A vonat nem tud azonnal megállni, de Ön igen!

doszerk - 2022. június 9. 10:20

Az elmúlt időszakban több személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt az ország vasúti átjáróiban, ezért kérjük, hogy figyelmesen, a KRESZ szabályainak betartásával haladjanak át a vasúti átjárókon. A megyei főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a megye rendőrei is csatlakoztak az országos balesetmegelőzési kampányhoz.

Kép: police.hu

A vasúti szerencsétlenségek gyakori oka, hogy a járművezetők nem kellő körültekintéssel hajtanak be az átjárókba, és az itt bekövetkező balesetekben a járműben utazóknak gyakorlatilag nincs esélyük, legfeljebb a szerencsén múlik a kimenetel. De ne Fortuna legyen, aki dönt a balesetről, hiszen a vonatok féktávolsága száz méterekben mérhető, így a szerelvények vezetőinek lehetősége sincs az ütközés elkerülésére. Egy meggondolatlan döntéssel a járművezető nem csak a saját utasait veszélyezteti, hanem a vasutas dolgozókat és a vonaton tartózkodó utasokat is.

Azért, hogy ne következzenek be ilyen balesetek, kérjük a járművezetőket, hogy az alábbi szabályokat mindenképpen vegyék figyelembe:

- A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad!
- Biztosított vasúti átjáróba járművel csak abban az esetben lehet behajtani, ha a teljes sorompó mindként rúdja nyitott véghelyzetben áll, a fényjelző vagy hangjelző berendezés, jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad.
- A vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt előzni TILOS!
- Csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem gátolja az áthaladást!

A gépjárművezetők mellett, fontos megemlíteni a gyalogosokat, és a kerékpárral közlekedőket is. Egyre gyakrabban látható, hogy azzal a gondolattal szaladnak, vagy kerékpároznak át a vasúti átjáróban tilos jelzésnél, hogy „úgyis messze van még a vonat”. Azonban nagyon nehéz felmérni a szerelvény sebességét, ezért nyomatékosan kérjük, hogy ne szegjenek szabályt, várják meg a szabad jelzést, amikor már biztonságosan átkelhetnek a túloldalra.

A balesetek visszaszorítása érdekében a MÁV áprilisban indította el a vasútbiztonsági kampányát, és ezzel a www.mav.hu/erjhaza oldalt. A rendőrséggel közös balatoni akciók júniusban a déli parton, Zamárdiban és Balatonfenyvesen, júliusban és augusztusban pedig az északi parton, a legforgalmasabb útátjáróknál folytatódnak.

Fontos, hogy minden közlekedő a lehető legnagyobb körültekintéssel közelítse meg a vasúti átjárót, és csak akkor haladjanak át, ha meggyőződtek afelől, hogy a fehéren villogó lámpa mellett vonat sem érkezik.

… hogy mindenki hazaérjen!

(Forrás: police.hu)

A rovat további hírei: Sziréna

Monty Python a szerelőműhelyben

Monty Python a szerelőműhelyben

2022. júl. 01.

Kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége a vád, amióta olvastam a sztorit, azon agyalok, hogy na, vannak persze zseniális trükkök, de ezt mégis hogyan? Mit hitt, nem veszik észre?

Ősi trükkel milliós kár – de vádemelés a vége

Ősi trükkel milliós kár – de vádemelés a vége

2022. jún. 30.

Magát a mobilszolgáltató ügyintézőjének kiadva ejtett tévedésbe 17 személyt egy férfi és egy nő – vádat emeltek ellenük. 6 milliós tényleges kárt okoztak, derül ki az ügyészségi summázatból.

Keresik Győr Balázst – jelezze, ha látta!

Keresik Győr Balázst – jelezze, ha látta!

2022. jún. 29.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a férfi eltűnése miatt – itt a felhívás, és a szokásos szelíd nógatás: már egy megosztás is közelebb vihet Győr Balázshoz.

 

Két megyében terített drogot – vádemelés a vége

Két megyében terített drogot – vádemelés a vége

2022. jún. 28.

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki Fejér és Pest megye több településén árult drogot. 

Eltűnt Cintia, nagyon keresik

Eltűnt Cintia, nagyon keresik

2022. jún. 27.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 18 éves pusztaszabolcsi lány eltűnése miatt. Jelentkezzen, ha látta – és egy megosztás is segíthet!

Súlyos baleset az M6-os sztrádán

Súlyos baleset az M6-os sztrádán

2022. jún. 26.

Két személyautó ütközött össze Rácalmásnál szombaton késő délután – személyi sérülés is történt, sokáig egy sávon haladt az autópálya forgalma a Pécs felé tartó oldalon.

Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

2022. jún. 24.

Közös közleményt adott ki a  Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  – egyelőre négy napon át, hétfőtől csütörtökig él a riasztás. DO-tipp: F O L Y A D É K B E V I T E L!!!