Dunaújváros Hetilap

Az élhető éghajlatért – újabb programokkal

Öcaline - 2022. február 1. 18:04

Folytatódik az önkormányzat és a Dunaújváros Felsőoktatásáért Alapítvány közös programja, két előadás mellett a Dunaújvárosi Egyetem passzívházként működő épületét is bemutatják. Benapozottság a hajtás után.

A város hivatalos oldalán megjelent összegzés szerint az Élhető éghajlatért – Helyi klímastratégia és szemléletformálás Dunaújvárosban című projekt részeként az önkormányzat és a Dunaújváros Felsőoktatásáért Alapítvány közösen interaktív előadásokra invitálja a város és környéke tanulóit az egyetem "P" épületébe. A "Jó gyakorlat a klímavédelem terén" és a "Jó gyakorlatok a klímatudatos életmód területén" elnevezésű programok részeként a résztvevők megtekinthetik az egyetem passzívházként működő "P" épületét.
Itt egyebek mellett a diákok azt is megtudhatják hogyan is működik egy ilyen kevés energiát igénylő, környezetbarát épület. Hogy a passzívház úgy tartja fenn a megfelelő hőmérsékletet, hogy csak a frissítéshez szükséges levegőt hűti vagy fűti, tehát nem rendelkezik hagyományos fűtési rendszerrel. Ugyanakkor nem kell ablakot nyitni a légcseréhez, mivel a szellőzést biztosító berendezés elszívja a használt levegőt, és – a talajhő segítségével – frisset áramoltat a belső térbe.
Újabb interaktív előadások lesznek a klímavédelem jegyében a program keretében, de arról is tudomást szerezhetnek, hogy mik a feltételei egy passzívház tervezésének, kulcsfontosságú például az építési telek "benapozottsága", árnyékos helyre vagy szélcsatornába ugyanis nem lehet passzívházat tervezni.
Minderről két napon át, február 16-án, azaz két hét múlva szerdán, valamint február 17-én, csütörtökön 9 órától 10.30-ig hallhatnak a résztvevők. 

A programról az alábbi címen találnak további információkat!

Élhető éghajlatért (katt) >>

Jelentkezni, valamint további információt kérni a kornyezetvedelem@dunaujvaros.hu e-mail címen, illetve a 25/544-139, a 25/544-146, valamint a 25/544-301 telefonszámok valamelyikén lehet.

Jó példák és jó gyakorlatok a környezettudatosság jegyében – mindenkit szeretettel várnak!

(Illusztráció: dunaujvaros.hu)

A rovat további hírei: Közélet

Gyöngyszem született

Gyöngyszem született

2022. aug. 13.

Talán nem is kérdés, hogy nekünk dunaújvárosiaknak a Szalki-sziget szívünk egyik csücske. Évtizedek óta az. Örömmel beszélünk róla, ha valami jó történik ott. Márpedig augusztus 5-én valami ilyesmire került sor. Teltházas rendezvény részeként nyitotta meg újra az éttermét a Remix, Flame Bistro néven.

DSTV: folyamatos az áremelkedés

DSTV: folyamatos az áremelkedés

2022. aug. 13.

Korábban már foglalkoztunk a mezőgazdaságban tapasztalható állapotokkal. Akkor Márkli János a szárazságot nevezte meg az egyik legnagyobb problémának. Az ágazatot azonban nem pusztán az időjárás, hanem a folyamatos árváltozás és drágulás is sújtja. Hangkép.

DSTV: véradás a Duna Plazmában

DSTV: véradás a Duna Plazmában

2022. aug. 12.

A Duna Plazma Centrumban folytatódott a helyi véradások sora a napokban. Mint ismert, a plazmaadóknak kötelező egy évben legalább egyszer vért adni, így a helyszín is kapóra jött az önkéntesek számára. Hangkép.

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!