Dunaújváros Hetilap

Szabó Zsolt a városi cégekről: "... a hatékony működés a stratégiai cél"

Öcaline - 2022. május 27. 8:18

A városi cégek működéséről és a rezsicsökkentés hatásairól kérdeztük Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármestert – de szóba került az önkormányzatok alulfinanszírozottsága is, meg az, hogy ebből akár még erényt is lehet kovácsolni. Interjú. 

Legutóbb a város gazdasági helyzetéről faggattam, most kicsit elaprózzuk, hiszen a városi cégek gazdálkodása és a rezsicsökkentés hatása a téma. Mielőtt részletekbe fognánk, egy bevezető kérdés: meglehetősen tág spektrumot kell átlátnia – mennyire érzi azt, hogy sikerül?
– Egyrészt bevallom, nagyon élvezem, hogy a munkám sok és sokrétű kihívással jár. Aki ismer, tanúsíthatja, nem vagyok autoriter típusú vezető – inkább egyfajta tolmács vagyok a politikai mező és a különféle szakmák képviselői között, így könnyebb átlátnom a dolgokat. Én a nagy egészet tudom nézni, a részleteket pedig a szakértőkre bízom. 
Ez a "tolmács-szerep" visszaköszön a városgazdálkodással kapcsolatos döntésekben?
– Mindenképpen. Fontos, hogy az általunk hozott politikai döntések mögött mindig legyen szakmai tartalom, megalapozottság. Úgy gondolom, a populista ígéretek, a rövid távra szóló politikai döntések helyett a város átgondolt stratégia mentén történő fejlesztését célozzuk. Fontos a többes szám: mindezt a „Rajta, Újváros!” Egyesület színeiben tesszük!
Akkor lássuk az egyik fő témát: mi a helyzet a város cégeivel? Mennyire lehet például akár csak egy évre tervezni a működésüket?
– Természetesen minden költségvetési évben vannak változók, váratlanságok, de mégis úgy gondolom, mindig messzebb kell nézni, tovább kell tervezni egy évnél. Mindig a hatékony működés a stratégiai cél. Aki egy picit is figyeli a mai magyar közéletet, az előtt világos, hogy az önkormányzati működés meglehetősen alulfinanszírozott, és ezt nem csak én mondom, Székesfehérvár fideszes polgármestere is erről beszélt a közelmúltban – ugyanakkor erre a kényszerű helyzetre is jó válasz az önkormányzati cégek hatékony és tervszerű működtetése. E téren a DVG-t mint a város zászlóshajóját, valamint a Dunanett közszolgáltató tevékenységét emelném ki. A DVG esetében fontos feladat, hogy gyakran az előző évek hibáit, mulasztásait is orvosolni kell.
Például?
– Eklatáns példa, hogy le kellett írni a DVG-nek DVCSH-ban lévő tulajdonrészt, de minden rosszindulatú híreszteléssel szemben nem azért, mert a DVCSH már nem közszolgáltató, hanem azért, mert elődeink olyan konstrukcióban adták át a cég vezetését egy magánszemélynek, amely révén ő bármit belerajzolhatott a cég mérlegébe. Az önkormányzat két évben is pert nyert ezek kapcsán – ezért is nincs két éve elfogadott mérlege a DVCSH-nak. De a lényeg: jelenleg már a fent vázolt képlet szerint működnek a városi cégek – a hatékony, átlátható, a városlakók érdekeit szolgáló rendszert célozzuk.
Ebben a helyzetben hogyan jön képbe a rezsicsökkentés – miként jelenik meg ez a tétel a DVG, így közvetve a város gazdálkodásában?
– Amikor a lakók befizetik a távhőszámláikat, akkor korántsem fizetik meg a szolgáltatás teljes díját – a különbözetet hivatott kompenzálni a távhőtámogatás; ennek mértékét évente kétszer állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Azonban a két időszak között a szolgáltatónak, esetünkben a DVG-nek kell megküzdenie a növekvő költségekkel, az elszabadult gázárakkal. Az elmúlt időszakban a vagyonkezelő a város önkormányzata segítségével vállalta ezt a többlet terhet – amely egyébként mintegy 4 milliárd forintra rúg. Ha nagyon leegyszerűsíteném, azt mondhatnám, hogy 4 milliárd forinttal előfinanszírozzuk a rezsicsökkentést a városi polgároknak.
Hová futhat ki ez a történet?
– Legközelebb szeptemberben lesz támogatás-megállapítás, akkor van esély arra, hogy ezt az előfinanszírozott összeget visszakapjuk.
Ugyanakkor komoly fejtörést okozhat egy 4 milliárdos lyuk ideiglenes betömése is...
– Ez persze igaz, mindezzel együtt vallom, hogy az elmúlt 15 évben egyszerre a legbátrabb és legszükségesebb döntése volt, hogy a távfűtés a DVG-hez került. Elég csak azt megnézni, hogy például Szolnokon a távfűtési időszak kezdetén hagyta cserben a lakókat a megemelkedett gázárak miatt ugyanaz a cégcsoport, amelyik korábban itt szolgáltatott. Közben mi álltuk a sarat, folyamatosan jó minőségű távhőszolgáltatást biztosítottunk, pedig mindenki láthatta, tapasztalhatta: sokan drukkoltak azért, hogy ez ne így legyen. Nem lett igazuk, nem véletlen, hogy mostanra ők el is csendesedtek. Nos, ehhez képest a sok fejtörés valóban elhanyagolható tényező. Sokkal fontosabb az, hogy a DVG kezében a távhőszolgáltatás, ahogy az elnevezés is pontosan jelzi, végre valóban a köz szolgálatáról szól.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.