Dunaújváros Hetilap

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Öcaline - 2022. május 18. 17:31

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

A tervezett napirend szerint monstre ülésre készülhetnek a képviselők május 19-én, csütörtökön délelőtt 9 órától a Városházán: a nyílt ülés menetrendjében 43 napirendi pont szerepel.

Díjátadó után fontos frontok

A közgyűlés a "Dunaújváros Ifjúságáért" díj ünnepélyes átadásával kezdődik, majd a polgármesteri hivatalnak a közgyűlés utolsó rendes ülése óta végzett munkájáról és a meghozott polgármesteri döntésekről szóló tájékoztató, valamint a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtását összegző jelentés kerül a napirendre.
A képviselők módosíthatják az önkormányzati gazdálkodás rendjéről szóló rendeletet, valamint a közgyűlési SZMSZ-t is, és egy javaslat nyomán változhat a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet is.
Javaslat születhet az önkormányzat fenntartásában működő szociális és gyermekjóléti intézményekről szóló rendelet módosítására, továbbá a tavalyi zárszámadást összegző javaslatról, majd a költségvetési rendeletről is dönthetnek a képviselők. És még mindig büdzsé: napirenden lesz az első negyedév pénzügyi terve teljesítéséről szóló tájékoztató is a csütörtöki ülésen.

Intézményi színtéren

Döntenek a képviselők a Dunaújvárosi Óvodában indítandó csoportok számáról és átszervezéséről, és módosíthatják az intézmény alapító okiratát is. Javaslat születhet a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet intézmény költségvetési előirányzatai közötti átcsoportosítás jóváhagyásáról, valamint a gazdasági szervezettel nem rendelkező önkormányzati intézmények gazdasági feladatainak ellátására vonatkozó munkamegosztási megállapodások módosításáról is. Szintén intézményi vonatkozás, hogy elfogadhatják a tavalyi évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladok ellátásáról szóló értékelést és beszámolót.
A közgyűlés dönthet az ajánlattevők körének kiválasztásáról az augusztus 20-án esedékes Szent István ünnepe rendezvény lebonyolításához, hasonló tartalmú javaslat születhet az ünnepi nagykoncert, valamint a Parázs-Varázs lebonyolításáról is. 

Közterületi fejlesztések – egy csokorban

Több más döntés mellett lezárhatják a képviselők a Dunaújváros és Kisapostag közigazgatási határ módosításáról szóló településrendezési eszközeinek módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetést. Ezt követően javaslat születhet a város közigazgatási területén több helyszínen napelemes, LED-es, alkonykapcsolós, mozgásérzékelős lámpatestek és tartószerkezetek kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződés megkötéséről, és dönthetnek a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola északkeleti homlokzatának felújítására vonatkozó vállalkozási szerződés megkötéséről is.
Új gyalogos-átkelőhelyek segíthetik a közlekedőket a Dózsa György út és a Latinovits Zoltán utca kereszteződésében – a tervezésre vonatkozó vállalkozási szerződés megkötéséről is csütörtökön születik döntés –, és új közterületi hulladékgyűjtő edények megrendeléséről is határozhat a testület. A közterületi fejlesztéseket szolgálja az a javaslat is, amely a város területén járdák helyreállításának és felújításának munkálataira vonatkozik, és egynyári virágok beszerzéséről is dönthetnek a képviselők.

Fajsúlyos végjáték

A közgyűlés utolsó periódusa is fontos döntések sorát ígéri: így határozhat a testület a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. tavalyi beszámolójának és idei üzleti tervének elfogadásáról, a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft. 2021. évi beszámolójának elfogadásáról, emellett sor kerülhet a vezető tisztségviselő, a felügyelőbizottsági tagok, valamint a könyvvizsgáló megválasztására, valamint pótbefizetés teljesítésére a saját tőke – jegyzett tőke – helyreállítására.
Szintén a csütörtöki ülésen születhet javaslat a Dunanett Nonprofit Kft. 2021. évi éves beszámolójának és 2022. évi üzleti tervének elfogadására, valamint az ügyvezető, a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottsági tagok megválasztására; ezt követően a Dunanett Vagyonkezelő Kft. 2021. évi éves beszámolójának megismerésére és a vezető tisztségviselő, valamint a felügyelőbizottsági tagok személyeire történő javaslattételre vonatkozó napirend szerepel a közgyűlési napirendben. Ezzel még mindig nincs vége a beszámolók sorának: a DV N Zrt. 2021. évi egyszerűsített éves beszámolójának elfogadásáról, a felügyelőbizottsági tagjainak és könyvvizsgáló személyének megválasztásáról dönthet a közgyűlés, majd a Vasmű u. 41. Irodaház Kft. 2021. évi egyszerűsített éves beszámolójának elfogadására, valamint a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottsági tagok személyének megválasztására vonatkozó javaslatról határozhatnak a képviselők. Elfogadhatja a testület az Innopark Nonprofit Kft. 2021. évi éves beszámolóját és idei üzleti tervét, és sor kerülhet a vezető tisztségviselő és könyvvizsgáló megválasztására is.
Szintén a közgyűlési napirendjén szerepel a javaslat a DKKA-Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft. 2021. évi éves beszámolójának elfogadására, könyvvizsgálójának, és felügyelőbizottsági tagjainak megválasztására, valamint a saját tőke – jegyzett tőke arányának helyreállítására. Dönthetnek a képviselők a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat 2021. évi beszámolójának elfogadásáról és vezető tisztségviselő megválasztásáról, egy ingatlancserét célzó ajánlat koncepciójáról, valamint a Városháza tér 2 cím alatt üzemelő kávézó bérleti jogának meghosszabbításáról is. Szintén a közgyűlés elé kerül a dunaújvárosi intézménynek/szervezetnek önkormányzati tulajdonú szakemberlakás bérlőkijelölési jogának biztosítását célzó javaslat, majd előbb a megyei kormányhivatal törvényességi felhívása kapcsán született állásfoglalásról, végül a polgármesteri hivatalban esedékes igazgatási szünet elrendeléséről dönthetnek a képviselők. A nyílt ülést követően egyetlen napirend erejéig zárt ajtók mögé vonul a testület – egy korábbi határozat hatályon kívül helyezésére, új döntés meghozatalára kerülhet sor a zárt ülésen.

(Archív fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.