Dunaújváros Hetilap

Közeledik az időközi választás időpontja

Öcaline - 2022. június 7. 11:07

Lezárult  a jelöltállítás folyamata, a Helyi Választási Bizottság múlt hétfői ülésén nyilvántartásba vette a jelölteket, majd a szavazólapon szereplő sorrendet is kisorsolták a július 3-án esedékes időközi önkormányzati választásra. 

Amint arról már beszámoltunk, a vírus veszélyhelyzetet követően újra lehetőség adódik arra, hogy időközi választásokat tartsanak – az elmaradt választásokat országszerte pótolják az önkormányzatok. 

Egy napon két választás

Dunaújvárosban július 3-án két időközi választás lesz: a 2-es választókörzet képviselőségéért indulnak a jelöltek, valamint az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat képviselői helyeiről is dönthetnek a választók. Az önkormányzati képviselői hely Utassy Éva képviselő halálával üresedett meg, a nemzetiségi önkormányzat létszáma lemondással került a minimális alá.
Az ajánlásgyűjtés a közelmúltban befejeződött, az indulni szándékozóknak 36 érvényes ajánlást kellett összegyűjteniük a 2-es körzet lakóitól. Ez 5 személynek sikerült, így eldőlt, hogy a körzet képviselői helyéért öt jelölt verseng majd – a város Helyi Választási Bizottsága (HVB) hétfői ülésén döntött a jelöltek nyilvántartásba vételéről. A dr. Hanák Tamás elnökletével működő testület döntése nyomán kiderült, két független jelölt mellett a „Rajta, Újváros!” Egyesület, a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje versenghet a választói voksokért. A városunkban lévő Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatba két üres helyet kell feltölteni – erre négy jelölt is akad, közülük a két legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz képviselő a választás nyomán. 

Sorsoltak a sorrendről

A már említett, a nyilvántartásba vételről határozó ülést követő tanácskozáson sorsolták ki a jelöltek sorrendjét az időközi választás szavazólapján. A 2-es körzet képviselői székéért öt aspiráns indul majd – ők az alábbi sorrendben szerepelnek a szavazólapon:
1. Novák Istvánné – „Rajta, Újváros!” Egyesület 
2. Hum János – független 
3. Lőrinczi Konrád – Fidesz-KDNP
4. Badó Péter – Mi Hazánk
5. Gebei Bálint – független

Az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat két üres helyére négy jelölt aspirál, ők az alábbi sorrendben szerepelnek a szavazólapon: 
1. Rákóci Ferenc
2. Kasza-Fedinisin Oleszja
3. Kaszó Hanna
4. Kucsinka László

Választói kisokos a voksolásra készülve 

A vonatkozó jogszabályok szerint időközi önkormányzati választáson – így tehát a július 3-án esedékes voksolás során is – az a választópolgár vehet részt, akinek lakóhelye az adott választókerületben van.  A névjegyzékbe vett választópolgárok értesítőt kaptak a választásról, a névjegyzékbe vételt a Helyi Választási Irodánál kell kezdeményezni. (Lásd keretes anyagunkat!)
A nemzetiségi önkormányzati választáson a részvétel törvényi feltétele, hogy a szavazó neve szerepeljen a nemzetiségi jegyzőkönyvbe. 
Szintén jogszabály írja elő, hogy az időközi önkormányzati választáson külképviseleti, illetve levélszavazásra nincs lehetőség – mozgóurnát azonban igényelhetnek a mozgásukban korlátozottak, vagy kórházban fekvő betegek. Átjelentkezni a lakóhely szerinti szavazókörből egy másikba csak akkor van lehetőség, ha a választó tartózkodási helye szintén az adott körzeten belül található. 

Tudnivalók, elérhetőségek az időközi választás előtt

A választással kapcsolatban közleményt adott ki dr. Molnár Attila jegyző, a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője. A dokumentumban a HVB döntése nyomán közli az időközi választások kitűzésének tényét, valamint azt, hogy a választással kapcsolatos ügyintézés, továbbá a választás helyi feladatainak elvégzése érdekében városunkban Helyi Választási Iroda működik. Az iroda hivatali elérhetőségének címe Dunaújváros Polgármesteri Hivatala, „B” épület II. emelet 213-as tárgyaló; a névjegyzék vezetése mellett itt nyílik lehetőség a névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek benyújtására is. 
A HVI telefonos elérhetősége: 25/544-348 vagy 25/544-212. Az iroda vezetője a jegyző, aki az időközi választást érintő ügyekben a 25/544-212-es telefonszámon, illetve a valasztas@dunaujvaros.hu e-mail címen érhetnek el.

(Archív fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.