Dunaújváros Hetilap

Közgyűlés: negyven (plusz egy) napirenddel

Öcaline - 2021. szeptember 14. 15:49

Sűrű program vár az önkormányzati képviselőkre közgyűlés következő, csütörtökön esedékes nyílt ülésén: negyven tételről dönthetnek. Majd a zárt ülésen egy díj sorsáról is!
 

Az előzetes napirend szerint ennyi pont szerepel az önkormányzat közgyűlése előtt, amelyre a Városháza közgyűlési termében kerül sor szeptember 16-án, csütörtökön 9 órai kezdettel. 

Zsebbevágó témák

A szokásos "napindító" tételek, vagyis a polgármesteri hivatalnak a közgyűlés utolsó ülése óta végzett munkájáról, és a meghozott polgármesteri döntésekről szóló tájékoztató, valamint a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtását összegző jelentés után azonnal fajsúlyos témákról dönthet a testület. Javaslat születik egyebek mellett az önkormányzat költségvetési rendeletének módosítására, a jövő évi folyószámlahitel igénybevételének szándékára, valamint a belügyminiszter és a pénzügyminiszter által a települési önkormányzatok részére meghirdetett rendkívüli támogatáshoz pályázat benyújtására – ez utóbbi mintegy 142 millió 700 ezer forintos tételről szól.
Hosszú várakozás után pont kerülhet a város fő közlekedési útvonalak mentén történő közvilágítás rekonstrukcióját célzó közbeszerzési eljárás végére – a közgyűlés már az eredményről dönthet –, és szintén a csütörtöki ülés napirendjén szerepel az Integrált Településfejlesztési Stratégiával kapcsolatos döntések meghozatalára vonatkozó javaslat. Mindezek után véleményezik a képviselők  Fejér megye előzetes integrált területi programjának 2021-2027-es ciklusra vonatkozó egyeztetési anyagát is. Szomorú aktualitásként szerepel a napirendben a Dunai Limes magyarországi szakaszának turisztikai fejlesztését célzó projekt közbeszerzési tevékenységeire kötött szerződés megszüntetése.

Fontos frontokon

Több pályázati vonatkozású napirend között döntenek a képviselők a gazdaságfejlesztés ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés programjánál a költségvetési előirányzatok módosításáról, ingatlani haszonkölcsön-szerződés, valamint együttműködési kötésére vonatkozó javaslatról, továbbá javaslat születhet vízvezetési szolgalmi joggal kapcsolatos döntések meghozatalára is.
Városunk is bekapcsolódhat az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében hirdetett Tisztítsuk meg az Országot! – 2021. évi I. ütem című pályázati programba, és több soron foglalkozik az önkormányzat a Hamburger Hungária  Kft.-t érintő témákkal: javaslat születhet a város településrendezési eszközeinek módosításának elindítására a közigazgatási határ módosulása kapcsán, valamint több külterületi ingatlanok elidegenítésére is.
Adásvételi szerződésekről dönthetnek a képviselők a Kandó Kálmán téren kialakítandó körforgó megvalósítása érdekében is, majd többek között a lőtér hasznosítására vonatkozó javaslat szerepel a napirendben.  Több DVG-s javaslat is szerepel a közgyűlésben, így társasházzá alakíthatják a Palme köz 2-4. szám alatti épületet, a tevékenységi kör bővítésével módosíthatják a vagyonkezelő alapító okiratát, továbbá döntés születhet a távhőszolgáltatással ellátott létesítmények távhőellátásának biztosítását célzó közszolgáltatási szerződés elfogadására is. A közgyűlés napirendjén szerepel a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. idei vesztesége ellentételezésére vonatkozó Támogatási szerződés megkötését célzó javaslata, illetve a víziközmű rendszerre vonatkozó úgynevezett Gördülő fejlesztési terv elfogadását, és a benyújtáshoz szükséges meghatalmazás megadását célzó javaslat is.

Közösségi tételek, támogatások

Módosíthatja a közgyűlés a város közigazgatási területén végzett közfeladatok ellátására vonatkozóó szolgáltatási keretszerződést, valamint dönthetnek a hét végén esedékes lakossági hulladékgyűjtés alkalmával begyűjtött veszélyes és nem veszélyes hulladékok kezelése kapcsán a vállalkozási szerződés megkötéséről is.
Javaslat születhet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötendő, a dunaújvárosi térfigyelő rendszer működtetését célzó támogatási szerződés jóváhagyásáról, és ha már biztonság, módosíthatja a közgyűlés a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány idei rendezvénysorozatának támogatási szerződését is. 
Fontos közösségi tételek, támogatások is szerepelnek a csütörtöki nyílt ülésen – javaslat születhet a Baptista Tevékeny Szeretetmisszióval kötendő ellátási szerződések jóváhagyására, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat jövő évi programjához történő csatlakozásra. 
Megszüntethet a közgyűlés egy felnőtt háziorvosi körzet ellátására vonatkozó szerződést, az ülés végén pedig módosíthatják a GESZ és az Egészségmegőrzési Központ gazdasági feladatainak ellátására vonatkozó munkamegosztási megállapodást a képviselők.  Szintén elfogadhatják az önkormányzati tulajdonú rendelőt használó egészségügyi szolgáltatókkal haszonkölcsön szerződés megkötését célzó javaslatot, döntés születhet az időskorúak támogatásának időpontjáról, illetve dönthetnek az előirányzat átcsoportosítására a polgármesteri hivatal SZMSZ-ének módosítása miatt bekövetkezett személyi változások pénzügyi fedezetének biztosításáról is.
A nyílt ülés végeztével még egy döntés vár a képviselőkre – zárt ülésen dönthetnek a Dunaújvárosért díj adományozására vonatkozó javaslatról.

(Fotó: DO-archív – Végh Zoltán képe)
 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.