Tervezzünk egyedi bejárati ajtót egyszerűen, 5 lépésben!

doszerk - 2022. március 18. 9:34

A legtöbb ember szereti az egyedi megoldásokat, legyen szó akár öltözködésről, lakberendezésről vagy épp egy olyan hétköznapi tárgyról, mint a bejárati ajtó. (X)

A tervezés során viszont előfordul, hogy nem jön az ihlet, vagy már ott megakadunk, hogy egyáltalán hogyan, milyen szempontok alapján kezdjünk hozzá. Szerencsére egy ajtó tervezése egyáltalán nem ördöngösség. Nézzük a legfontosabb lépéseket!

1. lépés: az ajtó típusának meghatározása

Az első és legfontosabb azt eldönteni, hogy bel- vagy kültéri ajtót szeretnénk. Egy zárt lépcsőházból nyíló lakásajtónál ugyanis nincs szükség olyan extra tulajdonságokra, mint például hőszigetelés vagy hőhídmentesség.

Ha viszont az ajtó kültérre nyílik, akkor ezek a jellemzők már fontosak lesznek, mind az ajtó élettartama, mind a fűtési költségek szempontjából. A legegyszerűbb, ha végiggondoljuk, hogy az ajtó külső oldalát éri-e majd 0 oC vagy annál alacsonyabb hőmérséklet. Amennyiben igen, úgy a válasz egyértelmű, kültéri ajtóra van szükség. 

2. lépés: az ajtó színének és marásmintájának kiválasztása

Itt kezdődik az rész, ahol végre szabadjára engedhetjük a fantáziánkat! Az egyedi bejárati ajtók szépsége ugyanis pontosan abban rejlik, hogy részletekbe menően megtervezhetjük, mint ahogy ez a Nívó ajtók esetén is lehetséges. 

A weboldalon található tervezőprogramban rengeteg lehetőség közül választhatunk. Új ajtónk lehet fóliázott famintás vagy egyszínűre festett is, de ha nem találtuk meg a tökéletes színt, akkor egyedi árnyalatot is kérhetünk. Hiszen a legegyszerűbbek mellett a luxus igények megvalósítása sem okoz gondot!

Minden ajtótípushoz többféle marásminta is tartozik, melyekkel tovább csinosíthatjuk a leendő nyílászárónkat. 

3. lépés: az üvegbetétek személyre szabása

Hogyha az előszoba sötét, akkor érdemes olyan ajtót készíttetni, ami üvegbetétekkel is rendelkezik, hiszen így több természetes fény jut majd be a helyiségbe. Ehhez válasszunk olyan marásmintát, ami lehetővé teszi az üveg beszerelését is!

Itt szintén többféle opció áll rendelkezésre, az üveg rajzolatát illetően: lehet például fehér, bronz, homokfúvott vagy reflexiós is, ami annyit takar, hogy visszaveri a fényt, így nappal egyáltalán nem lehet rajta átlátni. 

4. lépés: biztonsági felszereltség, avagy kilincsek és zárak

Attól függően, hogy mennyire fontos számunkra a biztonság, lehetőség van választani az egyes zárrendszerek közt. Egy kétkulcsos zárrendszer is adhat legalább 5 perces védelmet, de egy komolyabb, háromkulcsos már minimum 15 perces védelmet garantál, ezalatt még szerszámokkal sem lehet felfeszíteni. A kilincsek esetében pedig döntsünk ízlésünk szerint!

5. lépés: a méretek meghatározása és a terv véglegesítése

A megtervezett ajtóra fogunk kapni egy előzetes árajánlatot, de ehhez a cég munkatársainak azt is tudnia kell, hogy megközelítőleg milyen méretű lesz az ajtó. Mérjük le tehát a szélességet és a magasságot, majd tüntessük fel az űrlapon! Ezután már csak az elérhetőségeinket kell megadni, és hamarosan érkezik az árajánlat.
 

A rovat további hírei: Mozaik

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)