Van, aki forrón szereti…

doszerk - 2021. szeptember 19. 17:13

…vagy úgy is mondhatnám, hogy csak annyira csípősen, hogy elöntse a forróság. Mármint az ételeket. (X)

…vagy úgy is mondhatnám, hogy csak annyira csípősen, hogy elöntse a forróság. Mármint az ételeket. A magyar konyha jellegzetessége, hogy kellően pikáns, fűszeres. Vannak, akik ezt még megspékelik egy-egy speciális összetevővel, például a húslevest is gyöngyöző homlokkal fogyasztják a külön hozzáadott erős paprikának köszönhetően.

Nincs vége az idénynek a nyárral

Régen elképzelhetetlen volt, hogy egy valamire való háztartásban ne legyen kamra, ahol a polcos szekrényt csipkeszalag díszítette, és a nyáron termett zöldségekből, gyümölcsökből készített savanyúságok, lekvárok, befőttek sorai kígyóztak rajta.

Az emberek kezdenek visszatérni ezekhez a régi szokásokhoz, aminek több oka is van. Egyrészt a tudatosan vásárlók, étkezők már nem szeretnék felesleges adalékanyagokkal terhelni a szervezetüket. A saját maguk által készített szószokról, befőttekről, lekvárokról pontosan tudják, hogy miből készült, és valójában mennyi a só- vagy cukortartalma.

A másik ok abszolút a gazdasági szempont. Valószínűleg, ha elindulsz és hirtelen felindulásból szeretnél venni 5 kg szilvát, hogy abból valamit készíts a hidegebb napokra, jó eséllyel helyi zöldségest fogsz felkeresni vagy egy kistermelőt, hogy beszerezd a lehető legjobb minőségű alapanyagot.
 
Namármost ezzel is erősíted a hazai gazdaságot. Arról nem is beszélve, hogy amikor elkészítetted mondjuk a saját szilvalekvárodat, összességében kevesebbe került, mintha ugyanazt a mennyiséget valamelyik hipermarket polcáról emelted volna le.

Legyen a kamra polcán egy szellem a palackban

Nem csak savanyúságot és befőttet lehet ám elrakni télire! Azok is felkészülnek, akik “csak” annyit szeretnének, hogy a nyáron megérett paprikából maradjon a téli főzésekhez is. Egy egyszerű lecsót vagy paprikás krumplit egy kis adag paprikakrémmel meg lehet bolondítani. Vagy te inkább a pizzát kedveled? Készítsd el a szószt rá úgy, ahogy igazán szereted! Ízlésednek megfelelően keverheted be az enyhén csípőstől az extrémig, és azért az elég menő, hogy saját készítésű krémed van, nem?

Ha nem vagy ennyire kísérletező kedvű, vagy nincs időd elkészíteni, viszont nem szeretnél lemondani a különleges ízvilágú paprika készítményekről, válogass kedvedre a Chili Hungária Webáruháznál kapható szószokból!

Ajándéknak is különleges

Hallottál már a gasztro ajándékokról? Ez nem olyan, mint az amerikai filmekben, amikor az új szomszédot köszöntik egy tál étellel vagy sütivel, de majdnem.

A gasztroajándék nem tömegcikk. Mindenképpen az egyik különlegessége, hogy vagy te magad készíted, vagy egy hazai manufaktúra. Mivel nekik minden megrendelés kiemelten fontos, legalább akkora odaadással készítik, mintha te magad csinálnád. Egy szép csomagolásba burkolt szeretet, amivel tényleg azt érzi a megajándékozott, hogy figyelsz rá, ismered az ízlését, a szokásait.

A rovat további hírei: Mozaik

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

2024. ápr. 15.

A nyárias mutatóknak lőttek, a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint holnaptól jelentős lehűlésre készülhetünk. Még a nagykabátok is előkerülhetnek reggelente!

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

2024. ápr. 15.

A forrólevegős sütők nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt pár évben. A magyar konyha nem igazán az egészséges ételeiről híres, így az életmódváltást sem igazán támogatja. Egy-két változtatással azonban sokat tehetünk egészségünkért. (X)