Dunaújváros Hetilap

Közeleg a véradók napja, egyértelmű siker az idei év

Terdik Péter - 2021. november 18. 8:26

Dunaújvárosban is rendkívül nagy hagyománya van a véradásnak, amely az önkéntesek számában és az esemény megítélésében is megmutatkozik. A november 27-én esedékes véradók napja kapcsán Feth Katalin, és az önkormányzat képviselői osztották meg gondolataikat. 

A véradás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A téma kapcsán Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros területi vezetője elmondta, településünkön a vérellátás megfelelő biztosításához évi 5200 donorra van szükség. Bár általánosságban a koronavírus járvány, illetve a digitális oktatás miatt elmaradó iskolai véradások következtében az önkéntesek hajlandósága kissé alacsonyabb volt, Feth Katalin hangsúlyozta: a fent említett célszámhoz közeli eredménnyel zárják majd az évet.

Férfias vállalás

A véradások kapcsán Orosz Csaba önkormányzati képviselő fiatalkori személyes történetekkel hangsúlyozta az önkéntesség fontosságát. Mint elmondta, a 18. életévüket betöltött fiúk sokszor a lányok lenyűgözése érdekében álltak véradónak, hiszen ez egy igazán férfias vállalás. A képviselő ezt követően komolyabb hangvétellel arra buzdít mindenkit (és legfőképpen a fiatalokat), hogy fontolják meg az önkéntességet, hiszen Dunaújvárosban egy igazán kedves és lelkes csapat várja őket – minden alkalommal apró ajándékokkal, csokoládéval. Emellett pedig a "csapolással" nem pusztán a saját egészségünkért, hanem másokért is rendkívül sokat teszünk. 

Túl a százharmincon 

Tóth Kálmán önkormányzati képviselő már a 134. véradásán is túl van, ezzel igazi rekorder Dunaújvárosban. A képviselő az egészségünk megőrzése mellett arra is szeretné felhívni a leendő önkéntesek figyelmét, hogy gondoljanak arra, azért a néhány perc minimális kellemetlenségért cserébe mennyi mindent tesznek magukért, és másokért. Hozzátette, személy szerint még több fiatallal szeretne találkozni a véradások alkalmain. Tóth Kálmán kiemelte, hatalmas tisztelet, köszönet, és megbecsülés jár azoknak, vállalják az önkéntességet. 

A véradók napja

Feth Katalin elmondta, hagyományosan a Magyar Vöröskereszt munkatársai minden évben köszöntik azokat a véradókat, akik már legalább 50 alkalommal vállalták a csapolást. Ennek kapcsán sajnos visszatér egy sokszor ismételgetett frázis, ugyanis „a koronavírus-járvány miatt” erre sem tavaly, sem az idei évben nincs lehetőség. Az ünnepség helyett az önkénteseket öt fős csoportokban köszöntik majd a szervezet irodájában a Városházán – vidéken pedig a véradások helyszínén várják a jubilálókat. Feth Katalin kiemelte, ahogy azt a képviselők is elmondták már, rendkívüli hála és köszönet jár a csapolást vállalóknak. A véradásokkal kapcsolatos fontos információkat a szervezet hivatalos, és közösségi oldalán érhetik el az érdeklődők. 

A szervezet munkatársai felhívják a városlakók figyelmét, a véradások teljesen biztonságosak, és az akciók a mindenkori járványügyi intézkedések betartásával történnek!

(Archív fotók: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.