Dunaújváros Hetilap

Programokkal az elmagányosodó idősekért

spigott - 2021. november 8. 9:38

Szépkorúaknak szóló, gyakorlatilag egész éves programsorozat terveiről tartottak előkészítő megbeszélést a szociális intézmények és a különböző civil szervezetek a Városházán.

A Városháza "C" szárnyának házasságkötő termében szervezett beszélgetést Mészárosné Libor Ágnes, az Útkeresés Segítő Szolgálat vezetője, illetve Bölcskei Anna, az Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetője a közelmúltban. 

Nemes kezdeményezés

Az összejövetel célja az volt, hogy a különböző városi intézmények képviselőivel együtt igyekezzenek kidolgozni egy olyan programsorozatot, mely segítséget nyújthat a magányos idősebbeknek, árulta el az egyik ötletgazda, Mészárosné Libor Ágnes:
– Intézményünk családsegítéssel, illetve gyermekvédelemmel foglalkozik, rengeteg jelzés fut be hozzánk elmagányosodó szépkorúakról. Ezért gondoltuk úgy, hogy az Egyesített Szociális Intézménnyel és az önkormányzattal partnerségben elindítjuk ezt a kezdeményezést azért, hogy számukra különféle programokat tudjunk kidolgozni. Ez már a harmadik megbeszélésünk volt ezzel kapcsolatban, ezúttal meghívtuk az egyházak és különböző civil szervezetek képviselőit, hogy közösen tudjunk finomítani a kezdeményezésen.

Ötletekkel telve

Az egyeztetés során ki-ki elmondhatta ötleteit, észrevételeit a kezdeményezéssel kapcsolatban, s így tett Barta Endre, városunk humán ügyekért felelős alpolgármestere is. Mint kérdésünkre elárulta, nagy örömmel fogadta a közös program tervét:
– A vírus veszélyhelyzet megmutatta, hogy milyen veszélyeknek, nehézségeknek vagyunk kitéve a mindennapokban – azt is, milyen speciális kihívásokkal kell szembesülniük az idős városlakóknak. Ennek a kezdeményezésnek különösen örülök, ugyanis olyan szervezetek álltak mellé, melyek remekül működnek a maguk területén, s most együtt kívánnak segíteni. Fontos, hogy az idősek is tudjanak arról, milyen lehetőségek vannak Dunaújvárosban, ezért tényleg arra biztatok mindenkit, vegyen részt ebben a munkában, mert látva a mostani helyzetet, bőven van mibe fektetni az energiát.

Célegyenesben a tervezés

Az Egyesített Szociális Intézmény vezetője, Bölcskei Anna érdeklődésünkre elárulta, a tervek szerint márciustól vágnának neki az időseknek szóló programsorozatnak: 
– A városban működő nyugdíjas és nem nyugdíjas egyesületeket, szervezeteket, sportegyesületeket bevonása azt szolgálja, hogy a közös gondolkodásban, illetve az ötletek megvalósításában segítségünkre legyenek. Úgy gondoljuk, hogy januárban és februárban még nem lenne biztonságos tömegesen kimozdítani az idősebbeket, ugyanakkor márciustól már jobban tudnánk mobilizálni őket, így innentől havi két-három alkalmas rendezvényekkel indítanánk el a programsorozatot. Mindenkit a sorainkba várunk – az a cél, hogy minél inkább kibővítsük azt a kört, amely segíthet a korosztály életkörülményeinek javításában.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

2022. okt. 04.

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként, adta hírül a város hivatalos oldala. 

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

2022. okt. 04.

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

2022. okt. 04.

A város útjai mellett tegnap, az esti órákban kezdték az őszi növényvédelmi permetezést, adta hírül a város hivatalos oldala. Két-három nap alatt végeznek a szakemberek, persze csak ha nem esik.

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

2022. okt. 04.

Önkormányzati koordinációval valósul meg a Petőfi 200 emlékév városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az előkészületek jegyében ült össze az a kerekasztal a Városházán a napokban, amely a programok gondozását vállalja. Hangkép.
 

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

2022. okt. 03.

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Véget értek a munkálatok végre

Véget értek a munkálatok végre

2022. okt. 03.

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

2022. okt. 03.

Idén tizedszerre rendezte meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, derül ki a DSTV összegzéséből. A köszöntőkkel, műsorral és díjátadással körített tudományos tanácskozásnak ezúttal Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme adott otthont. Hangkép.