Versennyel emlékeztek a tornászok

spigott - 2022. május 24. 17:00

Összesen huszonnyolc éremmel zárták a "Mozdulj Diák" DSE tornászai a Hajdú László emlékére rendezett viadalt, melyre Magyar Torna Szövetség sportigazgatója, Berki Krisztián is ellátogatott.

A Dunaújvárosi Tornacsarnok adott otthont hétvégén a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) által rendezett Hajdú László Torna Emlékversenynek, mely egyben válogató és felkészítő verseny is volt a 2023-as Nyári Világjátékokra. A kétnapos megméretésen ezúttal négy egyesület speciális igényű tornászai vettek részt, s a hivatalos program szerint a szombati megnyitót követően a divízionáló versenyen, míg vasárnap délelőtt a döntőkben mutathatták be gyakorlataikat az indulók.

A szombati ünnepélyes megnyitót megtisztelte jelenlétével dr. Jády György, az MSOSZ sportigazgatója, valamint Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) sportigazgatója is, s mint azt utóbbi érdeklődésünkre elárulta, óriási örömöt okozott számára az az idő, amit a verseny szervezőivel, az edzőkkel és a tornászokkal eltölthetett.
– Minden egyes olyan rendezvény, ami a tornához köthető, fontos kell, hogy legyen a szövetség számára, s szerencsére az is. A speciális olimpiai szakágban tornázók számára talán még több munkára van szükség, mint az épeknél, s ez egy hatalmas feladat az edzőknek és a versenyzőknek egyaránt. Mindig nagyon szerettem volna látni őket, már versenyző koromban is, s bár eddig nem volt erre lehetőségem, de most rövid időn belül ez már a második alkalom, hogy találkozhattam a speciális olimpiai szövetség alá tartozó versenyzőkkel, mert két héttel ezelőtt a teniszezőket látogattam meg. Én egy nagyon vidám és boldog ember vagyok, s az élsportban ezt nem sokszor érzi azért az ember, itt viszont azt látom, hogy csupaszív emberek dolgoznak vezetőként, edzőként, a versenyzőkre pedig öröm ránézni. Mosolyognak, élvezik, amit csinálnak, ők tényleg egy lehetőségként látják ezt, nem elsősorban pénzkeresés a fő szempont, mint az épeknél, szóval nagyon örülök annak, hogy itt lehettem, s átélhettem ezt.

A kétnapos viadal megnyitóján nemcsak a versennyel kapcsolatos legfontosabb információkat osztották meg az indulókkal, hanem egy megható kisfilmmel emlékeztek meg a szervezők a torna szakág korábbi vezetőjéről, Hajdú Lászlóról is, aki idén távozott az élők sorából. Nem tudta elrejteni érzéseit Salamonné Szabó Éva szakágvezető sem, aki meghatottan értékelte a mögöttük hagyott két napot.
– Még mindig a hétvége hatása alatt vagyok, úgy gondolom, hogy méltóképpen sikerült megemlékezni elődömről, Hajdú Lászlóról. Nehéz szavakba önteni azt, amit érzünk, éreztünk, mert egyszerre volt megható és felemelő ez a két nap. Nagyon szerettük Laci bácsit, ő is nagyon szeretett minket, kiváló szakember volt, remek humora volt, amit mindenki imádott, s amellett, hogy kiváló szakember volt, laza volt, s nagyon jó volt így emlékezni rá. A megnyitó alatti megemlékezés rendkívül érzelmes volt, de az is, hogy Berki Krisztián is megtisztelte a verseny jelenlétével. Hatalmas megtiszteltetés volt, egyszerűen megváltozott a légkör a tornacsarnokban a jelenlétével. Egy nagyon szerény, közvetlen ember, aki nemcsak az eredményei alapján példakép, hanem azzal az emberséggel is, amivel ő manapság a Magyar Torna Szövetség sportigazgatójaként él. Nagyon bízunk abban, hogy valamifajta együttműködés létre is jöhet, s Krisztián nyitott is volt erre, s elmondta, ha tud valamiben segíteni nekünk, akkor segíti is a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség torna szakágát. A viadal első napját megtisztelte jelenlétével dr. Jády György, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség sportigazgatója, míg vasárnap Lengyel Lajos, az MSOSZ elnöke és Szőke Viktória kommunikációs igazgató látogatott el Dunaújvárosba, s előbbi segédkezett az érmek átadásánál is. Az eredményhirdetés is nagyon szép volt, a versenyzők az érmek és oklevelek mellett kaptak egy dedikált fotót Berki Krisztián egyik lólengés gyakorlatáról, illetve a felkészítők egy emléklapot, melyen Hajdú László fényképe is szerepelt.

Végh Zoltán felvételei

Ami pedig magát a viadalt illeti, mozgalmas napokat hagytak maguk mögött a szervezők, edzők és versenyzők egyaránt, s mint azt a Salamonné Szabó Évától megtudtuk, a dunaújvárosi "Mozdulj Diák" DSE versenyzői ezúttal is alaposan kitettek magukért, s összesen huszonnyolc dobogós helyezéssel zárták a megméretést.
– Nagyon eredményes napokat tudhatunk magunk mögött, minden résztvevő igyekezett tudása legjavát nyújtani, s nem voltak ez alól kivételek a mieink, a "Mozdulj Diák" DSE versenyzői sem. Mind a négy lány és két fiú indulónkkal is maximálisan elégedett vagyok, kihozták magukból, amire ők képesek, s az eredményeik is kiválóak lettek. Ismét kiemelkedően teljesített Latinovics Lívia, aki mind a négy szeren és összetettben is aranyérmes lett a kettes szinten, ami a nehezebb gyakorlatokat jelenti. Egyes szinten külön korcsoportokban versenyeztek tornászaink, legfiatalabb versenyzőnk, Sáfár Virág mind a négy szert és az összetettet is megnyerte. Gulyás Noémi és Geracsek Mira is fantasztikusan versenyeztek, előbbi három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, Mira pedig egy első, egy második és két harmadik helynek örülhetett. A fiúknál Boromisza Krisztofer egyes szinten indult, méghozzá életében először hat szeren versenyzett, s a nyújtót kivéve mind az öt szeren kiváló teljesítményt nyújtott. Élete második versenyén szerepelt Bíró Dominik, ő két szeren versenyzett, s mindkettőben az előkelő harmadik helyen végzett.

A "Mozdulj Diák" DSE versenyzőinek eredményei

Lányok, I. szint

1. korcsoport
Sáfár Virág: 5 aranyérem (ugrás, felemáskorlát, gerenda, talaj, összetett verseny)

2. korcsoport
Gulyás Noémi: ugrás, talaj, összetett verseny 1. hely - gerenda 2. hely - felemáskorlát 3. hely.
Geracsek Mira: gerenda 1. hely - ugrás és talaj 3. hely - felemáskorlát 4. hely - összetett verseny 2. hely.

Lányok, II. szint
Latinovics Lívia: 5 aranyérem (ugrás, felemáskorlát, gerenda, talaj, összetett verseny)

Fiúk: I. szint
Boromisza Krisztofer: talaj, gyűrű, ugrás, párhuzamoskorlát, összetett verseny 1. hely - lólengés és nyújtó 2. hely.
Bíró Dominik: ugrás és talaj 3. hely

A rovat további hírei: Sport

Vereség az első edzőmeccsen

Vereség az első edzőmeccsen

2022. jún. 24.

Az NB I-es MOL Fehérvár FC ellen csak lehetőségekig jutott a Dunaújváros FC labdarúgó csapata, a gólokat viszont a vendégek rúgták a két gárda edzőmeccsén ma délután.

Javított helyezésén a válogatott

Javított helyezésén a válogatott

2022. jún. 24.

A magyar válogatott három helyet javítva a 37. a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) világranglistáján, amelyet változatlanul Brazília vezet.

Véghajrá előtt a kupában

Véghajrá előtt a kupában

2022. jún. 24.

Már csak két találkozó van hátra a 20. Dunaújváros Kupa elnevezésű kispályás labdarúgó sorozat csoportköréből.

DSTV: sikeres szereplés

DSTV: sikeres szereplés

2022. jún. 23.

Az előzetes elvárásoknak megfelelően sikeres szezont zártak a FOX SE kötelékébe tartozó sportolók. Az elért eredményekről, valamint a szezon hátralévő részében esedékes feladatokról beszélgettünk Gyetvai Balázs és Mészáros Márk edzőkkel. Hangkép.

Megváltott jegy az Eb-re

Megváltott jegy az Eb-re

2022. jún. 23.

Második helyen végzett Pupp Viktória a Kolozsváron megrendezett nemzetközi birkózó versenyen.

Vereség a rangadón

Vereség a rangadón

2022. jún. 23.

Hiába vezetett sokáig, a második félidőt elrontotta, így kikapott az olaszoktól a magyar női vízilabda válogatott a budapesti világbajnokság második csoportmérkőzésén.

Horváth Ferenc lett labdarúgóink új edzője

Horváth Ferenc lett labdarúgóink új edzője

2022. jún. 22.

Új néven, új vezetőedzővel vágnak neki a 2022/2023-as szezonnak a dunaújvárosi labdarúgók.