Dunaújváros Hetilap

Bejárás és tervtár nyeregben, két keréken

Öcaline - 2022. június 17. 8:36

Sokakban élhet még a Bringatúra szép emléke – és jó hírekkel jövünk azoknak, akik előnyben részesítik a kerékpáros közlekedést a városban. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester kétkerekűs bejárást tartott szerdán – és tapasztalatai megosztása mellett egy fejlesztési koncepció részleteivel is szolgált.

Különleges tájékoztatón ismertette friss tapasztatait a kerékpáros közlekedés lehetőségeiről Szabó Zsolt: városunk gazdasági és koordinációs alpolgármestere a Dózsa György út Béke városrészhez felező körforgójánál mesélt friss tapasztalatairól és az önkormányzat aktuális terveiről.

Több évtizedes adósság

Szabó Zsolt elsőként friss élményeit összegezte, hiszen a tájékoztató előtt ugyan szabályosan, de az autós közlekedőket sajnos feltartva kerekezett ki a vasútállomásig:
– Egy alkalommal sem volt egyszerű, és bizony még belegondolni is rossz, milyen kihívások elé állítja az autósok és a kerékpárosok együttélését egy-egy ilyen útszakasz. A „Rajta, Újváros!” Egyesület és vele a jelenlegi városvezetés évtizedes adósságot igyekszik pótolni azzal, hogy új alapokra kívánja helyezni a biciklis közlekedést a városban. 

Egyszerű és korszerű

A gazdasági alpolgármester a tájékoztatón kifejtette, minden tényező a kerékpáros közlekedés helyi megerősítése irányába hat:
– Nincsenek jelentős távolságok, és a Duna-partot nem számítva komolyabb emelkedők és lejtők sem jelentenek akadályt. Ráadásul a kétkerekűs közlekedés nagyon is passzol az általunk megálmodott karbonsemleges, fenntartható, élhető város képéhez – ez a két tényező együtt erősíti azt a meggyőződésünket, hogy olyan fejlesztési programra van szükség, amely révén körbe lehet biciklizni a várost, és minden városrész biztonságosan megközelíthető két keréken.
Szabó Zsolt a tájékoztató végén beszámolt a fejlesztés hátterében álló pályázati programról – mint mondta, a cél egy összefüggő városi kerékpáros gerinchálózat kialakítása, valamint a szomszédos települések kerékpáros összekötése a városközponttal. A három fő irányban, a hiányzó szakaszok létrehozásával megvalósuló fejlesztések keretében a teljes új útszakasz hossza több mint 7 kilométer, és ha minden a tervek szerint alakul, 2023 őszére már be is fejezik a kapcsolódó beruházást.

Pályázati program segíti a fejlesztést

A tervek a TOP-6.4.1-16-DU1-2018-00001 – Kerékpárút hálózat fejlesztése Dunaújvárosban című projekt keretében valósulnak meg, amelynek támogatási szerződése 2019-ben született, a kivitelezés várhatóan ősszel kezdődik, a projektzárás tervezett határnapja 2023. szeptember 30.
A program összköltsége 619 millió forint, ebből a kerékpárutak várható kivitelezési költsége 501 millió, emellett eszközbeszerzésre – jelesül: kerékpártámaszokra – 7,8 milliót fordítanak.
A program révén a Városháza térről három irányban lehet elérni kerékpáron a városhatárt, illetve három környező települést: Rácalmás az Üdülő soron, Nagyvenyim a Dózsa György úton a Kandó Kálmán térig, valamint Kisapostag a kis Vasmű úton a Papírgyári úti meglévő szakaszig lesz megközelíthető. A felsoroltakon túl bringás összeköttetést teremtenek az Eszperantó úti sportlétesítmények és alsó Duna-part között. A térképen a pirossal jelölt szakasz a program tartalma, a világoskék részek a korábbi, illetve más programok során megvalósuló szakaszokat jelölik.

Az alpolgármester kiemelte: eltökéltségük és tervük azon a meggyőződésen alapul, hogy Dunaújváros könnyen lehetne a kerékpárosok fővárosa – a már futó és a hamarosan kezdődő fejlesztések is ezt a célt szolgálják.

(Fotó: Végh Zoltán; térkép: DMJV Önkormányzata)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: új büszkeségek az arborétumban

DSTV: új büszkeségek az arborétumban

2022. jún. 25.

Egyre népszerűbb a városlakók körében a Baracsi úti Arborétum, derül ki a DSTV összegzéséből. A létesítmény jelentős fejlődésen ment keresztül, újdonságok sora csalogatja a vendégeket – ráadásul éppen ma délelőtt 11 órától önkéntes program helyszíne lesz! Hangkép.

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.