Dunaújváros Hetilap

"Hálás vagyok a plazmaadóknak" – hemofíliás beteget támogatott a Duna Plazma

doszerk - 2022. április 29. 14:23

Különleges nap volt a Duna Plazma életében április 27., hiszen a hemofília világnap alkalmából egy olyan magánszemélyt támogattak, akinek rendszeresen szüksége van plazmára ahhoz, hogy teljes értékű életet élhessen. (X)

A Duna Plazma munkatársai minden nap azon dolgoznak, hogy felhívják a figyelmet a plazmaadás fontosságára, hiszen rengeteg olyan ember él közöttünk, akiknek az élete a plazmából előállított gyógyszereken múlik. Ez pedig szintetikus úton nem előállítható, a betegek csak ránk számíthatnak; azokra a segítőkész emberekre, akik tudják, hogy plazmaadásukkal életeket mentenek. A világnap alkalmából a Duna Plazma most egy hemofíliás beteget részesített 100 ezer forint támogatásban, akivel aznap a színvonalas intézményben a plazmaadók is találkozhattak.

– A Hemofíliások Baráti Körének elnöke, Csuja László jóvoltából ismerhettük meg Kókai Zsoltot, aki hemofíliás betegként éli mindennapjait. Nagyon örültünk, hogy az általunk szervezett tematikus napon ellátogatottak hozzánk a centrumba, és a plazmaadóknak lehetőségük volt személyesen is beszélgetni velük a hemofíliáról és a betegségben szenvedők mindennapjairól. Szerettük volna felhívni az emberek figyelmét a betegség súlyosságára, és hogy plazmaadásukkal akár életeket is menthetnek. Ezen a különleges napon Zsoltot 100.000 Ft támogatásban részesítettük, plazmaadóinknak pedig természetesen programokkal készültünk: minden plazmaadónak lehetősége nyílt kitölteni kvízünket, melynek főnyereménye egy okosóra volt. De aznap senki nem távozott üres kézzel: mindenkit megajándékoztunk egy „Én is segítek” feliratú kulcstartóval abban bízva, hogy ez mindenkit emlékeztetni fog a segítségnyújtás fontosságára – mondta Pavleszek Ildikó marketing asszisztens. 
 
Zsolt nagyon hálás a plazmaadóknak

– Kétéves voltam, amikor kiderült a betegségem – kezdte történetét Kókai Zsolt, hemofíliás beteg. Ennyi idős korban a gyerekeknél gyakran előfordulnak sérülések, és ez természetesen nálam sem volt másképp. Azonban egy alkalommal olyan kék foltok jelentek meg a testemen, amelyek nem akartak elmúlni. Ekkor szüleim kórházba vittek, ahol megállapították, hogy súlyos hemofíliás beteg vagyok, és ez napi kezelést igényel; folyamatos pótlásra és segítségre van szükségem. Jelenleg két térdprotézisre és két bokaprotézisre lenne szükségem ahhoz, hogy fájdalommentesen tudjak közlekedni. Javulásra sajnos semmi kilátás. Ettől független mégis szerencsésnek érzem magam, mert segédeszköz nélkül meg tudok még tenni akár nagyobb távolságokat is, szemben más betegtársaimmal, akik már bizony mankót vagy járóbotot használnak. Éppen ezért vagyok nagyon hálás a plazmaadóknak, hogy önzetlenségükkel hozzájárulnak a saját és betegtársaim életminőségének a javításához. Buzdítok mindenkit, hogy aki teheti, csatlakozzon a segítők táborához – mondta Zsolt. 

Mit jelent hemofíliás betegnek lenni?

A hemofília súlyos, élethosszig tartó betegség. Körülbelül 9 ezer embert érint Magyarországon a hemofília „A” típusa és 2-3 ezer embert a „B” típusa. A betegség lényege, hogy egy-egy véralvadási faktor szintje a normális mennyiségnek csupán pár százaléka, és emiatt különböző súlyosságú vérzések lépnek fel a szervezet különböző helyein. A legnagyobb probléma az, hogy ha hiányoznak ezek a véralvadási faktorok, akkor a vér nem fog megfelelően megalvadni. Ezáltal pedig a legkisebb vérzés is nagyon súlyos, akár életveszélyes állapotot hozhat létre. Azonban a plazmából ki lehet szedni ezeket a véralvadási faktorokat, és meg tudják kapni a hemofíliás betegek, ami által ők is teljes értékű életet élhetnek. Ehhez azonban arra van szükség, hogy minél több ember felismerje: minden egyes plazmaadással életet mentenek. 
 
A saját egészségét is védi, aki csatlakozik a plazmaadók csapatához

A plazmaadók már jól tudják, hogy az egészséges életmódnak rendkívül fontos szerepe van az életünkben. A Duna Plazmába járók pedig nem csak a tudatos életmód alapjait sajátítják el és élik egészségesebben mindennapjaikat, hanem egészségi állapotukról – hála a center orvosi kontrolljainak – visszajelzést is kapnak. Egészségnevelő hatásáról már több plazmaadó adott pozitív visszajelzést: fehérjedúsabban táplálkozik, több folyadékot iszik, és odafigyel a helyes életvitelére.

És persze nem szabad elfeledkezni a plazmaadás lelki hozadékáról sem: a tudatról, hogy minden egyes alkalommal hozzájárulunk egy beteg embertársunk életének a megmentéséhez. S mint tudjuk, minden segítség számít! – ezért pedig a center azonnali készpénzfizetéssel honorál minden plazmaadást.

Ki lehet plazmaadó?

Plazmát minden egészséges, 18-60 év közötti személy adhat, akinek testsúlya 50-130 kg között van és megfelel az alkalmassági vizsgálaton. Aki ad, az kap is! Havonta akár 50.000 Ft-ot is összegyűjthetnek a segítő szándékú, rendszeres plazmaadók! Keresse bátran a Duna Plazma munkatársait, készséggel állnak az Ön rendelkezésére is: www.dunaplazma.hu 
Cím: 2400 Dunaújváros, Béke tér 3. 
Telefonszám: +36 70 657-0335

 

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.