Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

Öcaline - 2022. június 23. 10:16

Különleges kínálattal készül az Intercisa Múzeum, de a Kortárs Művészeti Intézet is szélesre tárja a kapuját a Múzeumok Éjszakája országos programsorozata keretében szombaton. Itt a teljes kínálat, percről percre!

Két dunaújvárosi intézmény is szervez programokat a Múzeumok Éjszakája országos programsorozata keretében június 25-én, szombaton délután és este – lássuk a kínálatot, természetesen intézményi bontásban!

Intercisa Múzeum

A múzeumi programok helyszíne a Római Kőtár és Romkert és Római Kori Fürdő – 17-23 óra között várják a történelem iránt érdeklődőket a Római városrészi víztorony melletti bázison. Íme, a teljes merítés:

17-20 óra – Kalandtúra Intercisába

Kézműves programok, római játékok, beöltözés római kori ruhába, fegyverzetbe gyerekeknek és szülőknek.

18.30-19.30 óra – szakvezetés a Római Kőtár és Romkertben és a Római Kori Fürdőben

Dr. Keszi Tamás régész s.zakvezetésével a szabadtéri lapidáriumot, a katonai tábor feltárt objektumait és a fürdőt mutatják be

20-21 óra – Ókori piknik a diófa alatt, ókori menü kóstolója

A kőtári ókori pikniken azokat a szabadtűzön készített ételeket kóstolhatják meg a vendégek, amelyek akár Intercisa castellumában is az asztalra kerülhettek.

21-22 óra – Szülés és nőgyógyászat a római korban

Az érdekes témáról Buza Andrea régész tart vetített képes előadást.

22-23 óra – A magyarság őstörténete 

Dr. Keszi Tamás régész a legújabb kutatási eredmények alapján tart vetített képes előadást. 

Figyelem, fontos: a rendezvényen a részvétel díjtalan – ám eső esetén a program elmarad!

Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D)

"A rekkenő hőségben hűvös szobára, és egy jó filmre vágysz? Limonádét iszogatnál és kézműves finomságokat kóstolnál? Gyere hozzánk, ha családias társaságra és különleges filmélményekre vágysz!" – ezzel a beköszöntővel csalogatja a Múzeumok Éjszakája sorozatának programjaira a vendégeket a Vasmű úti intézmény. Nem véletlenül: a vírus veszélyhelyzet miatti kétéves kihagyás után az intézmény sokak örömére újraindítja a népszerű KineDok sorozatát – a nagy visszatérés a Múzeumok Éjszakáján lesz!

18 óra – Vadlovak – hortobágyi mese

Török Zoltán új természetfilmje káprázatos felvételekkel mutatja be a világ egyik legnagyobb vadló-ménesét. Új filmje egy kiscsikó szemszögéből ismerteti meg a nézőt a mongol vadlovak lenyűgöző társasági életével és a hortobágyi puszta izgalmas világával – úgy, ahogyan azt még biztosan nem láttuk (narrátor: Pokorny Lia).

20 óra – A tengerész 

Mi a szabadság ára? Paul Johnson egész életét a tengeren töltötte. Léha életet élt, szeretett és ivott, a szárazföldön sosem tudott megmaradni. Most nyolcvanévesen, gyengén és fáradtan, lerobbant hajójával egy Karib-tengeri öbölben horgonyozva vet számot élet-utazásával egy vodkásüveg társaságában. Lucia Kassova rendező filmje 2021-ben elnyerte a legjobb nagyjátékfilm díját a Flickers’ Rhode Island Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az est finomságairól MeZsu GasztroARTista gondoskodik – a rendezvény ingyenes, az idegen nyelvű filmet felirattal láthatjátok.

Végül, de közel sem utolsósorba – a Múzeumok Éjszakája teljes programját az országos rendezvénysorozat hivatalos honlapján találják, az alábbi címen!

Múzeumok Éjszakája 2022 (katt) >>

(Illusztráció: Múzeumok Éjszakája)

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Harry Potter hete

DSTV: Harry Potter hete

2022. jún. 24.

Elstartolt a tematikus táborok sorozata az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az első hetet Harry Potter kalandjainak szentelték az intézmény munkatársai – a táborozók nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a mozgalmas játékba. Hangkép.

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

2022. jún. 20.

Havonta egy vetítés, beszélgetésekkel, káeurópai merítés, remek dokumentumfilmek – kedden startol a Kinedok Magyarország és a Szertelen Ház MRE Újváros Drogambulancia sorozata, a Szabad Szemmel. Díjnyertes nyitány!

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

2022. jún. 20.

Remek kiállítással folytatódott az Inrtercisa Múzeum időszakos bemutatóinak sora: a Selmeci diákhagyományok Dunaújvárosban című gyűjtemény péntek óta látható az intézményben. 

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

2022. jún. 19.

Táborral, színpadi programokkal és kamionos városjáró turnéval tér vissza a tavaly nagy sikert aratott CityRocks városunkba – három napig tart a buli, máris mutatom a kínálatot!

DSTV: kitelepült a könyvtár

DSTV: kitelepült a könyvtár

2022. jún. 19.

Színes foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtár Béke városrészi "kitelepülése", játékos és mesés kínálata már a vakációt előlegezte  meg a résztvevőknek a napokban. Hangkép.
 

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

2022. jún. 17.

Fotógyűjtő akciót hirdet a Sugárúti Fesztivál szervező csapata – a város emblematikus főutcájának nagy közös fotóalbumát szeretnék létrehozni! Régi képeket várnak, de egy megosztás is sokat segíthet! Felhívás.

Muzsikáltak és lakatoltak a zeneiskolások (galériával)

Muzsikáltak és lakatoltak a zeneiskolások (galériával)

2022. jún. 17.

Ahogy ígérték, úgy folytatták az elmúlt évek tradícióját – kirobbanó sikerrel rendezték az intézmény épülete mögötti "lakatolós" téren a Sándor Frigyes Zeneiskola tanévbúcsúztató koncertjét.