Dunaújváros Hetilap

Városunk is ünnepelt a világnapon

doszerk - 2022. június 21. 9:21

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

A véradók világnapján köszönetet mondunk a rendszeres véradóknak, felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára – és minden embert arra bátorítunk, hogy rendszeresen adjon vért. 

"A véremmel másoknak segítek!"

A véradók világnapja alkalmából több dunaújvárosi rendszeres váradót kértünk meg – köztük több önkormányzati képviselőnket is – hogy mondják el, miért tartják fontosnak a rendszeres véradást. 
Tóth Kálmán önkormányzati képviselő, az ISD Dunaferr Zrt. Acélmű Daru üzem munkatársa. A véradásoknak nagy hagyományai vannak a vállalatnál. Köszönhető ez a szervezőknek és az ott dolgozó munkavállalóknak. Művenként 2-3 alkalommal szerveznek véradást évente.
Tóth Kálmán több mint 100 alkalommal adott már vért, jelenleg túl van a 135. véradásán is, 3-4 havonta bővül az alkalmak száma!
Tarány Gábor, a DAK Acélszerkezeti Kft. ügyvezető igazgatója 125. alkalommal adott vért a közelmúltban, körülbelül 3 havonta él a véradás lehetőséggel. 
Arra a kérdésre, hogy miért tartja fontosnak a rendszeres véradást, így válaszolt: 
"Ezt a példát láttam szüleimtől, és fontosnak tartom az embertársaim segítését ezzel is. Ezt pénzzel, vagy más egyébbel nem lehet kiváltani."
Tarány Gábor ügyvezető igazgatóként is sokat tesz a véradás népszerűsítéséért, a DAK Acélszerkezeti Kft.-t kollégáinak jelentős része is véradó. Évente több alkalommal tartanak kihelyezett véradást – amelyik dolgozónk részt vesz ezen, felmentést kap a napi munkavégzés alól. Ez több mint a törvény által előírt szabadidő. A céget ezért 2011-ben díjazták, emléktáblát, oklevelet is kaptak a Magyar Vöröskereszt elnökétől. 
Orosz Csaba, szintén önkormányzati képviselő, évente 3-4 alkalommal ad vért, jelenleg több mint 40 véradás van a háta mögött. 
"Édesapám is rendszeres véradó volt, a testvéremmel együtt mi is azok vagyunk. A vért nem lehet helyettesíteni, ezért hatalmas szükség van a véradók felajánlására. Minden véradás egyben egy egészségügyi szűrés is, ami pedig a saját egészségünk miatt fontos. Tűzoltóként rengeteg balesetnél avatkoztunk be a mentős bajtársakkal, nagy vérveszteség esetén szükség van a vér pótlására és így is próbálunk segíteni."
Lovász János szintén rendszeres véradó, ha egészségügyi állapota engedi, kihasználja az évenkénti 5 alkalmat. A véradó mozgalomért kifejtett tevékenységért Ezüst Emlékérmet vehetett át a Magyar Vöröskereszt vezetőségétől. 
Már 116 alkalommal adott vért, mert – ahogy ő mondja: "A vér nem pótolható, mesterségesen nem állítható elő, ezért fontos a rászoruló betegek segítésében. "
Szulik Ferenc Zoltán 1977. január 18-án adott először vért, napjainkban a 130. alkalmon van túl. 2019-ben Bronz Pelikán díjat vehetett át véradási aktivitásáért. 
"A vér nélkülözhetetlen a betegek gyógyításában, életmentésben. A véremmel másoknak segítek! Éves szinten az intézmények ellátásához ötszázezer véradásra van szükség, ez napi szinten 1800 fő véradót jelent." – mondta el motivációját.

Ments meg három életet!

"Adj vért és ments meg három életet!" – amennyiben Ön is szeretné segíteni a Magyar Vöröskereszt munkáját és hozzájárulni az életmentő munkához, az alábbi oldalon tájékozódhat a véradási alkalmakról!

Az online véradási helyszínkereső az alábbi címen érhető el!

Véradó lennék, segíteni szeretnék! (katt) >>

DMJV Önkormányzata
(Fotó: DMJV Önkormányzata)

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.

Szavazzon a közösségi e-roller rendszerről!

Szavazzon a közösségi e-roller rendszerről!

2022. jún. 18.

A próbaidőszak legurult, most a város hivatalos weboldalán várják a voksokat a helyi közlekedés új formájának megtartásáról. Hír itt, rollervoks ott!