Dunaújváros Hetilap

"... az emberek költségvetése legyen..."

Öcaline - 2021. október 14. 11:04

A folyamatos kormányzati szintű gáncsoskodás ellenére stabil a város gazdálkodása, ami alapot adhat egy biztos lábakon álló, átgondolt költségvetés elkészítéséhez - hangsúlyozta Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester. Interjú.

A beszélgetésre készülve átnéztem a korábbi nyilatkozatait, és visszatérő motívum, hogy a Fidesz-kormány minden lehetséges eszközzel „lerántja” a várost – gazdasági téren is. Mennyire reális ez a veszély?
– Az kétségtelen, hogy folyamatosan, ha tetszik, minden téren szembesülünk a kormányzati gáncsoskodással. A helyi iparűzési adó megfelezése, a koronavírus világjárvány fenyegetése közepette a segítségnyújtás, a Fidesz-bázisokon bőkezűen osztott kompenzáció elmaradása egyaránt sújtotta városunkat. Ehhez járult még egyfajta „bónusz” elvonásként a különleges gazdasági övezet terve, amely nyomán óvatos becslések szerint is milliárdos tétel esik ki a költségvetésből. 
Ez eddig felfogható egy panaszáradatnak is – mindezek fényében milyen stratégiával tartja lábon a büdzsét a város vezetése?
– Már a közgyűlési választás után sejteni lehetet, hogy a Fidesz-hatalom nem hagyja szó nélkül a városban a helyi erőikre mért csapást, vagyis felkészültünk egyfajta visszavágásra – ennyire intenzív és minden fronton tapasztalható bosszúra azonban nem számítottam, számítottunk. Viszont a kezdetektől volt, és máig is él egy világos alapelv: úgy kívánunk dolgozni, hogy a városlakók ne érezzék meg a kormányzati elvonások nyomán kialakult helyzetet. 
Sikerült? 
– A válasz igen, mostanra beigazolódott, hogy a jó döntéseket hoztunk, és bátran állíthatom, ezt az évet stabil gazdasági helyzetben zárjuk, és hogy hozzak egy sokakat érintő és érdeklő tételt, már biztos, hogy idén is ki tudjuk fizetni a nyugdíjasok támogatását. Összességében biztató helyzetből nézünk szembe a következő év kihívásaival. 
A költségvetés-készítés folyamatában láthatóak már a főbb irányok, trendek, számok?
– A bevétel és kiadás főszámaival még nem szolgálhatok, de az biztos, hogy nem lesz egyszerű menet. Van egy riasztó adat, már biztos, hogy a fent említett elvonások mellé rekord összegű szolidaritási hozzájárulást kell fizetni: ez idén 1,767 milliárd forint volt, jövőre 1,903 milliárd lesz. Pedig már az idei befizetés sem volt kicsi: lakosságarányosan a megyei jogú városok közül Dunaújváros tett vissza legtöbbet a közös kalapba. Ezzel együtt a cél változatlan: olyan költségvetést teszünk az asztalra, amely a dunaújvárosiak érdekét szolgálja. Mindezzel párhuzamosan az a munka is tart, amely során a következő EU-s fejlesztési ciklusra kérünk pályázati forrásokat. E téren is van egy jó hírem: bár korábban már beszéltünk arról, hogy lakosságarányosan a megyében városunknak szánják a legkevesebb forrást, megkaptuk a megyei közgyűlés válaszát a felvetéseinkre, és ugyan az igényelt tételt nem sikerült kiharcolni, de a korábbinál 1 milliárd forinttal több jut városunknak a forrásokból. Meggyőződésem, hogy ezt az eredményt is a korrekt érvelésnek és a harcos kiállásnak tudhatjuk be.
Ha egy mondattal kell összegezni a tervet, hogy milyen legyen a 2022-es költségvetés, mi az a mondat?
– Pokoli nehéz feladat, de megpróbálom (nevet): az a cél, hogy a következő évi költségvetés az emberek költségvetése legyen – amely nyomán nem csak biztonságosan működtetjük a várost, de kézzelfogható fejlesztések is kezdődnek.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.