Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"Lehet-e jónak lenni egy rossz világban..."

Öcaline - 2022. március 7. 16:11

Az érettségizők dolgát is könnyíti az Utószó élő irodalmi antológiai következő eseménye a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – Kálnay Adél íróval, költővel Gyurkity Kata tanár beszélget kedden délután.

A Kálvin János Református Gimnázium, valamint az ICA-D közösen várja az érdeklődőket az Utószó irodalmi antológia következő rendezvényére március 8-án, kedden délután. A 17 órakor kezdődő esemény vendége Kálnay Adél József Attila-díjas író, költő lesz, akivel Gyurkity Kata irodalomtanár beszélget.
A Kálvin János Református Gimnázium és a Kortárs Művészeti Intézet közös sorozatot indított, amelynek célja, hogy többek között a középiskolás tanulók személyesen is megismerhessék a mai magyar irodalom kiemelkedő alakjait – nem utolsósorban egy sikeres érettségit célozva. A kötelező érettségi témakörök között szerepelnek ugyanis a mai magyar irodalom és a lakóhely irodalma témakörök is. Talán ezek a legnehezebben megfogható feladatok, hiszen a jelen kor irodalmára még nincs rálátásunk, az utókor még nem "kanonizálta" a műalkotásokat, alkotói pályákat, életműveket. 
A keddes beszélgetés szervezői azt remélik, hogy a sorozat újabb darabja segítséget nyújthat a témaválasztásban és a tételek kidolgozásában is – a személyes találkozás varázsa pedig egyedivé teheti a szóbeli érettségi vizsga előadásmódját.

Az esemény díjtalanul látogatható – mindenkit szeretettel várnak!

(Forrás és fotó: ICA-D)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

2022. júl. 01.

Színes sorozattal, kézműveskedéssel és kertészkedéssel folytatódott a tematikus táborok hete az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Varázspálca és manókészítés is szerepel a Nyártündér hete kínálatában. Hangkép és galéria itt!
 

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

2022. jún. 30.

Gazdag program, tömeges jelenlét – minden szempontból sikeres volt az Intercisa Múzeum rendezvénye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény a Múzeumok Éjszakája keretében a római kori kőtárban várt a vendégeket. Hangkép és galéria itt!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

2022. jún. 29.

Egykor a Vasmű úton összpontosult Dunaújváros közösségi élete; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút a társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt, amely hétvégi délutánokon benépesült szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal – ezt a hangulatot idézi meg a Sugárúti Fesztivál a hét végén.
 

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

2022. jún. 29.

Új dunaújvárosi helyszínen is láthatják az érdeklődők a KineDok dokumentumfilmjeit, derül ki a DSTV összeállításából. Az országos hálózathoz a Szabad szemmel című programmal csatlakozott az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház. Hangkép.
 

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

2022. jún. 28.

Követte a vándorkiállítást az alkotó, Marék Veronikával találkozhattak a napokban a gyermekkönyvtár vendégei, derül ki a DSTV összeállításból. A népszerű mesék szerzője szívesen beszélgetett olvasóival, és persze dedikálásra is vállalkozott. Hangkép.

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

2022. jún. 27.

Rendszeres nyári programokkal csalogatja a jövő könyvbarátait a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára – a családi kikapcsolódásnak is kiváló, július második feléig tartó sorozat kedden kezdődik. Bónusz: nyáron korábban nyit a gyermekkönyvtár!

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

2022. jún. 26.

A Múzeumok éjszakája után mi mással kezdhetnénk a napot, mint egy történelmi emlékkel. A DSTV összegzéséből kiderül, ezúttal egy jelképes jelentőségű római kori terrakotta szoborra esett a választás, az lett a hónap műtárgya az Intercisa Múzeumban. Hangkép.