Dunaújváros Hetilap

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

Öcaline - 2022. május 23. 7:13

A karmabankba gyűjtő jótét bringaszerelőtől a kétkerekűs alpolgármesterig; ki és hogyan készül a bringások nagy nyári szezonjára? Zsírzás terén is segítünk!

Egyre többen pattannak nyeregbe, hogy kerékpárral róják a város – és esetenként a környék – útjait; az alábbiakban egyrészt a szezont kezdő karbantartásról és egy nemes karitatív kezdeményezésről, másfelől a kerékpáros közlekedés elterjesztését zöld zászlajára tűző alpolgármesterről olvashatnak. Első helyszínünk egy apró pince a Liszt Ferenc kertben – zsúfolásig tömve bringás alkatrészekkel, gumikkal, meg persze szerszámokkal. Sziámi énekel, Orosz Tamás mesél.

Jön a háromszázadik!

25 éve szerel bringákat, két éve pedig szakmai tapasztalatait és segítő szándékát ötvözte – mint meséli, a képlet viszonylag egyszerű, de pont ettől nagyszerű:
– A támogatók a facebook felületén felajánlanak egy-egy használt, de még használható állapotú bringát, én felkészítem a használatra, majd továbbítom egy-egy rászorulónak. Az elején volt egy nagy pörgés, aztán kicsit lelassult a program, de most újra lendületbe jött – éppen a napokban adom át a háromszázadik kerékpárt!
Arra kérdésre, hogy mindezt miért csinálja, az egyébként tűzoltóként dolgozó bringaszerelő két, egymással összefüggő okot is említ:
– Az egyik tényező mindenképpen az, hogy maximalista vagyok, legyen szó a munkámról, a lépcsőfutásról, a bringáról vagy éppen a szerelésről. Sok gyerekbringát is reparáltam, egyszerűen szeretek segíteni – és hiszek az önzetlen segítségben is: nem a bankba, hanem a karmabankba gyűjtök!

Csak néhány tanács

Ami a bringák szezonra történő felkészítését illeti, Orosz Tamás hasznos tippek egész sorával szolgál. Mint említi, általános tapasztalat, hogy ősszel mindenki leszáll a nyeregből, a bringák a pincébe kerülnek – kevesen figyelnek arra, milyen állapotban. A szezonkezdet előtt ki-ki felkészítheti kétkerekűjét az éles bevetésre – de a jelentősebb beavatkozásokkal, komolyabb zsírzás igényével vagy nagyobb lötyögés esetén mindenképpen érdemes szakemberhez, szervizhez fordulni.

Az első lépés a kerék felfújása – lassan, és figyelve arra, hogy az abroncs a helyén legyen –, a tisztításhoz inkább vizes ruhás áttörlés javallt, semmint nagynyomású csapatás. A lánc olajzása is elengedhetetlen tényező – a műszerolaj tökéletes a feladatra –, a biztonság szempontjából elengedhetetlen a fékbetétek ellenőrzése. Ha „nyolcas” van a kerékben, érdemes a centírozást is szakemberre bízni. Közúti használat esetén a KRESZ-ben előírt kellékekre is külön figyelmet kell fordítani: az első és hátsó lámpák működésének ellenőrzése, a prizmák és a csengő megléte is elengedhetetlen.
Ha mindez kész, már indulhat is mindenki – hajrá!  

"Ahová csak tehetem, tavasztól őszig kerékpárral megyek…"

Egy szakember segítségével ugyan, de már túljutott a felkészítésen, és ahogy évek óta mindig, szorgalmasan teker Szabó Zsolt koordinációs és gazdasági alpolgármester – mint meséli, amint a jó idő engedi, azonnal kétkerekűre vált:

– Ahová csak tehetem, tavasztól őszig kerékpárral megyek a városon belül. Nagyon fontosnak tartom, hogy figyeljenek egymásra az autósok és a kétkerekűsök, és persze sok érvem szól a kerékpáros közlekedés mellett. A környezetvédelmi szempont, a zöld gondolat is motivál – a kerékpározás egészséges, emberléptékű, környezetbarát és olcsó közlekedési forma, szerintem minden szempontból illik ahhoz a városhoz, amelyet megálmodtunk. Nem véletlen, hogy e téren is komoly fejlesztéseket tervezünk – gőzerővel dolgozunk azon, hogy új bicikliutak legyenek a városban. Így egyszerre segítjük a kétkerekűs közlekedési kultúra térhódítását, illetve csökkentjük a környezetterhelést.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.