Dunaújváros Hetilap

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Öcaline - 2022. május 18. 17:31

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

A tervezett napirend szerint monstre ülésre készülhetnek a képviselők május 19-én, csütörtökön délelőtt 9 órától a Városházán: a nyílt ülés menetrendjében 43 napirendi pont szerepel.

Díjátadó után fontos frontok

A közgyűlés a "Dunaújváros Ifjúságáért" díj ünnepélyes átadásával kezdődik, majd a polgármesteri hivatalnak a közgyűlés utolsó rendes ülése óta végzett munkájáról és a meghozott polgármesteri döntésekről szóló tájékoztató, valamint a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtását összegző jelentés kerül a napirendre.
A képviselők módosíthatják az önkormányzati gazdálkodás rendjéről szóló rendeletet, valamint a közgyűlési SZMSZ-t is, és egy javaslat nyomán változhat a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet is.
Javaslat születhet az önkormányzat fenntartásában működő szociális és gyermekjóléti intézményekről szóló rendelet módosítására, továbbá a tavalyi zárszámadást összegző javaslatról, majd a költségvetési rendeletről is dönthetnek a képviselők. És még mindig büdzsé: napirenden lesz az első negyedév pénzügyi terve teljesítéséről szóló tájékoztató is a csütörtöki ülésen.

Intézményi színtéren

Döntenek a képviselők a Dunaújvárosi Óvodában indítandó csoportok számáról és átszervezéséről, és módosíthatják az intézmény alapító okiratát is. Javaslat születhet a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet intézmény költségvetési előirányzatai közötti átcsoportosítás jóváhagyásáról, valamint a gazdasági szervezettel nem rendelkező önkormányzati intézmények gazdasági feladatainak ellátására vonatkozó munkamegosztási megállapodások módosításáról is. Szintén intézményi vonatkozás, hogy elfogadhatják a tavalyi évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladok ellátásáról szóló értékelést és beszámolót.
A közgyűlés dönthet az ajánlattevők körének kiválasztásáról az augusztus 20-án esedékes Szent István ünnepe rendezvény lebonyolításához, hasonló tartalmú javaslat születhet az ünnepi nagykoncert, valamint a Parázs-Varázs lebonyolításáról is. 

Közterületi fejlesztések – egy csokorban

Több más döntés mellett lezárhatják a képviselők a Dunaújváros és Kisapostag közigazgatási határ módosításáról szóló településrendezési eszközeinek módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetést. Ezt követően javaslat születhet a város közigazgatási területén több helyszínen napelemes, LED-es, alkonykapcsolós, mozgásérzékelős lámpatestek és tartószerkezetek kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződés megkötéséről, és dönthetnek a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola északkeleti homlokzatának felújítására vonatkozó vállalkozási szerződés megkötéséről is.
Új gyalogos-átkelőhelyek segíthetik a közlekedőket a Dózsa György út és a Latinovits Zoltán utca kereszteződésében – a tervezésre vonatkozó vállalkozási szerződés megkötéséről is csütörtökön születik döntés –, és új közterületi hulladékgyűjtő edények megrendeléséről is határozhat a testület. A közterületi fejlesztéseket szolgálja az a javaslat is, amely a város területén járdák helyreállításának és felújításának munkálataira vonatkozik, és egynyári virágok beszerzéséről is dönthetnek a képviselők.

Fajsúlyos végjáték

A közgyűlés utolsó periódusa is fontos döntések sorát ígéri: így határozhat a testület a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. tavalyi beszámolójának és idei üzleti tervének elfogadásáról, a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft. 2021. évi beszámolójának elfogadásáról, emellett sor kerülhet a vezető tisztségviselő, a felügyelőbizottsági tagok, valamint a könyvvizsgáló megválasztására, valamint pótbefizetés teljesítésére a saját tőke – jegyzett tőke – helyreállítására.
Szintén a csütörtöki ülésen születhet javaslat a Dunanett Nonprofit Kft. 2021. évi éves beszámolójának és 2022. évi üzleti tervének elfogadására, valamint az ügyvezető, a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottsági tagok megválasztására; ezt követően a Dunanett Vagyonkezelő Kft. 2021. évi éves beszámolójának megismerésére és a vezető tisztségviselő, valamint a felügyelőbizottsági tagok személyeire történő javaslattételre vonatkozó napirend szerepel a közgyűlési napirendben. Ezzel még mindig nincs vége a beszámolók sorának: a DV N Zrt. 2021. évi egyszerűsített éves beszámolójának elfogadásáról, a felügyelőbizottsági tagjainak és könyvvizsgáló személyének megválasztásáról dönthet a közgyűlés, majd a Vasmű u. 41. Irodaház Kft. 2021. évi egyszerűsített éves beszámolójának elfogadására, valamint a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottsági tagok személyének megválasztására vonatkozó javaslatról határozhatnak a képviselők. Elfogadhatja a testület az Innopark Nonprofit Kft. 2021. évi éves beszámolóját és idei üzleti tervét, és sor kerülhet a vezető tisztségviselő és könyvvizsgáló megválasztására is.
Szintén a közgyűlési napirendjén szerepel a javaslat a DKKA-Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft. 2021. évi éves beszámolójának elfogadására, könyvvizsgálójának, és felügyelőbizottsági tagjainak megválasztására, valamint a saját tőke – jegyzett tőke arányának helyreállítására. Dönthetnek a képviselők a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat 2021. évi beszámolójának elfogadásáról és vezető tisztségviselő megválasztásáról, egy ingatlancserét célzó ajánlat koncepciójáról, valamint a Városháza tér 2 cím alatt üzemelő kávézó bérleti jogának meghosszabbításáról is. Szintén a közgyűlés elé kerül a dunaújvárosi intézménynek/szervezetnek önkormányzati tulajdonú szakemberlakás bérlőkijelölési jogának biztosítását célzó javaslat, majd előbb a megyei kormányhivatal törvényességi felhívása kapcsán született állásfoglalásról, végül a polgármesteri hivatalban esedékes igazgatási szünet elrendeléséről dönthetnek a képviselők. A nyílt ülést követően egyetlen napirend erejéig zárt ajtók mögé vonul a testület – egy korábbi határozat hatályon kívül helyezésére, új döntés meghozatalára kerülhet sor a zárt ülésen.

(Archív fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!