Dunaújváros Hetilap

Városfejlesztési stratégia: véget ért a véleményezés

doszerk - 2021. november 28. 9:16

Több mint két hét állt a lakosság rendelkezésére, hogy véleményt mondjanak és javaslatot tegyenek  Dunaújváros Fenntartható Városfejlesztési Stratégi-ájának (FVS) kidolgozására. Az eredmény több mint biztató.

A kérdőív kitöltésével Dunaújváros fejlesztési irányvonalainak kialakítása tervezhető és határozható meg. A kérdések kapcsán a környezettudatos életminőség javítás, a város zöldfelületeinek fejlesztési irányai, a szabadidő eltöltése, vagy a környezettudatos közlekedési lehetőségek fejlesztése kerültek fókuszba. 

Helyi kötődések, minőségi terek

A 14 kérdésből álló űrlapot legnagyobb arányban 26 és 50 év közötti lakosok töltötték ki. Dunaújvároshoz való kötődésüket a helyi születés, családalapítás, valamint a munkavállalás határozza meg, tehát olyan személyek válaszait láthatjuk, akik életvitelszerűen Dunaújvárosban élnek és itt veszik igénybe a szolgáltatásokat. 
Az általános életminőség javításához leginkább a közszolgáltatások (oktatás, egészségügy, szociális ellátás) fejlesztését tartják a legszükségesebbnek a kitöltők, második helyen pedig a gyalogos- és kerékpár-barát városi közlekedés fejlesztését várják. Nagy igény mutatkozik még a minőségi közösségi terek kialakítására a városközpontban, és a lakóhelyek közelében. 
Az életminőséget befolyásoló, Dunaújvárosban elérhető humán közszolgáltatások értékelésekor látható, hogy a városi fenntartású oktatási intézmények, mint az óvoda és bölcsőde jobb értékeket kapott, mint az állami fenntartású iskolai oktatás minősége. Az egészségügy és a szociális ellátás közepes értékelést kapott, ahogy a kulturális szolgáltatások és lehetőségek is. 

A fejlesztés irányai

A dunaújvárosiak a leginkább például a parkolási lehetőségekkel, az utak minőségével és a kerékpáros közlekedési lehetőségekkel a legelégedetlenebbek, így jól kirajzolódik az a terület, amelyre a 2021-2027-es fejlesztési ciklusban kiemelt figyelmet és fejlesztési keretet kell fordítani. 

A kérdőív külön kitér a környezettudatos életmód feltételeire is. A válaszok alapján a kitöltők többsége kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, legyen szó például a szelektív hulladékgyűjtésről, a helyi termelőktől vásárlásról– különösen a piacon –, és a többször használatos csomagolóanyagok előnyben részesítéséről. A legnagyobb számban a sportolási lehetőségek növelését várják a lakosok, futóútvonalak, kültéri kondiparkok kiépítésével. 
A válaszokat Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester értékelte, kiemelve, hogy a lakossági igények megegyeznek több ponton egybevágnak a  városvezetés fejlesztési terveivel:
– A tervek és igények sokszor egyeztek az általunk felvázolt elképzelésekkel, ami nem meglepő, hiszen mi is itt élünk, ugyanezekkel a hiányosságokkal szembesülünk nap mint nap, de jó egyértelmű visszajelzést kapni arról, hogy mik azok a területek, amik az itt élők életminőségének javításához hozzájárulnának. Különösen örülök annak, hogy sok esetben a szabadidő közös eltöltését célzó igényekkel találkozunk, hiszen városvezetőként nem is lehet kisebb célunk, mint egy város lakóiból közösséget formálni. A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia kidolgozásakor minden választ figyelembe veszünk, a tervezői feladatot teljesítő bizottságok is ezen a vonalon folytatják a megkezdett munkát.

DMJV Önkormányzata
(Címlap és nyitókép: Vaszócsik Kristóf; belső oldali fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

2022. okt. 01.

A közelmúltban szárba szökkent önkormányzati kezdeményezés célja, hogy aktivizálja a helyi erőket – bevallottan "A tiszta Dunaújvárosért!” jelszavával! Felhívás.

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

2022. okt. 01.

Több fontos előírás és tilalom, valamint néhány jelentős kérés kapcsolódik az éppen ma kezdőd periódushoz.

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

2022. szep. 30.

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

2022. szep. 30.

Az idei népszámlálás  menetrendje szerint először október 1. és október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Az önkormányzat segít!

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

2022. szep. 29.

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

Idén is virágba borult városunk (galériával)

Idén is virágba borult városunk (galériával)

2022. szep. 29.

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. 

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

2022. szep. 29.

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.