Dunaújváros Hetilap

Fajsúlyos döntések a közgyűlésben a nyári szünet előtt

Öcaline - 2022. július 13. 17:45

Rendkívüli közgyűlés várt az önkormányzati képviselőkre a nyári szünet előtt a Városházán: a délelőtti tanácskozáson több fajsúlyos témában is fontos döntés született.

A módosított napirend szerint a nyílt ülésen 23, míg zárt ajtó mögött további 2 tétel vár a képviselőkre a rendkívüli közgyűlésen. A hasábjainkon már hírvert köszöntők és a napirend elfogadása után a közelmúltban időközi választáson megválasztott Lőrinczi Konrád képviselői eskütétele következett, majd fontos témák egész sora várt a közgyűlés tagjaira.

Szervezeti színtéren

Döntöttek például a közgyűlési SZMSZ módosításáról, valamint határoztak az önkormányzati képviselő, a nem képviselő bizottsági tag és a tanácsnok tiszteletdíját szabályozó rendelet módosításáról is. Módosult az egészségügyi alapellátás körzeteinek megállapításáról és kialakításáról szóló rendelet – az új struktúrát az Egészségmegőrzési Központ vezetője kezdeményezte az Országos Kórházi Főigazgatóság szempontrendszere alapján –, majd elfogadták a város településszerkezeti tervének módosítását, és változott a helyi építési szabályzatról szóló rendelet is. 
Döntöttek a képviselők a fenntartható városfejlesztési stratégia, valamint a TOP Plusz Városfejlesztési Programterv megismeréséről, és módosultak a közlekedésfejlesztési TOP-projektek kivitelezésére vonatkozó szerződések – a változtatásokat a munkálatok közben feltárt akadályok elhárítása indokolta.

Pályázni muszáj

Szintén fajsúlyos döntést hozott a közgyűlés azzal, hogy Dunaújváros is indul a European City Facility (EUCF), vagyis a Városokkal a városokért című, a helyi fenntartható energetikai beruházások támogatását célzó pályázaton. Gombos István és Orosz Csaba is szót kért a Táborállás közterületi munkáinak elvégzésére vonatkozó javaslat tárgyalása során – végül elfogadták a képviselők a munkálatok első ütemére fordítandó 20,3 millió forintos javaslatot. A közvilágítás elemeinek karbantartásával kapcsolatos kontraktus módosításáról is döntött a testület, valamint újabb zárt kutyafuttató kialakításáról is határoztak – a felelős állattartás új bázisa a Hengerész utca és a Béke körút határolta parkos területen valósulhat meg. 
Napirendre került a Volánbusz Zrt. idei 1-4. havi tájékoztatója, és fontos kiegészítéssel bővült a DVG-vel kötött, a Szabadstrand, Táborhely-Kemping üzemeltetését szabályozó szerződés – a döntés nyomán a komplexum ingó vagyontárgyainak üzemeltetéséről is rendelkeztek, illetve tudomásul vették a kemping tavalyi, 6,8 milliós veszteségét is.

Bérbe adják a kollégiumot

A Széchenyi Kollégium bérbeadásáról is határozott a közgyűlés: a létesítményt a harmadik szint kivételével havi 2 millió forintért bérli jövő január derekáig a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete – a kontraktus hat hónapra köttetett, azzal a két fontos kitétellel, hogy a felek egyetértésével további hat hónappal meghosszabítható, valamint a működtetés költségeit is a bérlő állja. Több önkormányzati telek vonatkozásában módosult az ingatlanok cseréjére vonatkozó ajánlat, és döntöttek a Búvársuli Sportegyesülettel kötött támogatási szerződés módosításáról is.
Elfogadták a Dunasor 15. szám alatti intézmény szakmai és technikai létszámának meghatározásáról szóló határozat módosítását – a létszám továbbra is 66 fő, az ápolók és gondozók száma 54 főre emelkedik, megszűnik viszont a gyógytornász státusza –, és 150 ezer forint erejéig döntöttek a Könyv-TÉR című, a József Attila Könyvtár által szervezendő program támogatásáról is. 
Döntött a testület a Miskolci Zsidó Hitközséggel szociális konyha működtetésére kötendő ellátási szerződés jóváhagyásáról, és módosították a CityRocks Kft.-vel kötött megbízási szerződést is. 

Döntöttek a bölcsődevezetőről

A nyílt ülés után fontos döntés várt a képviselőkre: zárt ajtó mögött határoztak a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros intézményvezetői pályázatáról. Új pályázat kiírására azért volt szükség, mert a jelenlegi vezető megbízatása lejár; a pályázati kiírásra két pályázat érkezett, Varga Anna Éváé, aki a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros jelenlegi vezetője és Vida Dóráé, aki jelenleg a Makk Marci Bölcsőde vezetője.
A közgyűlés döntésének értelmében az új vezető Vida Dóra lett, megbízatása október 1-jén kezdődik, öt évig tart. A képviselők döntése megerősítette a kedden tartott bölcsődei szimpátia-szavazás eredményét – ott a dolgozók kétharmada vett részt, a szavazatok 60 százalékát Vida Dóra kapta.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.