Dunaújváros Hetilap

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Öcaline - 2022. július 3. 7:12

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

A Nemzeti Választási Iroda hivatalos oldalának adatsora szerint minkét kelet-magyarországi településen a polgármester lemondása vezetett időközi választáshoz – városunkban a 2-es választókörzet képviselőségéért öt jelölt indul, továbbá az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat képviselői helyeiről is dönthetnek a választók. Az önkormányzati képviselői hely Utassy Éva halálával üresedett meg, a nemzetiségi önkormányzat létszáma lemondás nyomán csökkent a törvényben meghatározott minimális alá.

A 2-es körzet képviselői székéért öt aspiráns indul majd – ők az alábbi sorrendben szerepelnek a szavazólapon:
1. Novák Istvánné – "Rajta, Újváros!" Egyesület 
2. Hum János – független 
3. Lőrinczi Konrád – Fidesz-KDNP
4. Badó Péter – Mi Hazánk
5. Gebei Bálint – független

Az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat két üres helyére négy jelölt pályázik – ők az alábbi sorrendben szerepelnek a szavazólapon: 
1. Rákóci Ferenc
2. Kasza-Fedinisin Oleszja
3. Kaszó Hanna
4. Kucsinka László

A valasztas.hu hivatalos oldalán nem közölnek nap közben részvételi adatokat, de a DO a Helyi Választási Iroda adatai alapján kisebb-nagyobb rendszerességgel beszámol a részvételi hajlandóságról,  és  persze amint publikus/hivatalos, este jövünk a végeredménnyel is.

Szelíd nógatás gyanánt jöjjön a két legfontosabb tudnivaló: a jogosultak 6 órától 19 óráig voksolhatnak a kijelölt szavazókörzetekben – a voksoláshoz érvényes személyi igazolvány vagy útlevél, valamint lakcímkártya szükséges!

UPDATE 7.48 – 7 óráig: 1,1 százalék

Azt nem merném állítani, hogy a részvételi hajlandóság ülve nyalná a Holdat:, ám a szavazás mindenütt rendben, fennakadás, különleges esemény nélkül elkezdődött. Dr. Molnár Attila jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője kérdésünkre elmondta, az 5 szavazókörben a 3536 választásra jogosult polgár közül 39 fő járult az urnákhoz – ez százalékarányosan kifejezve 1,1 százalékos részvételi hajlandóságot jelent.

UPDATE 9.24 – 9 óráig: 7,04 százalék

Kicsit meglódult a szekér az időközi önkormányzati választáson a részvételi hajlandóság tekintetében a dr. Molnár Attilától kapott adatok szerint. A Helyi Választási Iroda vezetője elmondta, az 5 szavazókörben a 3536 választásra jogosult polgár közül 9 óráig 249 választó szavazott – ez 7,04 százalékos részvételi hajlandóságot jelent.

UPDATE 11.23 - 11 óráig 13,69 százalék

Nagyjából megduplázódott voksolók száma az elmúlt két órában, derült ki a Helyi Választási Iroda tájékoztatásából, ugyanis a délelőtt tizenegy óráig 484-en járultak az urnákhoz az öt szavazókörben - ez 13,69 százalékos részvételi arányt jelent.

UPDATE 13.20 - 13 óráig 16,74 százalék

Valamelyest visszaesett a választási kedv az elmúlt két órában, s bár ezt betudhatjuk a vasárnapi ebédnek, de tény, hogy tizenegy és tizenhárom óra között 108-an keresték fel a kijelölt szavazóköröket, így a Helyi Választási Iroda adatai szerint 592-en adták le voksaikat délután egy óráig - ez egyelőre 16,74 százalékos részvételi hajlandóságot jelent.

UPDATE 15.37 - 15 óráig 18,83 százalék

A kánikulai szieszta nem kedvezett a szavazói lendületnek, két óra alatt száz főnél is kevesebben éltek választójogukkal; a Helyi Választási Iroda adatai szerint 15 óráig 666 választásra jogosult járult az urnákhoz az 5 szavazókör valamelyikében. Tekintve, hogy 3536 választásra jogosult  szavazhat, az utolsó összesítés 18,83 százalékos részvételi hajlandóságot jelent.

UPDATE 17.26 - 17 óráig 21,72 százalék

Egyetlen manósapkányit nőtt a választói aktivitás délután, két óra alatt 102 fő adott szavazatot az időközi önkormányzati választáson; halványan ugyan, de felcsillant a remény a jelképes 25 százalékos részvételi hajlandóság előtt 19 óráig. De ott még nem tartunk: a Helyi Választási Iroda friss adatsora szerint 17 óráig 768 fő voksolt. Ez a főszám a 17 órai összesítés szerint a választásra jogosultak 21,72 százalékos részvételi arányát jelenti.

UPDATE 18.47 - 18.30-ig 23,76 százalék

Továbbra is alacsony részvételi hajlandóság jellemezte az időközi önkormányzati választást, hiszen az utolsó adatközlésig sem nőtt érdemben a választáson megjelentek aránya. A Helyi Választási Iroda legújabb, egyúttal sorozatzáró adatai szerint 18.30-ig 840 választó élt szavazójogával. Vagyis a választásra jogosultak 23,76 százaléka voksolt az utolsó adatközlésig.

Ezzel online közvetítésünk véget ért, legközelebb, várhatóan 20-21 óra között már a választás eredményével jövünk; de az már egy másik történet lesz!

(Archív fotó: Végh Zoltán) 

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.