Dunaújváros Hetilap

"Zsebbevágó" témák szerepeltek a szövetségi közgyűlés napirendjén

Öcaline - 2022. március 10. 8:28

Több, az érintett települések gazdálkodását jelentősen befolyásoló témáról is szót ejtettek a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) salgótarjáni közgyűlésén a közelmúltban; Dunaújvárost Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester képviselte.

Mint a városvezető érdeklődésünkre kiemelte, az önkormányzatok kompenzálása, valamint az orosz agresszió nyomán kialakult ukrajnai menekültválság volt az a két "zsebbbevágó" téma, amely napirenden volt a salgótarjáni közgyűlésen – és Szabó Zsolt szerint mindkét téma kapcsán érdemes szót ejteni az önkormányzatok gazdálkodásának, finanszírozásának kérdéseiről.

A lényeg helyett a látszat

A közgyűlésen elhangzott, hogy az adatbekérések májusig tartanak, és az a szándék, hogy a kormányzat az érintett városok úgynevezett adóerő-képességének függvényében vállal szerepet a kompenzálásból. Szabó Zsolt szerint könnyen előfordulhat, hogy a kormány ismét úgy szabja a feltételeket, hogy több ellenzéki város, köztük Dunaújváros is kimarad a kompenzációból:
– Látszólag a számok döntenek, de valójában „pofára megy”, ki részesül a kormányzat támogatásából – számunkra természetesen elfogadhatatlan az ellenzéki önkormányzatokat sújtó eljárás és döntés. Dunaújváros, más városokkal ellentétben egy fillért sem kapott sem a pandémia miatti bevétel-kiesések kompenzálására, sőt a különleges gazdasági övezet kijelölésével még további bevételektől fosztották meg. 
Mára ott tartunk, hogy egyedül az áprilisi választást követő reménybeli kormányváltás jelenthet megoldást, egy olyan rendszer működtetése, amely a pártszimpátia helyett világos keretek és szabályok mentén nyújt tényleges segítséget az önkormányzati szektornak. Erre azért is nagy szükség lenne, hogy véget vessen az elmúlt esztendők fideszes fosztogatásának, hangsúlyozta az alpolgármester.

A legnagyobb érdekvédelmi szervezetté vált az MJVSZ

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) 1990-ben alakult, az alapító okiratot 16 megyei jogú város képviselője írta alá. Az alapszabály szerint a szövetség tagja lehet minden, az Országgyűlés által megyei jogú rangra emelt város. Mára mind a huszonhárom nagyváros élt is ezzel a jogával, ezzel az MJVSZ képviseleti szinten a legnagyobb hazai érdekvédelmi szervezetté vált. A szövetség legfelsőbb szervezeti egysége a közgyűlés, majd a választmány követi, amely a szövetség végrehajtó szerve. 
A polgármesterek, alpolgármesterek a közgyűlésben és a bizottsági, kollégiumi munka során fejtik ki a véleményüket. Mivel a tagvárosok vezetése politikai szempontból nem „egyirányú”, így a mindenkori kormányzattal szemben kialakulhatnak véleménykülönbségek, de ezeket a meglévő szövetségi keretek között egyeztetik, és a konszenzusos, a városok közös érdekeit megjelenítő álláspontot képviselik.  

"... kötelesség segíteni..."

A másik témára, az Ukrajnában dúló háború okozta menekültválságra térve az alpolgármester kifejtette, az MJVSZ közgyűlésén is szóba került, hogy amit ebben a különleges válsághelyzetben a megyei jogú városok önkormányzatai tesznek, az humanitárius értelemben vett kötelesség, ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy az önkormányzatok a saját adóbevételeik terhére végzik a feladatot. A büdzsé Dunaújváros esetében abszolút feszített, szükség lenne a kompenzációra, hangsúlyozta Szabó Zsolt:
– Az lenne a helyes a mindenkori kormánytól, ha ebben a kényes, érzékeny időszakban az önkormányzatok plusz terheit legalább részben megtérítenék. De tudva, hogy mi történt a koronavírus járvány kezelése kapcsán, sajnos nincsenek illúzióim: biztos vagyok abban, hogy hathatós állami segítségnyújtásban egyelőre nem bízhatunk. Evidens, hogy kötelesség segíteni a bajbajutottakon – még akkor is, ha a segítségnyújtásra fordított tételek kiegyenlítésére szintén csak a várt kormányváltás esetén van esély, remény.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.