Dunaújváros Hetilap

Újabb válaszok a kihívásokra a 4-es körzetben

Terdik Péter - 2022. június 13. 7:23

Járdafelújítás az Egészségmegőrzési Központ előtt, napvitorla a bölcsődében, új homokozó és több tucat új parkoló – sok apró, ámde a mindennapokat nagyon is megkönnyítő újítás és egy nagy beruházás, ami sokaknak okoz majd örömöt.

A Rómain, a 4-es körzetben járunk, ahol Barta Endre nap mint nap gyűjti az ott élőktől a javaslatokat, ötleteket, építő kritikákat – a legtöbb esetben pedig a javaslat meg is valósul.

Mindennapi szükségletek 

Mintegy 100-150 méteren készült el járdafelújítás az Erkel kert és a Liszt Ferenc kert között, z főként az idősebbek, mozgásukban korlátozottak, valamint babakocsival közlekedők számára jelentett nagy könnyebbséget. Nem utolsó szempont, hogy a felújítás érintette az Egészségmegőrző Központ előtti szakaszt is, így az intézménybe látogatók ennek már láthatják az eredményét. Barta Endre minden nap ellenőrzi a volt ADU iskola mögötti parkolóépítést, erre gyakran elkíséri Novák Istvánné Katica is, a 2-es körzet képviselőjelöltje – hiszen a nyár közepére elkészülő új parkoló a 2-es körzetben élőknek is nagy segítségére lesz.  
Az új parkoló több tucat jármű számára biztosít majd kulturált parkolási lehetőséget, az új lámpák mellé a DVG Zrt. szakemberei több új fát is telepítettek, így nem csak zöldebb lesz ez a rész, hanem néhány év múlva árnyékot is adnak majd az új fák a parkoló autóknak.  A parkolóépítéssel párhuzamosan elindult az illegálisan parkolók miatt kikopott zöldterületek újrafüvesítése, amely több helyszínen is folyamatban van. A parkoló átadását követően az illegálisan parkolóknak két hét türelmi időt biztosítanak majd az átállásra. A képviselő elmondta, folyamatos a már meglévő zöldterületek és kertek szépségének fenntartása is. Ennek apropóján örömmel utalt a tavalyi évben teljesen átalakított közösségi sziklakertre is, amely azóta is díszíti a körzetet. Természetesen a 4-es körzet lakói sem maradtak ki a képviselők virágosztásából sem, Barta Endre összesen 400 tő virágot osztott szét a jelentkezők között. A gyermekek jólétét elősegítő projektek sem maradnak el, így Barta Endre a Liszt Ferenc kerti tagbölcsőde esetében egy napvitorla elhelyezéséről, valamint a Domanovszky téri játszótér esetében egy új homokozó létrehozásáról is beszélt. Az említett intézmények és helyszínek körül is számos autó parkol tilosban – a parkolófejlesztésekkel ennek is véget vetnek majd.

Szociális és közösségi törekvések 

Mivel a pandémiás időszak hátrányosan érintette a város szociális és kulturális életét, Barta Endre fontosnak tartja a közösségi élet fellendítését is. Ennek érdekében rendezik meg június 18-án az Új Vasmű úti családi napot, amely a Resti étterem és az önkormányzat együttműködésében valósul meg, és – bár még távolinak tűnik – de idén is lesz Adventi forgatag a Római városrészben is. 
Emellett továbbra is gondolnak a rászorulókra is: az újraindult Adománykuckó csapata figyelemmel kíséri a település és a körzet mindennapjait. 

Kapcsolattartás és párbeszéd 

Barta Endre most is hangsúlyozza: a körzeti képviselet nem merül ki a beruházásokban, ezért folyamatosan ápolja a kapcsolatot a körzetben élőkkel, a szociális, oktatási, és kulturális intézmények munkatársaival, bolti dolgozókkal, vállalkozókkal. Hisz abban, hogy a párbeszéd és közös akarat hatékonyan képes fejleszteni a körzetet, hiszen a problémákat azok látják igazán, akik a városrészben élnek. 
Hozzátette, a közösségi igényekre reagálva hozták létre a tavalyi évben a körzet első zárt kutyafuttatóját, de a 6 db új pad és 7 db szemetes kihelyezése is a lakossági visszajelzések alapján történik majd meg. 
 A képviselő emellett kiemelt figyelmet fordít a hajléktalanok helyezének javítására, valamint az illegális szemetelőkkel vívott harcra is. Ezekben a kérdésekben folyamatos az együttműködés a hatóság munkatársaival - ez a közeljövőben még szorosabbá válik majd.
Hozzátette, a közösségi igényekre reagálva hozták létre a tavalyi évben a körzet első zárt kutyafuttatóját, de a 6 db új pad és 7 db szemetes kihelyezése is a lakossági visszajelzések alapján történik majd meg.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!