Mi a fogyókúrás étrend titka?

doszerk - 2021. augusztus 29. 8:42

Sokféle diéta ígér napjainkban gyors és könnyű fogyást. Összeállításunk az egyoldalú étkezés helyett egészséges, hatékony módszert ismertet! (X)

Az egyoldalú étkezés, a nehezen tartható szabályok miatt azonban ezek a diéták vagy kudarcba fulladnak, vagy csak rövid ideig sikeresek. Mi a sikeres diéta titka? 
 
A villámdiétákról
 
Sokaknak csábítóan hangzanak a villámdiéták, hiszen rövid idő alatt ígérnek jelentős fogyást. Kecsegtetően egyszerű, mégis gyors súlyvesztést remélünk tőlük, ahogy a hollywoodi sztárok szokták csinálni a bulvárlapok szerint. A valóság azonban az, hogy ilyen rövid diéták alatt csak vizet veszít a szervezetünk. Természetesen az tény, hogy a túl sok sófogyasztás hatására szervezetünk több kiló folyadékot is tartalékolhat. Ennek ellenére ez a súlyvesztés nem az, amire valójában vágyunk.
 
A bonyolult étkezési szabályok, az étkezés aszketikus átalakítása nem tartható sokáig. Éppen a szigorúságuk miatt nem lehet és nem is szabad annyi ideig alkalmazni ezeket a diétákat, amennyi idő után valós zsírvesztés állna be. Nem csak az extrém mértékű önfegyelem, hanem a szervezetre is veszélyes tápanyaghiány miatt. 
 
Ráadásul nagyobb eséllyel veszítünk izmot, mint zsírt egy-egy ilyen diéta során. Az izmokra, illetve a mozgásra pedig éppen hogy a zsírégetés miatt van szükségünk, hiszen minél jelentősebb az izomzatunk, annál több kalóriát éget el. 
 
Ezért a tápanyag-megvonással járó, egyoldalú diéták veszélyesek és nem hatékonyak. Helyettük olyan életmódot kell kialakítani, amely hozzásegít a valós súlyvesztéshez. A tápanyag minőségére is oda kell figyelnünk, illetve a rendszeres testmozgásra. De akkor mit fogyasszunk? A válasz az, hogy sok-sok rostos ételt. Miért? Nézzük!

Rostok? Igen!

A rostok sok szempontból hasznosak, ha fogyni szeretnénk. Azt régóta tudjuk a rostokról, hogy jót tesznek az emésztésnek, illetve teltségérzetet okoznak. Ezért könnyű fogyni az olyan rostos ételektől, amelyek általában alacsony kalóriatartalmúak. Ilyen például a zab vagy a zöldségek. Viszont a fogyás a bélflóra állapotával is összefügg. Hogyan?

A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy két, minden szempontból egyforma ember közül annak alacsonyabb a testsúlya, illetve a testzsír aránya, akinek a bélflórája egészségesebb és változatosabb. Ugyanis egy ikerpárral végzett kísérlet során kiderült, hogy a bélflóra lehet a fogyás kulcsa. Az ikerpár egyik fele átlagos testsúlyú volt, testvére pedig túlsúlyos. 
 
A testvérek bélflórájából nyert mintákat egerekbe ültették át. Az egerek egyik csoportja az egyik testvérét, a másik csoport a másik testvérét kapta meg. A vizsgálat során az összes egér ugyanazt az ételt kapta. A kísérlet végére az egyik csoport egér meghízott az ételtől, a másik csoport egér nem. Hogy melyik csoport nem hízott el? Az, amelyik a vékonyabb, összetettebb bélflórájú testvér mintáit kapta meg. 

És hol itt a rostok szerepe? A rostok járulnak hozzá az egészséges és sokoldalú bélflóra kialakulásához. A rostok, főleg a prebiotikus rostok segítenek hozzá ahhoz, hogy bélflóránk a vékonyabb ikeréhez hasonlítson. Törekedjünk tehát a rendszeres és megfelelő rostfogyasztásra szervezetünk és egészségünk érdekében!
 

A rovat további hírei: Mozaik

A leggyakoribb fűtésszerelési eszközök

A leggyakoribb fűtésszerelési eszközök

2021. okt. 17.

Ha elromlott a kazán, vagy a kéményseprő óva int minket egy meghibásodás miatt, sokszor kapkodjuk a fejünket és nem értünk semmit. (X)

Ezt kell tudnod a gyerek indián sátrakról!

Ezt kell tudnod a gyerek indián sátrakról!

2021. okt. 17.

A gyerekszoba ékeinek egyike a gyerek indián sátor. Ez nem is véletlen, a kicsik számára ez gyakorlatilag a tökéletes bunker.

Mit jelent és miért fontos a pH érték az autóápoló szereknél?

Mit jelent és miért fontos a pH érték az autóápoló szereknél?

2021. okt. 17.

Miért kiemelten fontos a pH érték az autóápoló és tisztító készítmények esetében? Miért célszerű figyelmet fordítani a pH értékre is akkor, amikor megfelelő tisztítószert keresünk az autónkhoz? (X)

Milyen a jó autógumi?

Milyen a jó autógumi?

2021. okt. 16.

Miért pont a Laufenn autógumik lehetnek a nyerők akkor, amikor a szóba kerülő márkák és gumiabroncsok közül készülünk választani? Mit érdemes egyáltalán tudni a Laufenn kapcsán akár a gyártó és a tulajdonosi kör, akár a minőség szempontjából? (X)

Tűzgyújtási útmutató gömbgrillhez

Tűzgyújtási útmutató gömbgrillhez

2021. okt. 16.

Ugyan mindannyian a minőségre és a lehető legjobb formánkra törekszünk, mégis tisztában kell lennünk vele, hogy sokszor aprócska, semmiségnek tűnő dolgok is nagyon tönkre tudják tenni a grillezés végeredményét. (X)

Mi az a száraz köhögés?

Mi az a száraz köhögés?

2021. okt. 16.

A köhögés egy olyan feltétlen reflex, ami segít megtisztítani a légutakat az azt izgató szerektől és nyálkától. (X)

DSTV: díszítsd hennával!

DSTV: díszítsd hennával!

2021. okt. 16.

A hennafestés napjaink egyik legelterjedtebb díszítő technikája, derül ki a DSTV összegzéséből. Nemcsak kézügyesség, de a szimbolika ismerete is szükséges hozzá – a "hennázás" hátteréről Kováts Blanka mesél. Hangkép.