Dunaújváros Hetilap

Újabb válaszok a kihívásokra a 4-es körzetben

Terdik Péter - 2022. június 13. 7:23

Járdafelújítás az Egészségmegőrzési Központ előtt, napvitorla a bölcsődében, új homokozó és több tucat új parkoló – sok apró, ámde a mindennapokat nagyon is megkönnyítő újítás és egy nagy beruházás, ami sokaknak okoz majd örömöt.

A Rómain, a 4-es körzetben járunk, ahol Barta Endre nap mint nap gyűjti az ott élőktől a javaslatokat, ötleteket, építő kritikákat – a legtöbb esetben pedig a javaslat meg is valósul.

Mindennapi szükségletek 

Mintegy 100-150 méteren készült el járdafelújítás az Erkel kert és a Liszt Ferenc kert között, z főként az idősebbek, mozgásukban korlátozottak, valamint babakocsival közlekedők számára jelentett nagy könnyebbséget. Nem utolsó szempont, hogy a felújítás érintette az Egészségmegőrző Központ előtti szakaszt is, így az intézménybe látogatók ennek már láthatják az eredményét. Barta Endre minden nap ellenőrzi a volt ADU iskola mögötti parkolóépítést, erre gyakran elkíséri Novák Istvánné Katica is, a 2-es körzet képviselőjelöltje – hiszen a nyár közepére elkészülő új parkoló a 2-es körzetben élőknek is nagy segítségére lesz.  
Az új parkoló több tucat jármű számára biztosít majd kulturált parkolási lehetőséget, az új lámpák mellé a DVG Zrt. szakemberei több új fát is telepítettek, így nem csak zöldebb lesz ez a rész, hanem néhány év múlva árnyékot is adnak majd az új fák a parkoló autóknak.  A parkolóépítéssel párhuzamosan elindult az illegálisan parkolók miatt kikopott zöldterületek újrafüvesítése, amely több helyszínen is folyamatban van. A parkoló átadását követően az illegálisan parkolóknak két hét türelmi időt biztosítanak majd az átállásra. A képviselő elmondta, folyamatos a már meglévő zöldterületek és kertek szépségének fenntartása is. Ennek apropóján örömmel utalt a tavalyi évben teljesen átalakított közösségi sziklakertre is, amely azóta is díszíti a körzetet. Természetesen a 4-es körzet lakói sem maradtak ki a képviselők virágosztásából sem, Barta Endre összesen 400 tő virágot osztott szét a jelentkezők között. A gyermekek jólétét elősegítő projektek sem maradnak el, így Barta Endre a Liszt Ferenc kerti tagbölcsőde esetében egy napvitorla elhelyezéséről, valamint a Domanovszky téri játszótér esetében egy új homokozó létrehozásáról is beszélt. Az említett intézmények és helyszínek körül is számos autó parkol tilosban – a parkolófejlesztésekkel ennek is véget vetnek majd.

Szociális és közösségi törekvések 

Mivel a pandémiás időszak hátrányosan érintette a város szociális és kulturális életét, Barta Endre fontosnak tartja a közösségi élet fellendítését is. Ennek érdekében rendezik meg június 18-án az Új Vasmű úti családi napot, amely a Resti étterem és az önkormányzat együttműködésében valósul meg, és – bár még távolinak tűnik – de idén is lesz Adventi forgatag a Római városrészben is. 
Emellett továbbra is gondolnak a rászorulókra is: az újraindult Adománykuckó csapata figyelemmel kíséri a település és a körzet mindennapjait. 

Kapcsolattartás és párbeszéd 

Barta Endre most is hangsúlyozza: a körzeti képviselet nem merül ki a beruházásokban, ezért folyamatosan ápolja a kapcsolatot a körzetben élőkkel, a szociális, oktatási, és kulturális intézmények munkatársaival, bolti dolgozókkal, vállalkozókkal. Hisz abban, hogy a párbeszéd és közös akarat hatékonyan képes fejleszteni a körzetet, hiszen a problémákat azok látják igazán, akik a városrészben élnek. 
Hozzátette, a közösségi igényekre reagálva hozták létre a tavalyi évben a körzet első zárt kutyafuttatóját, de a 6 db új pad és 7 db szemetes kihelyezése is a lakossági visszajelzések alapján történik majd meg. 
 A képviselő emellett kiemelt figyelmet fordít a hajléktalanok helyezének javítására, valamint az illegális szemetelőkkel vívott harcra is. Ezekben a kérdésekben folyamatos az együttműködés a hatóság munkatársaival - ez a közeljövőben még szorosabbá válik majd.
Hozzátette, a közösségi igényekre reagálva hozták létre a tavalyi évben a körzet első zárt kutyafuttatóját, de a 6 db új pad és 7 db szemetes kihelyezése is a lakossági visszajelzések alapján történik majd meg.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Gazdag közösségi programokkal készülnek

2022. júl. 01.

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

 "... minden egyes nap küzdenek értünk..."

"... minden egyes nap küzdenek értünk..."

2022. júl. 01.

A Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi intézmények összes dolgozóját Pintér Tamás, a polgármester köszöntőjét betűhíven közöljük.

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

2022. jún. 30.

A nyár első hőségriasztása szolgált alapul arra a tájékoztatóra, amelyet a város klímastratégiájáról tartott Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Fontos tervekről is szó esett.

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

2022. jún. 30.

Nyílt ülést tartott az önkormányzat közgyűlése a Városházán ma délelőtt – a tanácskozás összehívását a pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottsága kezdeményezte, mégpedig a következő nyílt ülésig nem halasztható ügyekben.

Zárva tart a Polgármesteri Hivatal pénteken

Zárva tart a Polgármesteri Hivatal pénteken

2022. jún. 30.

A köztisztviselők napjának ünnepét ünnepi zárva tartással ünneplik. (Ünnepélyesen.)

Négy hónap egy dán népfőiskolán – várják a jelentkezéseket

Négy hónap egy dán népfőiskolán – várják a jelentkezéseket

2022. jún. 30.

Dunaújvárosi fiatalok előtt is nyitott az a program, amelyre jelentkezőket vár a Mezőföld Népfőiskolai Társaság – a négy magyar résztvevő négy hónapot tölthet egy dán népfőiskolán augusztustól decemberig. Ragadd meg az alkalmat – jelentkezz!