Dunaújváros Hetilap

"Nemcsak magunkért, az oktatási rendszerért is sztrájkolunk"

Öcaline - 2022. március 16. 18:34

Több dunaújvárosi, térségi oktatási intézmény is bekapcsolódott az országos sztrájkba – annak ellenére, hogy folyamatos ellenszélben kellett vállalniuk a kihívást. Körkép csata közben, után, előtt.

Ahogy azt már korábban is zengettük, mától országos, határozatlan idejű pedagógussztrájkot hirdettek a szféra meghatározó érdekképviseletei: a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a január végi figyelmeztető akció, majd a kormánnyal folytatott tárgyalások eredménytelensége után nyúlt a munkabeszüntetés eszközéhez.

A sztrájk – alapjog!

A sztrájk országszerte reggel 8 órakor kezdődött – a csatlakozó tanárok nem tartották meg az óráikat, ám a vonatkozó jogszabályok értelmében minden iskolában gondoskodtak a diákok felügyeletéről. Az elégséges szolgáltatásokról szóló rendelet szerint a középiskolákban a végzősöknek kötelező megtartani az összes órát az érettségi tárgyakból – a többieknek az órák felét. 
A PSZ és a PDSZ korábban azt kérte a szülőktől, hogy aki teheti, ne küldje iskolába a gyerekét ma, valamint csütörtökön és pénteken – igaz, a dunaújvárosi iskolák többségében a mai napra korlátozódott a tényleges munkabeszüntetés. 
Fontos nóvum, hogy a tanárok mellett több helyen a diákok is kifejezték szolidaritásukat – a fővárosban, valamint Székesfehérváron és Szegeden voltak szolidaritási akciók –, míg Pécsett civil szervezetek várták azokat a diákokat különféle programokkal, akik nem mentek iskolába.

Eltökéltek és kitartóak

A szféra általános állapota, a bérrendezés hiánya, a kormányzati nemtörődömség és a követelések semmibe vétele vezetett a sztrájkhoz, fejtette ki érdeklődésemre Csathó Gábor, a Vasvári iskola tanára. Az intézmény egyébként példás aktivitásról tett tanúbizonyságot, a 39 pedagógus közül  32 fő sztrájkolt ma. Csathó Gábor szerint eltökéltek és kitartóak a kollégái:
– Létezik egy valóban példátlan bérfeszültség, az alapbért a 2014-es minimálbér alapján számolják, ebből eredően egy mai tanár fizetése valóban arcpirítóan alacsony. De ez csak az érem egyik oldala – legalább ilyen fontos, hogy az egész oktatási rendszer válságba került az elmúlt években. Nemcsak magunkért, az oktatási rendszerért is sztrájkolunk. Minden ízében elavult, hihetetlen mennyiségű adminisztrációval terhelt – semmilyen szempontból nem nevezhető korszerűnek és vállalhatóan a szisztéma. Ezért is vagyok nagyon büszke a kollégáim eltökéltségére, és nagy köszönet jár a szülőknek is, amiért egyöntetű támogatásukról biztosították törekvéseinket.

Egy diák sem jelent meg

A dunaújvárosi, város környéki intézmények is bekapcsolódnak a sztrájkba, tudatta már a reggeli start előtt Horváth Éva, a PDSZ helyi ügyvivője, az Arany János iskola tanára. Mint kérdésünkre kiemelte, az Aranyban 23 fő csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, és egyértelműen pozitív példaként említette, hogy a tanulók és a szülők is szolidaritásukról biztosították a sztrájkolókat – ennek ékes bizonyítéka, hogy ma reggel egyetlen diák sem lépte át az iskola kapuját. Az 50 százalékos teljesítésre azt a megoldást találták ki, hogy jövő szerdán is lesz egy névleges sztrájknap, az összes órát megtartják, így a mai sztrájkkal együtt pont kijön a "felezés".
A PDSZ-ügyvivő korábbi közlése szerint máshol is jelentős az aktivitás: a Dózsában 19, a Mórában 26 fő sztrájkolt, a Széchenyi gimnáziumban 25 tanár, a Rostiban 1 fő kivételével mindenki sztrájkba lépett. Csatlakozott az akcióhoz a pedagógiai szakszolgálat 12 munkatársa, és bár teljes merítésről nem beszélhetünk, a térségi intézmények is megmozdultak: Besnyőn mindenki sztrájkolt, Iváncsán 13 pedagógus, Pusztaszabolcson 22 fő kapcsolódott a sztrájkhoz.  A Dunaújvárosi Óvoda 13 tagintézményében (a 12 tagóvoda mellett az intézmény gyógypedagógiai egységében) összesen 126 fő vett részt a sztrájkban, árulta el érdeklődésünkre Budavári Sándorné, a PSZ óvodai ágazatának városi titkára.
Azt, hogy hová futhat ki a mai munkabeszüntetés, szinte lehetetlen megjósolni, az biztos, hogy az intézmények többsége a mai napot szánta sztrájkra. A demonstrációk viszont szintén biztosan folytatódnak: Dunaújvárosból is különbusz indul a fővárosba március 19-én, szombaton – a helyi erők is ott lesznek majd a Kossuth téren 15 órakor kezdődő  Nagy Kockásinges Találkozó című országos demonstráción.

"... ezen mindenképpen változtatni kell!"

Az önkormányzat fenntartóként garanciát vállal arra, hogy a Dunaújvárosi Óvoda sztrájkba lépett munkavállalói megkapják a fizetésüket, hangsúlyozta a tiltakozás kapcsán Kálló Gergely. Térségünk országgyűlési képviselője a ma délutáni sajtótájékoztatón arra reflektál, hogy a kormányzat a csatlakozó pedagógusok munkabérének elvételével fenyegette meg a sztrájkolókat. Kálló Gergely azt is hangsúlyozta, a lépéssel azt is egyértelműsíteni kívánják, hogy szolidaritást vállalnak a tiltakozókkal, és egyetértenek céljaikkal:
– Azt látjuk, hogy a kormányzat minden eszközzel gáncsolja a sztrájkok létrejöttét, politikai fogásnak állítja be a tanárok akcióját, a kompromisszum legkisebb jele nélkül, az érintetteket nyílt fenyegetve lép föl a jogos követelések ellen. Ez számomra arcpirító és elfogadhatatlan – hiszen a tanárok azok, akikre a gyermekeinket bízzuk. A nevetséges bérek, a túlmunka mellett túlhajszoltság jellemzi a pedagógusaink mindennapjait – ezen mindenképpen változtatni kell!
 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!