Dunaújváros Hetilap

A demenciáról kezdődik előadássorozat

doszerk - 2022. május 24. 18:22

A demenciát taglalja az az előadássorozat, amely május 25-én 16 órakor kezdődik a Városházán. Az érdeklődők egyebek mellett a betegség tüneteiről, előfordulásáról és gyakoriságáról is szakemberektől hallhatnak. A bemutató sorozat részleteiről Solymosi-Bányai Bettina szociálgerontológus és Barta Endre alpolgármester közösen számoltak be. 

A szókincs elszegényedése és a rövid távú memória károsodása is a demencia jelei között vannak – többek között például erről is hallhatnak az érdeklődők a május 25-én, szerdán startoló, a demenciáról szóló előadássorozatban. 
Barta Endre alpolgármester kiemelte: nagyon sok idős ember él a városban és környékén, sajnos sokakat is érinthet ez a betegség. A mostani sorozatra minden érdeklődőt várnak, a családtagok részére pedig támogatói csoportokat is létrehoznak, hiszen egy demens rokon az egész család életére kihat. A legtöbben nem tudják, hogy mi ilyenkor a teendő, mit kell tenniük annak érdekében, hogy családtagjuknak a legjobb gondoskodást adják. 
– 2019 vége óta terveztük ezt a programsorozatot, de közbeszólt a pandémia. Én nagyon örülök annak, hogy a szakembereknek, az idős otthon dolgozóinak megmaradt ebben az ügyben a lelkesedése, így május 25-én elstartol az előadássorozat, amelynek részeként például Bölcskei Anna, Solymosi-Bányai Bettina szociálgerontológusok tájékoztatják az érdeklődőket. 
– A demenciával összefüggésben lévő nehézségeket és problémákat is taglaljuk. Tudni kell, hogy ez egy nagyon progresszív betegség, az alkalmak során bemutatjuk a különböző fázisait, lefolyásait – mondta Solymosi-Bányai Bettina szociálgerontológus az előadássorozat kapcsán tartott sajtótájékoztatón. 
Mint kiemelte: ma Magyarországon sajnos sokszor tabunak számít a betegség:
– A demencia maga egy gyűjtőfogalom, és tisztában kell lennünk, milyen hatásai vannak a társadalomra,  sokszor későn,  már súlyos esetekben fordulnak hozzánk, szakemberekhez az érintettek. Ez az előadás azt a célt szolgálja, hogy az érintett családtagok, hozzátartozók, barátok a különböző típusú demencia esetén hová forduljanak segítségért, mik azok, amik könnyíthetnek ennek a betegségnek a lefolyásán. A cél, hogy ne tabuként kezeljük ezt, merjünk időben segítséget, tanácsot kérni. 
Mint mondta az előadássorozattal párhuzamosan támogató csoportot is létrehoznak, amely az előadássorozatokra épülnek. 
– Kéthetente lesznek a demenciával kapcsolatos előadások a Városháza Házasságkötő termében, majd mindig egy hétre rá tartjuk a támogató csoportoknak szervezett foglalkozást , amely a hozzátartozóknak szól, elsősorban az idős betegeket ápolóknak, és ott választ kapnak kérdéseikre, valamint a gyakorlati feladatokban is tudunk tanácsot adni számukra. A támogató csoportok helyszíne a Batsányi 15/a I. számú gondozási központja. 
Barta Endre hangsúlyozta: az önkormányzat nem csak szakmai előadásokkal jár az idősek kedvében,  hanem folyamatosan dolgoznak a nekik szóló kikapcsolódási lehetőségeken is.

Varga Richard
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.