Dunaújváros Hetilap

A kutyák és emberek kapcsolatát kutatja – több díjjal ismerték el

Öcaline - 2022. január 26. 10:38

A Pro Scientia Aranyérmét kapta, valamint az Év Ifjú Viselkedéskutatója címet is kiérdemelte a közelmúltban Bognár Zsófia, az  ELTE Etológia Tanszék doktori hallgatója és az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport munkatársa. A díjeső mellett friss kutatásairól is beszélgettünk a városból elszármazott fiatal tudóssal – a tegező formát évtizedes ismeretség magyarázza.

Egy hónapon belül két fontos elismerést kaptál, ráadásul mindkettőt a kutyák és az emberek különleges kapcsolatára fókuszáló kutatásokért. Hogyan fogadtad a kitüntetések hírét?
– Eszméletlen megtisztelő volt, hogy elnyertem ezeket a díjakat, hiszen ezzel elismerték a rengeteg kemény munkámat. Nagyon fontos volt, hogy legyen egy kiemelkedő kutatás – esetemben ez a kutyák fejformájának és a viselkedésének a kapcsolata –, de ez csak a beugró, hiszen minden más elismerés, publikáció, konferencia-részvétel számított, a teljes tudományos tevékenységet díjazták. Hihetetlenül boldog voltam, vagyok!

Amikor készültem ere a beszélgetésre, szembetalálkoztam egy kifejezéssel: mit jelent pontosan, és hogyan kapcsolódik a kutatásaidhoz a buldog-paradoxon?
–  Hadd kezdjem a végén, a kapcsolat közvetlen, hiszen a doktori témám az, hogy megvizsgáljam, mi okozhatja az úgynevezett nyomott orrú fajták – például a mopszok vagy a buldogok – népszerűségének szignifikáns növekedését. Ezt a témát egyébként Angliában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is kutatják, mégpedig azért, mert a nyomott orrú kutyák helyzete az állatjóléti problémák élén jár. Rengeteg betegséggel küzdenek, sokszor az egész életük szenvedés, a gazdák számára is hatalmas költség lehet a gyógyíttatásuk, ugyanakkor a népszerűségük világszerte mérhetően növekszik. És pont ezt az ellentmondást nevezi a tudományos közösség buldog-paradoxonnak.
És van már valami teória, miért alakulhatott ki ez a sajátos helyzet?
– Igazolt válasz még nincs, de a cél egyértelmű: szeretnénk megérteni, mit tudhatnak a buldogok, amit hosszabb fejű társaik nem – és persze ezzel együtt arra is kíváncsiak vagyunk, kik szerethetik őket és miért. Az én kutatásom például igazolta, hogy a rövidfejű kutyák hajlamosabbak szemkontaktust létesíteni az emberrel. Márpedig ez lehet erős indok a gazdák számára, hiszen ez az ember-ember kommunikációban is nagyon hangsúlyos jelzés – és a kutya-ember viszonylatban sincs ez másként. 

Vagyis a kötődés a kulcsa a történetnek?
– Nem gondoljuk, hogy ez az egyetlen egy tényező számít, de hogy alapjaiban hat, az biztos. Vagyis nem túlzás azt állítani, hogy ez a tényező kihat a kötődésre, méghozzá kölcsönösen – itt meg legyen elég csak az anya és a csecsemű viszonyára gondolnunk. Egyébként ez a párhuzam egyáltalán nem légből kapott: a kutatások rendre visszaigazolták az úgynevezett babaséma hatás érvényesülését. Ez magyarul azt jelenti, hogy a nyomott orrú példányok fejszerkezete hasonlít a csecsemőkéhez – és bár ez szintén teória, de bizony ez is az oka lehet a népszerűségnek.

Szemkontaktus és szenvedés – online előadások

Bognár Zsófia lesz az egyik előadója a Kutyaeotológia 2022 című online konferenciának, amelyet január 29-én, szombaton követhetnek nyomon a kutyabarátok: a 10-15 óra között zajló eseményre a fiatal kutató a Szemkontaktus a kutyával című előadással készül. Szintén az online térben szervezik az ELTE doktoranduszának önálló előadását: a SciDog – A Kutyaegyetem eseményén a Nyomott orrú kutyák: szenvednek a kedvünkért? című előadásra várják a téma iránt érdeklődőket február 10-én, csütörtökön 19 órától.

(Címlap- és nyitókép: Faragó Tamás; a belső oldali képek illusztrációk)
 

A rovat további hírei: Közélet

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

2022. máj. 18.

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

2022. máj. 18.

Minden, ami Maci – ezzel a sokatmondó címmel nyílt kiállítás a Római körúti bázison hétfőn délután. A tárlat egy jótét sorozat első állomása, mintegy 800 mackót láthatnak a vendégek!

DSTV: technikumi lomtalanítás

DSTV: technikumi lomtalanítás

2022. máj. 18.

A tavaszi időszak utolsó lomtalanításáról tudósít a DSTV összeállítása. A Technikum II. városrészben szervezték az elektronikus hulladékgyűjtéssel kiegészített akciót a hét végén. Hangkép.

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

2022. máj. 17.

Rendhagyó helyszín, rendkívüli akcióval körítve, az önkéntes segítségnyújtás jegyében: a Kultik Dunaújváros lesz a következő véradás helyszíne – csütörtökön várják a mozi hőseit!

Közösen keresik a megoldást

Közösen keresik a megoldást

2022. máj. 16.

Régóta okoz gondot Dunaújvárosban az 5-ös körzetben a Köztársaság utcában a zöldterületen áthajtó, járdára felálló áruszállító kamionok jelenléte. Raduka Zsuzsanna, a körzet képviselője az önkormányzat munkatársaival és az érintettekkel a helyszínen járt, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. 

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

2022. máj. 15.

A februári nyitány óta egyre népszerűbb Duna Plazma az elmúlt hónapokban több közösségi kezdeményezéssel, támogatással rukkolt elő, a napokban extra akciókkal kényeztette a plazmaadókat, de most minden eddiginél nagyobb akcióval várja a segítőket. (X)

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

2022. máj. 14.

Az elmúlt időszakban kapott lakossági megkeresésekről tartott körzetbejárást Szabó Zsolt alpolgármester, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője. A képviselő beszámolt arról is, hogy számos helyen megindultak a munkálatok a korábbi körzetbejárásokon megbeszéltek szerint.