Dunaújváros Hetilap

Városfejlesztési stratégia: véget ért a véleményezés

doszerk - 2021. november 28. 9:16

Több mint két hét állt a lakosság rendelkezésére, hogy véleményt mondjanak és javaslatot tegyenek  Dunaújváros Fenntartható Városfejlesztési Stratégi-ájának (FVS) kidolgozására. Az eredmény több mint biztató.

A kérdőív kitöltésével Dunaújváros fejlesztési irányvonalainak kialakítása tervezhető és határozható meg. A kérdések kapcsán a környezettudatos életminőség javítás, a város zöldfelületeinek fejlesztési irányai, a szabadidő eltöltése, vagy a környezettudatos közlekedési lehetőségek fejlesztése kerültek fókuszba. 

Helyi kötődések, minőségi terek

A 14 kérdésből álló űrlapot legnagyobb arányban 26 és 50 év közötti lakosok töltötték ki. Dunaújvároshoz való kötődésüket a helyi születés, családalapítás, valamint a munkavállalás határozza meg, tehát olyan személyek válaszait láthatjuk, akik életvitelszerűen Dunaújvárosban élnek és itt veszik igénybe a szolgáltatásokat. 
Az általános életminőség javításához leginkább a közszolgáltatások (oktatás, egészségügy, szociális ellátás) fejlesztését tartják a legszükségesebbnek a kitöltők, második helyen pedig a gyalogos- és kerékpár-barát városi közlekedés fejlesztését várják. Nagy igény mutatkozik még a minőségi közösségi terek kialakítására a városközpontban, és a lakóhelyek közelében. 
Az életminőséget befolyásoló, Dunaújvárosban elérhető humán közszolgáltatások értékelésekor látható, hogy a városi fenntartású oktatási intézmények, mint az óvoda és bölcsőde jobb értékeket kapott, mint az állami fenntartású iskolai oktatás minősége. Az egészségügy és a szociális ellátás közepes értékelést kapott, ahogy a kulturális szolgáltatások és lehetőségek is. 

A fejlesztés irányai

A dunaújvárosiak a leginkább például a parkolási lehetőségekkel, az utak minőségével és a kerékpáros közlekedési lehetőségekkel a legelégedetlenebbek, így jól kirajzolódik az a terület, amelyre a 2021-2027-es fejlesztési ciklusban kiemelt figyelmet és fejlesztési keretet kell fordítani. 

A kérdőív külön kitér a környezettudatos életmód feltételeire is. A válaszok alapján a kitöltők többsége kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, legyen szó például a szelektív hulladékgyűjtésről, a helyi termelőktől vásárlásról– különösen a piacon –, és a többször használatos csomagolóanyagok előnyben részesítéséről. A legnagyobb számban a sportolási lehetőségek növelését várják a lakosok, futóútvonalak, kültéri kondiparkok kiépítésével. 
A válaszokat Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester értékelte, kiemelve, hogy a lakossági igények megegyeznek több ponton egybevágnak a  városvezetés fejlesztési terveivel:
– A tervek és igények sokszor egyeztek az általunk felvázolt elképzelésekkel, ami nem meglepő, hiszen mi is itt élünk, ugyanezekkel a hiányosságokkal szembesülünk nap mint nap, de jó egyértelmű visszajelzést kapni arról, hogy mik azok a területek, amik az itt élők életminőségének javításához hozzájárulnának. Különösen örülök annak, hogy sok esetben a szabadidő közös eltöltését célzó igényekkel találkozunk, hiszen városvezetőként nem is lehet kisebb célunk, mint egy város lakóiból közösséget formálni. A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia kidolgozásakor minden választ figyelembe veszünk, a tervezői feladatot teljesítő bizottságok is ezen a vonalon folytatják a megkezdett munkát.

DMJV Önkormányzata
(Címlap és nyitókép: Vaszócsik Kristóf; belső oldali fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

2022. jan. 22.

Három helyszínen is komoly munkálatok kezdődtek az elmúlt időszakban a város közterein – a DVG szakemberei az Erste Bank mögötti területen és a Gagarin téren metszettek és takarítottak, míg a volt ADU iskola melletti térségben megkezdődött a 70 autó elhelyezését biztosító parkoló kialakítása.

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

2022. jan. 21.

Választási értesítő, névjegyzék, ajánlásgyűjtés, kampányidőszak – választási kisokost állítottunk össze a 2022-es országgyűlési választás előtt, a határidők dzsungelében kalauzunk dr. Molnár Attila jegyző, a helyi választási iroda vezetője volt.

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

2022. jan. 21.

Városunkban már 16 helyszínen adható  le a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj, mindez a "CseppetSem!" program részeként. A cél a környezetszennyezés megelőzése és a környezettudatos magatartás erősítése. 

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

2022. jan. 20.

Összesen 28 tétel szerepelt a közgyűlés előtt az önkormányzat nyílt, majd zárt ülésén a Városháza közgyűlési termében csütörtökön – fajsúlyos tételek egész soráról döntöttek a képviselők.

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

2022. jan. 20.

Megválasztása óta az itt élők hangja kíván lenni a parlamenti patkóban, meghatározó évnek tekinti az ideit az ország, és benne térségünk életében is Kálló Gergely országgyűlési képviselő. Feltett szándéka, hogy érvelő, derűs, a sárdobálást kerülő kampány legyen a választásokig. Interjú.

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

2022. jan. 19.

A nyílt ülésen 23, majd zárt ajtók mögött további 2 tételről dönthetnek a képviselők a Városházán csütörtökön délelőtt.

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

2022. jan. 19.

Az országgyűlési választás kapcsán jelent meg Pintér Tamás polgármester összegzése a város hivatalos oldalán. Mutatom!