Ha tökéletes menüsor a cél, az előételek ne maradjanak ki!

doszerk - 2022. április 26. 10:32

A hétköznapok során hajlamosak vagyunk a menü esetében csak a főételre és a desszertre gondolni, holott a tökéletes étkezés egy kis étvágygerjesztővel kezdődik. (X) 

Legyen hideg vagy meleg, az előételek nem csak ünnepi és alkalmi menüsor része kellene, hogy legyenek! Amikor egy egész menüsorral készülünk akár a családi ebédhez, akár vendégeket várunk vacsorára, az előételek mindig nagy jelentőséggel bírnak.

Első fogás egy kis étvágygerjesztő

Ezek azok az apró falatok általában, amelyek meghozzák az étvágyat, ahogy a mondás is tartja, ezért a mennyiség inkább étvágygerjesztő kell legyen, az íz pedig kevésbé karakteres és laktató. 

Gondoljunk ezek elkészítésénél valami könnyű, egyszerűen fogyasztható ételre, ne bonyolítsuk túl! Sokszor a mutatóssága, az illatélménye és az ízlelőbimbók megcirógatása bőven elegendő, többnyire ennyit vár el mindenki a tökéletes előétel kapcsán. 

Az előétel a menüsor szerves része 

Egy gyakorlott háziasszony jól tudja, mindig egy aprólékos tervezéssel érdemes kezdeni a konyhai munkát, így biztosra mehetünk, hogy minden alapanyagot beszerzünk, nem vásároljuk túl magunkat és a menü minden egyes fogása összhangban lesz, mindemellett könnyedén lenyűgözhetjük az asztaltársaságot. 

A Receptneked.hu gyűjteményében számtalan recept megtalálható az előételek változatos és gyors elkészítéséhez is, kedvünkre válogathatunk a húsos, a tésztás, a burgonyás vagy a zöldséges fogások között. Aki kevésbé rutinos a konyhában, annak sem kell aggódnia, a gazdag választékban minden bizonnyal talál egyszerűbb és mégis nagyszerű ötletet. 

Alapvetően annyit el kell döntenünk már az elején, hogy hideg vagy meleg előétellel szeretnénk előrukkolni, így ennek megfelelően szükséges az előkészületeket is megtenni. Remek alternatíva, ha zöldségekből állítunk össze egy színes tálat, poharat olívaoljjal, növényi ecettel, meleg opcióra pedig népszerű egy betétmentes leves vagy egyszerű töltött falatkák. 

Előételek, amelyek önmagukban is helytállnak 

Létezik néhány közkedvelt előétel, amely akár önmagában is megállja a helyét, ha például villámgyorsan szükségünk van vendégváró falatokra, netán egy kímélő vacsorát prezentálnánk egy hosszúra nyúlt nap végén. 

A Receptneked.hu ezért érdemes, ha a könyvjelzők között szerepel, hiszen rengeteg ilyen ételt megtalálunk, még talán olyat is, amire sosem gondolnánk. A töltött paradicsom vagy gomba többek között mindig más és más lehet egy kicsit, de a zöldségekből összeállított saláta tojással vagy sonkával megbolondítva szintúgy különleges változatot eredményezhet. 

A burgonyás és tésztás előételek pedig mindig sikert aratnak, elkészítésükhöz nem kell sok idő és leginkább tényleg csak a kreativitásra van bízva a végeredmény. Pompás előételek, sokszor bizony a magyar gasztronómiában kész egytálételek, erre nem árt felkészülnünk és megfontoltan választani, ha miénk a konyha! 
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)