P/Varázsra hangoló ízorgia-mennyország

Öcaline - 2021. augusztus 16. 16:24

Még kell párat aludni a legközelebbi Parázs Varázs vízparti grillparti augusztus 20-án esedékes ünnepi tűzgyújtásának üdvözítő pillanatáig, de a dunaújvárosi gasztronauták remekműveiből válogatott összeállításunk már bevallottan az ízorgiára hangol.

Új helyszínen és kicsit új köntösben tér vissza a Parázs Varázs az életünkbe, és most jöjjön egy elfogult mondat – aztán meg két bekezdés – a vallomásos próza bűvköréből: a lényeg, hogy újra lesz, megrendezik. 

Érzéki és életigenlő élmény

A kezdetek kezdetétől rajongója vagyok a megmozdulásnak, pontosan kettő nyomós és jó okom van erre: az egyik, hogy a „parivari” egyike a kevés kompakt, újkeletű, de gyorsan és mélyen gyökeresedett városi tradícióknak. Egy nagy, esetenként szó szerint orbitálisan nagy buli, amely egyszerre képes hódoltatni a közönséget a közösségi élmény és a merész gasztrokulturális kísérletek oltárán. 

A másik: a kaják. Itt nem a kifinomult, artisztikusan adjusztált falatkák játszanak – a Parázs Varázs a szó legszorosabb értelmében emberes buli, ahol igenis a füst mindent átható íze dominál, meg a masszív fűszerezés, a csípősség és a szaftosság. Tüzes gyönyör, érzéki és életigenlő élmény, kár lenne tagadni, meg minek is – igazi dunaújvárosikum. 

Finom hangolás

Mindezek után lássuk, milyen grilles finomságokat kínálnak a Terítéken Dunaújváros és környéke facebook csoport tagjai – a tematikus összeállítást a helyi gasztronauták remekeiből válogattam, bevallottan a vízparti grillpartira hangolás szándékával.
Az ihletadó darab Nahlik Anikó grillezett tanyasi csirkéje, a párolt rizs picit ugyan tájidegen ebben a körben, viszont kárpótlásul koriander(!) és sárgabarack chutney(!!!) kényeztet, az utóbbinak a receptjét is mellékeli  a gondos szerző, íme: sárgabarack, vöröshagyma, barnacukor, gyömbér, fahéj, balzsamecet, színesbors, chili, só – nyálcsordítóan tökéletes elegy!

Más utat jár, más iskolát képvisel – és nagyon közel ér a Parázs Varázs tékozló gazdagságon alapuló koncepciójához – Hunor Zoltán: nem fogok sokat zengedezni a szalonnával és fokhagymával spékelt pulykacombfiléjéről, a kép magáért beszél, igen, igen, igen, erről beszéltem egészen eddig!
Közel sem levezetésnek szánom viszont Farkas Dóri mutatványát: a borsos-mustáros pulykaszárny esetében a teljes szett pompás és finom, a hús élményét a sajttal töltött krumpli teszi teljessé, és akinek még ez is kevés, az a grill kukoricával emelkedhet az ízorgia-mennyországba!

(Fotók: Terítéken Dunaújváros és környéke)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)