A dízelmotor titkai

doszerk - 2022. február 23. 11:39

Egy mezei, buszra váró átlagember talán nem is sejti, hogy mennyi jármű üzemel dízelmotorral. Lehet, hogy éppen az a busz, amire vár, szintén dízelmotoros (X)

De rengeteg személyautóban, kamionban, traktorban is ilyen típusú motor dolgozik. És akkor még nem is beszéltünk a motorvonatokról, a hajókról és az építőipari gépekről, melyeknek szintén jelentős százaléka dízelmotoros. Létezik dízel áramfejlesztő is, aminek nagy hasznát veszik azok, akik olyan területen dolgoznak, ahol nincs lehetőség csatlakozni az elektromos hálózatra. Még kevésbé ismert az a tény, hogy mind a manapság, mind a múltban használt dízelmotorokat több típusú befecskendező rendszerrel alkották meg. Létezik Bosch, Delphi, Denso, Siemens, valamint VDO-Continental típusú is.

A dízelmotor működésének módja

A négyütemű dízelmotor működése nem meglepő módon éppen négy fázisból áll. Az első lépés során a motor szív, azaz beszívja a tiszta levegőt. A következő fázisban sűrít, azaz összesűrítésre kerül a korábban beszívott levegő.

E két lépést követi a befecskendezés folyamata. Ekkor szó szerint megtörténik a dízel üzemanyag befecskendezése. A negyedik ütem a kipufogás: ekkor az elégetett égéstermék eltávolítása történik meg a hengerből.

Mivel a dízelmotor hatásfoka jobb, mint a benzinmotoré, ezért számos munkagép ilyen üzemű motorral van felvértezve. Sokáig jelentősen olcsóbb volt a gázolaj ára, mint a benzin, ezért hazánkban rengeteg dízelautó rója az utakat mind a mai napig. Bár a 2005-ös dízelbotrány után sokaknak megingott a hite a technológiában, a dízelautóknak egyáltalán nem áldozott le, ha más nem, a hibrid dízel ékes bizonyíték erre.

A változó környezetvédelmi normák hatása

Az ezredfordulót megelőzően hagyományos adagoló rendszereket alkalmaztak az egyes gyártók. Ahogyan szigorodtak a környezetvédelmi normák, úgy ezzel lépést kellett tartani. Ennek fényében fejlesztették ki a nagynyomású Common Rail, magyarul közös nyomócsöves diesel injektort, amit röviden CR-ként szoktak jelölni.

A hagyományos befecskendezőknél sokkal kisebb a közös nyomócsöves rendszerek károsanyag kibocsátása. A motorzaj annak ellenére alacsonyabb, hogy kevesebb üzemanyagot fogyaszt a motor. Sőt! Még a teljesítménye is jobb.

A dízelmotorok karbantartása

A dízelmotorok sem örök életűek, ám élettartamuk meghosszabbítható egy kis odafigyeléssel. Érdemes rendszeres időszakonként karbantartani, így a már elhasználódott alkatrészek cseréje nem fog meghibásodást okozni. Könnyedén megelőzhetőek az olyan hibák, mint a gázolajszűrő eltömődése.

Persze akadnak váratlan hibák is. Ha valaki nem megfelelő minőségű üzemanyagot tankol, esetleg nem jól végzi el a szakember az olajcserét, az komoly gondot okozhat. Ekkor az adagoló vagy az injektor javítására lehet szükség.

A természetes kopással is számolni kell. Ez okozhatja a gázolajszivattyú meghibásodását, de lehetséges, hogy a Common Rail rendszernek esik baja. Diagnosztikát követően szóba jöhet az injektor kódolása, tisztítása, esetleg az injektor vagy az adagoló felújítása is.
 

A rovat további hírei: Mozaik

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

2024. ápr. 15.

A nyárias mutatóknak lőttek, a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint holnaptól jelentős lehűlésre készülhetünk. Még a nagykabátok is előkerülhetnek reggelente!

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

2024. ápr. 15.

A forrólevegős sütők nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt pár évben. A magyar konyha nem igazán az egészséges ételeiről híres, így az életmódváltást sem igazán támogatja. Egy-két változtatással azonban sokat tehetünk egészségünkért. (X)