Együtt a lakástüzek megelőzéséért

Öcaline - 2021. december 15. 9:54

Összefogtak a tűzoltók és a Magyar Vöröskereszt aktivistái, együtt hívják föl a figyelmet a lakástüzek veszélyeire. Együttes erővel a hajtás után.

A Magyar Vöröskereszttel együttműködve lép fel a lakástüzek megelőzése érdekében a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, tájékoztatta honlapunkat Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Adomány és megelőzés

Az együttműködés lényege, hogy karácsony közeledtével a karitatív szervezet a száraz élelmiszer adományokhoz egy olyan tájékoztatót is csatol, amely a lakástüzek veszélyére és a prevencióra hívja fel a figyelmet. Az összefogás hátterében az a korábban már ismertetett szomorú tapasztalat áll, hogy télen, különösen az adventtől vízkeresztig tartó időszakban megnő a lakástüzek száma. Mikor kigyullad egy otthon, legtöbbször nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. 
A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete ezért együttesen hívja fel a figyelmet a biztonságra, a tűzestek megelőzésének módjára. Szigeti Hedvig, a Vöröskereszt Fejér megyei igazgatója kiemelte, hogy munkatársai a hátrányosabb helyzetben élők, a rászorulók részére készített száraz élelmiszer adományokat kiegészítik a katasztrófavédelem tűzmegelőzési felhívásaival, amelyeket családokhoz, gyermekét egyedül nevelő szülőhöz és egyedülálló emberekhez juttatnak el. Segítséget nyújtanak annak a családnak is, akiknek otthona december elején tűz martalékává vált.

Mire vigyázzunk?

Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltási felügyelője elmondta, hogy a lakástüzek legtöbbször nyílt láng, például gyertya használatára, elektromos hibára, főzés közbeni figyelmetlenségre vagy dohányzásra vezethetőek vissza. Gyakori, hogy a fűtési rendszer hibája, vagy a tüzelő helytelen tárolása miatt gyullad ki a lakás. A tragédiák elkerülése érdekében javasolt füstérzékelőt vásárolni otthonra és jobban figyelni idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra. 
A füstérzékelő 85 decibeles hangerővel jelzi a tüzet annak kezdeti szakaszában, amikor még könnyen meg lehet fékezni. Ez a hangerő a legmélyebben alvó embert is felébreszti. Hangsúlyozta: tűz esetén minden másodperc számít. Ha időben észrevesszük a bajt, ki tudunk menekülni, nem történik tragédia és súlyos sérülés sem.

(Fotó: katasztrófavédelem)

A rovat további hírei: Sziréna

Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

2022. jún. 24.

Közös közleményt adott ki a  Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  – egyelőre négy napon át, hétfőtől csütörtökig él a riasztás. DO-tipp: F O L Y A D É K B E V I T E L!!!

Kész átverés show – most sajnos élőben

Kész átverés show – most sajnos élőben

2022. jún. 22.

Üdülni vágyókat ejtett tévedésbe és károsított meg egy férfi – üzletszerűen elkövetett csalás miatt emeltek vádat ellene. Nem volt túl komoly trükk – mégis működött!

Életet mentett a szénmonoxid-érzékelő Dunaújvárosban

Életet mentett a szénmonoxid-érzékelő Dunaújvárosban

2022. jún. 21.

Egy társasházi lakás fürdőszobájában riasztott a szén-monoxid-érzékelő hétfőn délután Dunaújvárosban. A helyszínre vezényelt lánglovagok magas szénmonoxid-értéket mértek, értesült a DO.

Házibuli után megverte az élettársát egy férfi

Házibuli után megverte az élettársát egy férfi

2022. jún. 20.

Súlyos testi sértés bűntette miatt emeltek vádat ellene. Brutális történet, na.

Kigyulladt egy társasházi lakás erkélye Dunaújvárosban

Kigyulladt egy társasházi lakás erkélye Dunaújvárosban

2022. jún. 20.

A tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg a tüzet, adata hírül a megyei katasztrófavédelem honlapja. Gyorshír.

Rendőrkézen a futtatók

Rendőrkézen a futtatók

2022. jún. 17.

A négyfős elkövetői kör évekig kényszerített Dunaújvárosban prostitúcióra lányokat, akiktől elvették a bevételt.

Négy nap alatt három egységből lopott – de persze bukó a vége

Négy nap alatt három egységből lopott – de persze bukó a vége

2022. jún. 15.

Három ingatlanból különböző értékeket, készpénzt, de ég egy személyautót is elvitt a városban az a férfi, akinek letartóztatására most tett indítványt a Dunaújvárosi Járási Ügyészség. Kocsmatúra, másképp.