Dunaújváros Hetilap

Fontos gazdasági és pénzügyi kérdések a februári közgyűlésen

Terdik Péter - 2022. február 15. 18:28

A februári nyílt közgyűlés alkalmával mintegy 39 napirendi pontról szavaztak a képviselők. A napirendek gerincét a költségvetéshez kapcsolódó döntések adták, valamint újra égető téma volt a különleges gazdasági övezet. 

A közgyűlés kezdetén adták át a „Dunaújváros Sportjáért” díjat, amelyet idén a közelmúltban elhunyt kiváló labdarúgónak és edzőnek, Szepessy Lászlónak, valamint a DFVE vezetőedzőjének, Mihók Attilának ítéltek oda. Szepessy László posztumusz díját a családtagok vették át Pintér Tamás polgármestertől. (A díjátadó során elhangzott méltatásokat itt olvashatják!)

Minden eszközzel a különleges gazdasági övezet ellen

A díjátadó után a polgármesteri hivatalnak a közgyűlés utolsó rendes ülése óta végzett munkájáról és a meghozott polgármesteri döntésekről, valamint a lejárt határidejű határozatokról szóló tájékoztatót követően a képviselők számos fontos kérdésben döntöttek. A 8-as számú, különleges gazdasági övezettel kapcsolatos napirendet a fontosságára való tekintettel a négyes számú pontként tárgyalta a képviselőtestület. Mint azt Szabó Zsolt, gazdasági és koordinációs alpolgármester elmondta, a téma azért került ismét a Közgyűlés asztalára, mert most nyújtották be a város 2022-es költségvetését, amelyből immár teljes egészében kiesett a korábban a Hankooktól érkező adó. 
A napirendi pont apropóján Pintér Tamás polgármester megjegyezte, sajnálattal veszi tudomásul, hogy a Fidesz képviselői nem vesznek részt az ülésen. A polgármester szerint erre Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke utasította őket, hogy a fideszes képviselők semmiféle megjegyzést ne tehessenek a megyében létrehozott és Dunaújvárost rendkívül negatívan érintő különleges gazdasági övezetről. 

A képviselők egyhangúlag megállapodtak abban, hogy felkérik a térség mindenkori országgyűlési képviselőjét, hogy az áprilisi választás után kezdeményezze a különleges gazdasági övezettel kapcsolatos döntést eltörlését, bármilyen színezetű legyen is az új kormány. Emellett ismételten felszólították a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét, dr. Molnár Krisztiánt, hogy adja vissza a településnek az elvont pénzeket. A téma apropóján Kálló Gergely országgyűlési képviselő elmondta: a döntés nyomán a dunaújvárosi emberektől csak idén mintegy 1,5 milliárd forintot vett el az állam, mindezt egy politikai bosszú miatt, ezért ő mindenképpen azon lesz, hogy ez a különleges gazdasági övezet megszűnjön. 

Számos fontos téma

Bár az ülés gerincét a költségvetéshez köthető döntések és kérdések adták, a képviselők számos más fontos kérdésről is tárgyaltak. Határoztak a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület, valamint a City Rocks 2022 rendezvény támogatásáról, valamint a közgyűlés döntése értelmében az önkormányzat 2022. május 1-től bankot vált, ennek érdekében a K&H Bank Zrt.-vel pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására fizetésiszámla-szerződést kötött. 
A képviselők döntöttek az üresen álló önkormányzati lakások állapotfelméréséről, a munkálatok elvégzésére a DVG Zrt. szakembereit kérték fel. Szó volt a Jószolgálati Otthon Közalapítvány alapító okiratának módosításáról, a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról, valamint elfogadták a hivatali dolgozók illetményalapjának növelését is. 
A gazdasági és pénzügyi kérdéseken túl a képviselőtestület döntött a 2022. április 3. napjára kitűzött országgyűlési képviselők választása, és az azzal azonos napon tartandó országos népszavazás lebonyolításában résztvevő dunaújvárosi szavazatszámláló bizottsági (SZSZB) tagok megválasztásáról. 
 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.