Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

Öcaline - 2022. június 23. 10:16

Különleges kínálattal készül az Intercisa Múzeum, de a Kortárs Művészeti Intézet is szélesre tárja a kapuját a Múzeumok Éjszakája országos programsorozata keretében szombaton. Itt a teljes kínálat, percről percre!

Két dunaújvárosi intézmény is szervez programokat a Múzeumok Éjszakája országos programsorozata keretében június 25-én, szombaton délután és este – lássuk a kínálatot, természetesen intézményi bontásban!

Intercisa Múzeum

A múzeumi programok helyszíne a Római Kőtár és Romkert és Római Kori Fürdő – 17-23 óra között várják a történelem iránt érdeklődőket a Római városrészi víztorony melletti bázison. Íme, a teljes merítés:

17-20 óra – Kalandtúra Intercisába

Kézműves programok, római játékok, beöltözés római kori ruhába, fegyverzetbe gyerekeknek és szülőknek.

18.30-19.30 óra – szakvezetés a Római Kőtár és Romkertben és a Római Kori Fürdőben

Dr. Keszi Tamás régész s.zakvezetésével a szabadtéri lapidáriumot, a katonai tábor feltárt objektumait és a fürdőt mutatják be

20-21 óra – Ókori piknik a diófa alatt, ókori menü kóstolója

A kőtári ókori pikniken azokat a szabadtűzön készített ételeket kóstolhatják meg a vendégek, amelyek akár Intercisa castellumában is az asztalra kerülhettek.

21-22 óra – Szülés és nőgyógyászat a római korban

Az érdekes témáról Buza Andrea régész tart vetített képes előadást.

22-23 óra – A magyarság őstörténete 

Dr. Keszi Tamás régész a legújabb kutatási eredmények alapján tart vetített képes előadást. 

Figyelem, fontos: a rendezvényen a részvétel díjtalan – ám eső esetén a program elmarad!

Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D)

"A rekkenő hőségben hűvös szobára, és egy jó filmre vágysz? Limonádét iszogatnál és kézműves finomságokat kóstolnál? Gyere hozzánk, ha családias társaságra és különleges filmélményekre vágysz!" – ezzel a beköszöntővel csalogatja a Múzeumok Éjszakája sorozatának programjaira a vendégeket a Vasmű úti intézmény. Nem véletlenül: a vírus veszélyhelyzet miatti kétéves kihagyás után az intézmény sokak örömére újraindítja a népszerű KineDok sorozatát – a nagy visszatérés a Múzeumok Éjszakáján lesz!

18 óra – Vadlovak – hortobágyi mese

Török Zoltán új természetfilmje káprázatos felvételekkel mutatja be a világ egyik legnagyobb vadló-ménesét. Új filmje egy kiscsikó szemszögéből ismerteti meg a nézőt a mongol vadlovak lenyűgöző társasági életével és a hortobágyi puszta izgalmas világával – úgy, ahogyan azt még biztosan nem láttuk (narrátor: Pokorny Lia).

20 óra – A tengerész 

Mi a szabadság ára? Paul Johnson egész életét a tengeren töltötte. Léha életet élt, szeretett és ivott, a szárazföldön sosem tudott megmaradni. Most nyolcvanévesen, gyengén és fáradtan, lerobbant hajójával egy Karib-tengeri öbölben horgonyozva vet számot élet-utazásával egy vodkásüveg társaságában. Lucia Kassova rendező filmje 2021-ben elnyerte a legjobb nagyjátékfilm díját a Flickers’ Rhode Island Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az est finomságairól MeZsu GasztroARTista gondoskodik – a rendezvény ingyenes, az idegen nyelvű filmet felirattal láthatjátok.

Végül, de közel sem utolsósorba – a Múzeumok Éjszakája teljes programját az országos rendezvénysorozat hivatalos honlapján találják, az alábbi címen!

Múzeumok Éjszakája 2022 (katt) >>

(Illusztráció: Múzeumok Éjszakája)

 

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.