Dunaújváros Hetilap

Ellenszélben is bővül a géppark

doszerk - 2021. augusztus 28. 14:15

A várost sújtó költségvetési elvonások ellenére is fejlődik a DVG Zrt. gépparkja.

A városüzemeltetési feladatok nagy részét a DVG Zrt. látja el. Ők végzik többek között a közparkok fenntartását, kezelését, a véderdő és a belterületi fásítások fenntartását, kezelését, közterületek tisztán tartását, sok esetben pedig a lakó- és középületek felújítását, karbantartását is. Mindezen munkák ellátásához nélkülözhetetlen a jelentős eszköz- és géppark. 

A 30 éves "új hótoló"

A munkák jellege miatt a géppark jelentős igénybevételnek van kitéve, így rendkívül fontos ezek folyamatos karbantartása és cseréje. Az elmúlt 8 év legjelentősebb beruházására éppen 2020-ban, a járványhelyzet okozta gazdasági válság ideje alatt került sor, amelynek során több, mint 44 millió forint értékben kerültek új gépek az erdészeti- és parkfenntartási, az építőipari és a szolgáltatási ágazathoz is. 
A fejlesztés pediig 2021-ben is folytatódik, a kormányzati elvonások miatti rendkívül nehéz anyagi helyzet ellenére is sikerült hat hónap alatt több, mint 20 millió forint értékben fejleszteni a gépparkot, amelynek keretében egy már elhasználódott, selejtezésre váró traktort is pótoltak. Összehasonlításképpen, korábban 2014-ben és 2015-ben összesen nem költöttek annyit a DVG Zrt. gépparkjára, mint az idei évben 6 hónap alatt.

A mostani helyzetben nem csak az nehéz, hogy a 2019 előtti időszakban szinte teljesen leamortizálódott a géppark, hanem az is, hogy sok esetben már eleve szinte használhatatlan gépeket vettek. Ennek kiváló példája az a hótoló, amit 30 évesen vásárolt meg az előző cégvezetés. Szabó György vezérigazgató elmondta: leginkább azért szomorú ez, mert abban az időszakban hanyagolták el a feladatellátáshoz nélkülözhetetlen gépparkot, amikor jóval nagyobb források érkeztek a céghez, míg az új vezetés a kevesebb pénzt használja ki jobban. 

Ahogy lehet, cserélik a személygépkocsi-parkot is

A munkagépek mellett a személygépjárművek állománya is fejlesztése szorul. A korábbi években nem fordított figyelmet a DVG Zrt. vezetése arra, hogy a feladatellátáshoz szükséges személygépjárművek megfelelő számban és műszaki állapotban álljanak rendelkezésre, így ezek cseréje is folyamatban van, hogy a cég munkatársai gyorsan és biztonságosan érhessenek az adott munkaterületekre. 
Szabó György elmondta, az a céljuk, hogy más városokhoz hasonlóan egy korszerű, bármikor bevethető géppark álljon rendelkezésre, mert nonszensz, hogy vannak olyan munkagépek, amelyeket Dunaújvárosnál kisebb városoktól kell bérelnünk.

(Forrás: DMJV Önkormányzata; fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

2022. okt. 04.

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként, adta hírül a város hivatalos oldala. 

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

2022. okt. 04.

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

2022. okt. 04.

A város útjai mellett tegnap, az esti órákban kezdték az őszi növényvédelmi permetezést, adta hírül a város hivatalos oldala. Két-három nap alatt végeznek a szakemberek, persze csak ha nem esik.

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

2022. okt. 04.

Önkormányzati koordinációval valósul meg a Petőfi 200 emlékév városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az előkészületek jegyében ült össze az a kerekasztal a Városházán a napokban, amely a programok gondozását vállalja. Hangkép.
 

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

2022. okt. 03.

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Véget értek a munkálatok végre

Véget értek a munkálatok végre

2022. okt. 03.

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

2022. okt. 03.

Idén tizedszerre rendezte meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, derül ki a DSTV összegzéséből. A köszöntőkkel, műsorral és díjátadással körített tudományos tanácskozásnak ezúttal Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme adott otthont. Hangkép.