Öt jel, ami arra utal, hogy érintéshiányod van

Öcaline - 2021. november 18. 17:07

A “gyógyító érintés” fogalma bizonyára számodra sem ismeretlen. A másokkal való fizikai kontaktus az élet természetes velejárója, és ha hosszabb időn keresztül nélkülöznünk kell, az számos lelki problémához vezethet. (X)

Az alábbiak például mind arra utalnak, hogy szomjazol az érintésre. Az érintés jóformán nélkülözhetetlen az életben maradáshoz, pláne csecsemőkorban.

1. Mentális betegségek, depresszió

Több bizarr kísérlet is bebizonyította már, hogy azok a csöppségek, akik nem részesülnek az érintésben, előbb-utóbb belehalnak. A fizikai érintkezés ugyanis jótékony hatással van a növekedési hormonokra és az immunrendszerre, a hiánya viszont súlyos károkat okoz bennük. 

Felnőtt embereknél természeten nem ennyire drasztikus a helyzet, de az érintés tartós hiánya okozhat depressziót, szorongást, rossz közérzetet. Egy-egy gyengéd érintés viszont érezhetően csökkenti a stressz-szintet. 

2 Félelem a visszautasítástól

Akik nem jutnak elegendő fizikai kontaktushoz, azok általában nehezebben tudnak kialakítani romantikus vagy baráti kapcsolatot. Tartanak az elköteleződéstől, és félnek attól, hogy esetleg visszautasítják vagy elhagyják őket.

Ezzel viszont kialakul egy ördögi kör, hiszen hiába szomjaznak az érintésre, nem engednek közel magukhoz senkit, aki megadhatná nekik a kellő törődést, így csak mélyebbre kerülnek a gödörbe. 

Hogyha viszont legyőzik ezt a szorongást, akkor a gyógyító érintés által újra egyenesbe kerülhetnek. 

Persze a mai világban nem könnyű kapcsolatot teremteni és pozitívan állni az élethez, de a Bien.hu Lélek rovatában számos hasznos tippet és érdekességet találsz, ami segíthet leküzdeni a korlátokat.

3. Magányosság

Az érintés hiánya beindíthat egy olyan öngerjesztő folyamatot, melynek során az illető magányba temetkezik, elzárkózik a társaságtól, és forró fürdővel, puha takarók, párnák, esetleg a háziállatok ölelgetésével próbálják pótolni a fizikai kontaktust. 

Az így keletkező ördögi körből azonban csak úgy lehet kiszabadulni, ha kilépünk a komfortzónánkból, és igyekszünk kapcsolatot teremteni másokkal. 

4. Agresszivitás

Az Érintéskutató Intézet által végzett kísérletben francia és amerikai tinédzserek viselkedését elemezték, és arra az eredményre jutottak, hogy az amerikai diákok kevesebbszer érintik meg egymást, emiatt sokszor agresszívebben is viselkednek. 

A fiatalokat ezután masszázsterápiában részesítették, melynek segítségével érzékelhetően nőtt az empátiájuk és csökkentek erőszakos hajlamaik. A kutatók ezt a jelenséget a megnövekedett szerotonin-szinttel magyarázták.

5. Testképzavar

Bár meglepő, de bizonyított összefüggés van aközött, hogy az anorexiában és bulimiában szenvedő nők közül gyermekkorukban sokan szenvedtek hiányt az érintésben. 

Ugyanakkor az ellenkezőjére is van példa, vagyis amikor valaki túlevéssel próbálja kompenzálni azt az űrt, amit az érintésmegvonás okoz az életében. 

A fizikai kontaktus hiánya tehát a testképzavarok – sőt a szexuális frusztráció – kialakulásáért is okolható. 

 

A rovat további hírei: Mozaik

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

2024. ápr. 15.

A nyárias mutatóknak lőttek, a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint holnaptól jelentős lehűlésre készülhetünk. Még a nagykabátok is előkerülhetnek reggelente!

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

2024. ápr. 15.

A forrólevegős sütők nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt pár évben. A magyar konyha nem igazán az egészséges ételeiről híres, így az életmódváltást sem igazán támogatja. Egy-két változtatással azonban sokat tehetünk egészségünkért. (X)