Dunaújváros Hetilap

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Öcaline - 2022. július 3. 7:12

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

A Nemzeti Választási Iroda hivatalos oldalának adatsora szerint minkét kelet-magyarországi településen a polgármester lemondása vezetett időközi választáshoz – városunkban a 2-es választókörzet képviselőségéért öt jelölt indul, továbbá az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat képviselői helyeiről is dönthetnek a választók. Az önkormányzati képviselői hely Utassy Éva halálával üresedett meg, a nemzetiségi önkormányzat létszáma lemondás nyomán csökkent a törvényben meghatározott minimális alá.

A 2-es körzet képviselői székéért öt aspiráns indul majd – ők az alábbi sorrendben szerepelnek a szavazólapon:
1. Novák Istvánné – "Rajta, Újváros!" Egyesület 
2. Hum János – független 
3. Lőrinczi Konrád – Fidesz-KDNP
4. Badó Péter – Mi Hazánk
5. Gebei Bálint – független

Az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat két üres helyére négy jelölt pályázik – ők az alábbi sorrendben szerepelnek a szavazólapon: 
1. Rákóci Ferenc
2. Kasza-Fedinisin Oleszja
3. Kaszó Hanna
4. Kucsinka László

A valasztas.hu hivatalos oldalán nem közölnek nap közben részvételi adatokat, de a DO a Helyi Választási Iroda adatai alapján kisebb-nagyobb rendszerességgel beszámol a részvételi hajlandóságról,  és  persze amint publikus/hivatalos, este jövünk a végeredménnyel is.

Szelíd nógatás gyanánt jöjjön a két legfontosabb tudnivaló: a jogosultak 6 órától 19 óráig voksolhatnak a kijelölt szavazókörzetekben – a voksoláshoz érvényes személyi igazolvány vagy útlevél, valamint lakcímkártya szükséges!

UPDATE 7.48 – 7 óráig: 1,1 százalék

Azt nem merném állítani, hogy a részvételi hajlandóság ülve nyalná a Holdat:, ám a szavazás mindenütt rendben, fennakadás, különleges esemény nélkül elkezdődött. Dr. Molnár Attila jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője kérdésünkre elmondta, az 5 szavazókörben a 3536 választásra jogosult polgár közül 39 fő járult az urnákhoz – ez százalékarányosan kifejezve 1,1 százalékos részvételi hajlandóságot jelent.

UPDATE 9.24 – 9 óráig: 7,04 százalék

Kicsit meglódult a szekér az időközi önkormányzati választáson a részvételi hajlandóság tekintetében a dr. Molnár Attilától kapott adatok szerint. A Helyi Választási Iroda vezetője elmondta, az 5 szavazókörben a 3536 választásra jogosult polgár közül 9 óráig 249 választó szavazott – ez 7,04 százalékos részvételi hajlandóságot jelent.

UPDATE 11.23 - 11 óráig 13,69 százalék

Nagyjából megduplázódott voksolók száma az elmúlt két órában, derült ki a Helyi Választási Iroda tájékoztatásából, ugyanis a délelőtt tizenegy óráig 484-en járultak az urnákhoz az öt szavazókörben - ez 13,69 százalékos részvételi arányt jelent.

UPDATE 13.20 - 13 óráig 16,74 százalék

Valamelyest visszaesett a választási kedv az elmúlt két órában, s bár ezt betudhatjuk a vasárnapi ebédnek, de tény, hogy tizenegy és tizenhárom óra között 108-an keresték fel a kijelölt szavazóköröket, így a Helyi Választási Iroda adatai szerint 592-en adták le voksaikat délután egy óráig - ez egyelőre 16,74 százalékos részvételi hajlandóságot jelent.

UPDATE 15.37 - 15 óráig 18,83 százalék

A kánikulai szieszta nem kedvezett a szavazói lendületnek, két óra alatt száz főnél is kevesebben éltek választójogukkal; a Helyi Választási Iroda adatai szerint 15 óráig 666 választásra jogosult járult az urnákhoz az 5 szavazókör valamelyikében. Tekintve, hogy 3536 választásra jogosult  szavazhat, az utolsó összesítés 18,83 százalékos részvételi hajlandóságot jelent.

UPDATE 17.26 - 17 óráig 21,72 százalék

Egyetlen manósapkányit nőtt a választói aktivitás délután, két óra alatt 102 fő adott szavazatot az időközi önkormányzati választáson; halványan ugyan, de felcsillant a remény a jelképes 25 százalékos részvételi hajlandóság előtt 19 óráig. De ott még nem tartunk: a Helyi Választási Iroda friss adatsora szerint 17 óráig 768 fő voksolt. Ez a főszám a 17 órai összesítés szerint a választásra jogosultak 21,72 százalékos részvételi arányát jelenti.

UPDATE 18.47 - 18.30-ig 23,76 százalék

Továbbra is alacsony részvételi hajlandóság jellemezte az időközi önkormányzati választást, hiszen az utolsó adatközlésig sem nőtt érdemben a választáson megjelentek aránya. A Helyi Választási Iroda legújabb, egyúttal sorozatzáró adatai szerint 18.30-ig 840 választó élt szavazójogával. Vagyis a választásra jogosultak 23,76 százaléka voksolt az utolsó adatközlésig.

Ezzel online közvetítésünk véget ért, legközelebb, várhatóan 20-21 óra között már a választás eredményével jövünk; de az már egy másik történet lesz!

(Archív fotó: Végh Zoltán) 

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.