bekapcsolni a „Nehéz kaják csak neked” varázsgombot, így sikerrel jártam.

Mit együnk a hőségriadó idején?

Azt is jó előre elhatároztam, hogy a főfogást a tudományos ismeretterjesztés mázával öntöm le; a történet mifelénk az utóbbi hetekben és napokban arról szólt, milyen eszközökkel élhető túl az észvesztő kánikula. És ahol folyamatosan lenge ruháról, hűtésről és folyadékbevitelről hallunk sok-sok okosságot, ott idővel az is felmerül, mit érdemes és mit tilos enni az agyzsibbasztó hőségben.
A kulcsszó itt is a könnyűség: könnyű kaják, sok zöldség, sok gyümölcs, ha már muszáj, inkább fehér húsok, halak – a toros torkosságokat hagyjuk meg a hűsebb időszakra. (A folyadékpótlás mellett én renegát módon a vitamin, sőt, még a sópótlást is preferálom, az idevágó elméletem részletezése viszont messze meghaladná a dolgozat kereteit).

Tökéletes tipptár

A bevezetőben említett elhatározást szinte azonnal siker koronázta a „terítékenes” felületen: szinte azonnal rátaláltam Márkus Diána ihletadó munkájára. A „Balaton feeling fitness módra” fantázianevű kompozíció esetében érdemes figyelni lisztes-paprikás hekk professzionális irdalása és mesés színvilága mellett a sütőben, pár csepp olajjal sütött krumpli szép textúrájára – de a tálalást az uborka teszi egyszerre teljessé és tökéletessé.
Akár egy könnyű előétel, akár egy nagyon laza vacsi lehet Mráz-Szombat Ildikó leleménye – a tojásszendvics ötletes játéknak is hibátlan, ráadásul első ránézésre tényleg csak a tojás a konstans/kötelező kellék. Mind a belevalót, mind a salátaágyat illetően szabad kezet ad mindenkinek, aki utána karja csinálni. Másodikra már észrevesszük a leheletfinoman locsolt olívaolajat is, én még cirommal is bolondítom majd...

Végül, de nem utolsósorban: Kotrik Ágnes meggyes pitéje ránézésre műfajának pont az a képviselője, amit csak nyáron, a gyümölcsbőség idején készíthetünk el, és ami egyúttal önnön nevének túlhaladása is. Merthogy nem meggyes pite az, nézzük csak meg jobban – pités meggy, bizony!

(Fotók: Terítéken Dunaújváros és környéke – facebook)

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)