Hogyan készíts leltárt az ingóságaidról a biztosításodhoz?

Öcaline - 2022. január 19. 10:48

Ha meg kellene tippelned, hogy mekkora érték van az ingatlanodban, te milyen összeget mondanál? (X)

A legtöbb embernek nem sikerül ezt a számot eltalálni, és meglehetősen alulbecsüli használati tárgyainak értékét. Az otthoni leltár épp ebben tud a segítségedre lenni: pontosan képbe kerülsz, hogy a házadban vagy lakásodban található tárgyak milyen értéket képviselnek. De hogyan kellene ennek nekiállni? Ebben nyújtunk neked segítséget ezzel a cikkel.

Miért kell egyáltalán a házi leltár?

Az évek során minden ember számtalan eszközt halmoz fel, és tárol az otthonában. Ezek között vannak kisebb és nagyobb értéket képviselők, olyanok, amelyek napi használatban vannak, és persze akadnak olyanok is, amiket csak időszakosan vesznek elő. Amikor meg kell saccolni, hogy mégis, mekkora összeget képviselnek a háztartásban lévő tárgyak, akkor a legtöbben méltatlanul alulértékelik azt. A nem rendszeresen használt tárgyakról megfeledkeznek, nem számolják bele a bútort, vagy egyéb tárgyakat, amelyek használata már annyira megszokott, hogy szinte észre sem veszik. 

Lakásbiztosítás kötésekor lehetőséged van arra is, hogy az ingóságaidat megvédd a váratlan helyzetektől. Ehhez viszont nem árt tudni, hogy azok pontosan milyen értéket képviselnek, mivel az alulbiztosítással és a túlbiztosítással is pórul járhatsz egy kárrendezés során.

Neked is szükséged lenne egy olyan fedezetre, ami megvéd a váratlan élethelyzetek okozta súlyos kiadásoktól? Köss online lakásbiztosítást, és válogasd össze a számodra leginkább szükséges kiegészítőket!

Hol érdemes vezetni az otthoni leltárt?

Vezetheted papíron is, de nem árt, ha számolsz annak a kockázatával, hogy a papír nagyon könnyen tönkremegy szinte bármilyen káresemény során, ráadásul egy papírlapot vagy füzetet igen könnyen el is lehet keverni. Ezeknek az elkerülése céljából, ha ezt a módot választod, akkor jobb, ha van egy tartalék másolatod egy másik lakásban vagy egy tűzbiztos dobozban.

Amennyiben digitális formában szeretnéd vezetni a tárgyaid listáját, akkor választhatsz bármilyen digitális dokumentumot (wordöt, excel-táblázatot) is vagy akár egy speciálisan erre a célra készített alkalmazást is, továbbá felhőalapú szolgáltatást is igénybe vehetsz. Egy számítógép nagyon könnyen tönkremehet vízkár vagy tűzkár során is. Ebből kifolyólag jobb, ha bármilyen eszközről el tudod érni a háztartásod listáját.

Hogyan állj neki a leltár készítésének?

Ha pontos szeretnél lenni, akkor játssz el a gondolattal, hogy az összes háztartásodban található tárgyra gondolatban teszel egy árcédulát, majd ezeket a tételeket összeadod. Ehhez viszont az kell, hogy rászánd az időt és ténylegesen mindent összeírj annak érdekében, hogy a biztosítás kötésekor egy pontos összeggel tudj szerződni.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Legyél környezettudatos, fogyassz vegán borsófehérjét!

Legyél környezettudatos, fogyassz vegán borsófehérjét!

2022. máj. 18.

A növényi proteinek, így a méltán népszerű borsófehérje is, nemcsak a vegánok számára kínál előnyös alternatívát, hanem az allergiában, ételintoleranciában szenvedőknek is. (X)

Harisnyatartó fétis: az meg mi?

Harisnyatartó fétis: az meg mi?

2022. máj. 17.

A lábfétisről már biztosan hallottál. De tudtad, hogy létezik harisnya- és harisnyatartó fétis is? (X) 

DSTV: új helyen a Csomagtartóvásár

DSTV: új helyen a Csomagtartóvásár

2022. máj. 17.

Az új helyszínen is nagy sikert aratott a Csomagtartóvásár programja, derül ki a DSTV összeállításából. Ezúttal a Szabadság úti nagy parkoló biztosított helyszínt a kavalkádnak, a közönség közel 40 árus kincsei közül válogathatott. Hangkép.
 

Tudtad, hogy a csokoládé szinte mindig tökéletes ajándék?

Tudtad, hogy a csokoládé szinte mindig tökéletes ajándék?

2022. máj. 16.

Az ajándékok jolly jokere, a csokoládé segíthet, ha a tökéletes céges, családi vagy baráti ajándék kiválasztása komoly fejtörést okoz számodra. (X) 

Nyárias mutatók, de keddtől lehűlés jön és újra eső

Nyárias mutatók, de keddtől lehűlés jön és újra eső

2022. máj. 16.

Változékony időnk lesz a héten, derül ki a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzéséből; ma még nyárias idő várható, de holnap már lehűléssel számolhatunk, és némi csapadék is lehet. Aztán újra melegedés várható!

Minden, amire egy irodában szükség lehet

Minden, amire egy irodában szükség lehet

2022. máj. 15.

Legyen szó az otthoni feladatok elvégzéséről vagy az irodai munkáról, mindkét esetben fontos, hogy rendezetten tároljuk dokumentumainkat. (X) 

A lakástervezés időszaka

A lakástervezés időszaka

2022. máj. 15.

Amikor az ember megálmodja új lakását, ezen belül hálószobáját, ezernyi szempont járhat a fejében. Mivel mindenki szereti a szépet, így az első kép, amely jellemzően megjelenik a fejünkben, az az esztétikumról szól. (X)