Dunaújváros Hetilap

Városfejlesztési stratégia: véget ért a véleményezés

doszerk - 2021. november 28. 9:16

Több mint két hét állt a lakosság rendelkezésére, hogy véleményt mondjanak és javaslatot tegyenek  Dunaújváros Fenntartható Városfejlesztési Stratégi-ájának (FVS) kidolgozására. Az eredmény több mint biztató.

A kérdőív kitöltésével Dunaújváros fejlesztési irányvonalainak kialakítása tervezhető és határozható meg. A kérdések kapcsán a környezettudatos életminőség javítás, a város zöldfelületeinek fejlesztési irányai, a szabadidő eltöltése, vagy a környezettudatos közlekedési lehetőségek fejlesztése kerültek fókuszba. 

Helyi kötődések, minőségi terek

A 14 kérdésből álló űrlapot legnagyobb arányban 26 és 50 év közötti lakosok töltötték ki. Dunaújvároshoz való kötődésüket a helyi születés, családalapítás, valamint a munkavállalás határozza meg, tehát olyan személyek válaszait láthatjuk, akik életvitelszerűen Dunaújvárosban élnek és itt veszik igénybe a szolgáltatásokat. 
Az általános életminőség javításához leginkább a közszolgáltatások (oktatás, egészségügy, szociális ellátás) fejlesztését tartják a legszükségesebbnek a kitöltők, második helyen pedig a gyalogos- és kerékpár-barát városi közlekedés fejlesztését várják. Nagy igény mutatkozik még a minőségi közösségi terek kialakítására a városközpontban, és a lakóhelyek közelében. 
Az életminőséget befolyásoló, Dunaújvárosban elérhető humán közszolgáltatások értékelésekor látható, hogy a városi fenntartású oktatási intézmények, mint az óvoda és bölcsőde jobb értékeket kapott, mint az állami fenntartású iskolai oktatás minősége. Az egészségügy és a szociális ellátás közepes értékelést kapott, ahogy a kulturális szolgáltatások és lehetőségek is. 

A fejlesztés irányai

A dunaújvárosiak a leginkább például a parkolási lehetőségekkel, az utak minőségével és a kerékpáros közlekedési lehetőségekkel a legelégedetlenebbek, így jól kirajzolódik az a terület, amelyre a 2021-2027-es fejlesztési ciklusban kiemelt figyelmet és fejlesztési keretet kell fordítani. 

A kérdőív külön kitér a környezettudatos életmód feltételeire is. A válaszok alapján a kitöltők többsége kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, legyen szó például a szelektív hulladékgyűjtésről, a helyi termelőktől vásárlásról– különösen a piacon –, és a többször használatos csomagolóanyagok előnyben részesítéséről. A legnagyobb számban a sportolási lehetőségek növelését várják a lakosok, futóútvonalak, kültéri kondiparkok kiépítésével. 
A válaszokat Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester értékelte, kiemelve, hogy a lakossági igények megegyeznek több ponton egybevágnak a  városvezetés fejlesztési terveivel:
– A tervek és igények sokszor egyeztek az általunk felvázolt elképzelésekkel, ami nem meglepő, hiszen mi is itt élünk, ugyanezekkel a hiányosságokkal szembesülünk nap mint nap, de jó egyértelmű visszajelzést kapni arról, hogy mik azok a területek, amik az itt élők életminőségének javításához hozzájárulnának. Különösen örülök annak, hogy sok esetben a szabadidő közös eltöltését célzó igényekkel találkozunk, hiszen városvezetőként nem is lehet kisebb célunk, mint egy város lakóiból közösséget formálni. A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia kidolgozásakor minden választ figyelembe veszünk, a tervezői feladatot teljesítő bizottságok is ezen a vonalon folytatják a megkezdett munkát.

DMJV Önkormányzata
(Címlap és nyitókép: Vaszócsik Kristóf; belső oldali fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.