Hogyan tervezzünk olyan konyhát, amely valóban jól funkcionál?

doszerk - 2022. június 17. 8:12

Ha a konyháról van szó, a készülékek, az étkezőbútorok és a dizájn mind-mind fontos tényezői a sikeres kulináris térnek, de a megfelelő elrendezés a legfontosabb elem (X): 

Ezzel alapozzuk meg és biztosítjuk, hogy a főzési terület funkcionális és praktikus legyen. Rengeteg térre van szükség ugyanis a “be- és kiáramláshoz”, a beszélgetésekhez, és természetesen az ételek elkészítéséhez, illetve felszolgálásához. A sikeres konyhai elrendezés sokkal többet jelent, mint a KonyhaMax.hu kínálatából megvásárolt konyhabútorok elhelyezését, az ergonómia óriási szerepet játszik. Ez azt jelenti, hogy gondoskodni kell a mérések pontosságáról, kényelmes mozgásteret kell kialakítani, és a főzőkészülékek egyszerű használatára kell összpontosítani.

“Egyfalas konyha”

Tökéletes kis helyekre, mivel ez az elrendezés az egész konyhát egyetlen fal mellett vonultatja fel. A tárolószekrények a főzőállomás és a mosogató felett vannak elhelyezve. Ez a technika kihasználja a tárhelyet a funkcionalitás feláldozása nélkül. Nem csoda, hogy miért annyira népszerű a nagyvárosokban.

Galley-konyha

Ha azt tervezzük, hogy sok szekrénnyel töltjük majd meg ezt a helyiséget, ez az elrendezés lesz számunkra a tökéletes. A Galley-konyha elrendezése két, egymással szemben lévő szekrénysorból áll, amelyek között átjárót alakítanak ki. 

L-alakú konyha

Ahogy a neve is sugallja, ez az elrendezés két, egymásra merőleges fal mentén található szekrényekből áll, amelyek egy „L” betűt alkotnak. Általában egy másik helyiségbe nyílik, ez a nyitott típusú elrendezés pedig megkönnyíti a konyhából bárki számára, hogy kapcsolatba lépjen a házban lévő többi emberrel. 

U-alakú konyha

Ezt az elrendezést általában a legsokoldalúbb konyhai elrendezésnek tekintik. Három fala van, tárolószekrényekkel és konyhai eszközökkel bélelve, de a lista többi elrendezésétől eltérően lekerekített sarkú munkalapokat tartalmaz. Az összefüggő munkalapok megkönnyítik a felhasználó számára a konyha különböző részeihez való hozzáférést anélkül, hogy át kellene menni a helyiségen.

Konyhasziget

A családok és a nagy társasági életet élők imádni fogják a konyhasziget elrendezését. Ez a stílus elképesztően jól működik egy nyitott terű otthonban, mert tényleg segít zónákra osztani a teret. Ezenkívül több lehetőséget kínál a munkaháromszög létrehozására, amely elmélet szerint háromszög alakzatban kell elhelyezni a mosogatót, a hűtőszekrényt és a főzőfelületet. 

Tippek a konyhai tervezés sikeréhez

Először is érdemes megfontolni, hogyan kapcsolódik a konyha a ház többi részéhez. Ha ez megvan, akkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy a nedves területeket távol tartsuk a főzési területektől, és hagyjunk helyet az előkészítésnek mindkettő körül.

Továbbá az is kiemelt jelentőséggel bír, hogy minél korábban válasszuk ki és ismerjük meg a készülékeink méreteit, hogy megfelelően tudjunk operálni a hellyel. Végezetül pedig korlátozzuk a felhasznált anyagok számát! Három is bőven elég - asztallap, szekrény és a védőborítás a mosogatónál. 
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)