Dunaújváros Hetilap

Szabó Zsolt: "Nehezített pályán, de folytatjuk a munkát"

Terdik Péter - 2022. január 29. 9:09

Gazdasági szempontból értékelte az elmúlt esztendőt Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Mint azt elmondta, a jelenlegi helyzetet két súlyos tényező nehezíti: a különleges gazdasági övezet, illetve a koronavírus-járványra hivatkozva történt elvonások. 

Szabó Zsolt alpolgármester elmondta, a jelenlegi helyzet kialakulásában rendkívül nagy szerepet játszanak a különféle kormányzati intézkedések, amelyek nyomán pénzügyi elvonások sújtják a települést:
– Amikor 2021-ben azt láttuk, hogy az Orbán-kormány a koronavírus-járványra hivatkozva milyen súlyos támadást indított az önkormányzatok ellen, az elsődleges célunk valójában a túlélés volt. A városvezetésnek ilyen helyzetben nem lehet más célja, mint a település működtetése. A járványhelyzet mellett a már sokszor megemlített „különleges gazdasági övezet” kijelölése is egy politikai bosszú része, még nehezebbé téve az önkormányzat gazdasági helyzetét. Ennek kapcsán azt szeretném hangsúlyozni, hogy a kormány az ilyesfajta elvonásokkal és döntésekkel valójában nem a városvezetést, hanem az itt élő embereket támadja, rajtuk áll bosszút, az ő életüket teszi nehezebbé. 
2022-ben már egy fillér bevételünk sem lesz a Hankook gyártól, ami először fordul elő azóta, hogy termelnek. Ez a nagyjából 1500 millió forint nagyon fog hiányozni.

Egy körzet képviseletében 

Az alpolgármester úgy folytatta, számára egyfajta felüdülés, amikor a körzetét érintő dolgokkal foglalkozhat: 
 – Természetesen a település lakóiért nem csak gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként tevékenykedem, szívügyem az 5-ös számú választókörzet, és az itt élő emberek. Úgy gondolom, hogy bár sok projektet vittünk véghez, a munka nem állhat meg, sőt, rendkívül sokat kell még azért dolgozni, hogy minél élhetőbb környezetet teremtsünk. Ennek egy fontos részét képezi a parkolók kérdése, valamint a kerékpárral közlekedők helyzetének javítása. Örömmel számolhatok be arról, hogy utóbbi kérdést illetően az idei évben is lesz majd előrelépés. Továbbra is fontos célomnak tartom amit a választásokkor is ígértem: töltsük meg élettel a Technikumot! Sok munka vár még ránk, de együtt sikerülhet.

A megfelelő költségvetés 

Mint minden év, úgy a 2022-es is az új költségvetés kidolgozásával kezdődik, fogalmazott Szabó Zsolt:
 – Az új költségvetés kidolgozását a legfontosabb feladatomnak tartom. Beszéltünk már a gazdasági nehézségekről, mindenki tisztában van azzal, hogy ezeket a terveket úgy kell elkészíteni, hogy 
a nehézségekből a városlakók a lehető legkevesebbet érezzék meg. A hivatali vezetőkkel, városi tulajdonú cégekkel, civil szervezetekkel egy olyan tervezet megalkotását céloztuk meg, amely a kormányzati ellenszél mellett is a lehető legjobb körülményeket biztosítja az itt élőknek. Ebben a kérdésben sajnos újra meg kell említenem az Orbán-kormány bosszúját. Az elvonások miatt továbbra is az a feladatunk, hogy a lehető legjobb tervekkel és célokkal vágjunk bele az idei évbe, illetve továbbra is fenntartsuk, működtessük a települést. 
Szabó Zsolt hozzátette, az önkormányzatok szorított helyzetére a kormányváltás a megoldás, ezért dolgozik ő maga is. Az ellenzéki vezetők arra már ígéretet tettek, hogy a különleges gazdasági 
övezetet mindenképpen eltörlik. A dunaújvárosiak számára ez már egy óriási segítség lenne.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.