Irány az Észak-fok – 68 napon át, oda-vissza 7400 kilométer

Öcaline - 2022. július 23. 18:16

Matulai György elszánt és nyughatatlan lélek: 68. születésnapján érkezett haza 68 napos túrájáról – kerékpáron jutott el Európa legészakibb pontjára, a Nordkappra. 7400 kilométert tekert, és 10 perccel a "landolás" után már elárulta, új terveket dédelget. 

"Ez nem sportteljesítmény volt, gyerekek, hanem túlélőtúra" – szisszen a sörösdoboz, legurul az első pár korty a hőségben: újra itthon.

Kemény kihívás

Matulai György pár napja érkezett haza legújabb nagy tekergéséről: szinte centire pontosan 7400 kilométert pakolt magyar gyártmányú, speciális kialakítású bringájába. Nevetve meséli a Táncsics Mihály utcai kisállatkereskededés előtt, ahol családja és barátai várták – a már említett jutalomsör mellett isteni stanglival és kedves szavak özönével:
– Pont másfél kilométer kell a 7400-ig, mire innen áttekerek az Erkel kertbe, talán meg is lesz. 68 napja indultam, napi 100 fölötti volt az átlag menetem, igaz, hét napot pihentem út közben, de már jó volt hazaérni. Az utolsó pár napot kegyetlen melegben mentem – hát igen, északon azért más volt a klíma, még néhány hófúvásba is beletekertem.
A kemény kihívások sorában a legdurvább kaland éppen egy ilyen hófúváskor esett, amikor hátsó kerék defekt parancsolt megálljt a tekerésben – aztán a szerelés után rögtön még egy. A metsző szélben még várt főhősünkre egy közel 30 kilométeres etap a legközelebbi kempingig – jól esett a forró zuhany és a pihenő, meséli utólag már nevetve Matulai György.

Nem ma kezdte, sőt, nem is tegnap

Főhősünknek nem ez volt az első komoly teljesítménytúrája: az elmúlt évtizedekben közel nőtt a szívéhez Albánia – eddig 13 nagyobb túrát tett az országban, naná, rendre két keréken –, és egy alkalommal Kőrösi Csoma Sándor sírjáig, Nepálba is eltekert. De állítása szerint a mostani volt a legkomolyabb kihívás:
– Tavaly Finnországban jártam, akkor beszélgettem egy fiatal autóssal, aki elmondta, hogy a Nordkapp a következő célállomása – ő adta az ötletet, bár őszintén szólva elég puding dolognak tartom autóval nekivágni. Bringával sokkal izgalmasabb, és persze nagyobb kihívás. 
A tények és számok barátainak: Matulai György május 14-én startolt, 68. születésnapján, 68 nap távollétet követően érkezett haza. A napi átlag fölötti csúcsot már a hazaúton teljesítette, az egyik nap 170 kilométert kerekezett – húzta haza a szíve, magyarázta:
 – Ez a történet a határok feszegetéséről szól, arról, mit bírok 68 évese; örülök, hogy ki lett pipálva a bakancslistán. Egy ilyen túrát nem lehet előre lekottázni, fejben is fel kell készülni a legvadabb kihívásokra is – például a hihetetlenül szűk lengyel utakra, a centikre elhúzó kamionokkal –, a szereplésekre, defektekre, mindenre. De persze fizikailag is megterhelő a feladat – tíz kilót fogytam, leugrott a hasitasi! Ezzel együtt persze óriási élmény, sok-sok szép emlék: a billiárdasztal simaságú skandináv kerékpárutak, a megérkezés öröme ott is, itt is, a vendéglátó norvégiai magyarok, akiknek ezúton is köszönet jár a kedvességükért – ezek örökre megmaradnak.

Akit érdekelnek az út napra, helyenként órára-percre bontott részletei, csatlakozzon az úti emlékeket összegző közösségi felülethez – máris mutatom a címet!

Bringával a Nordkappra – facebook (katt) >> 

Matulai György nyughatatlan lélek: tíz perccel a Táncsics Mihály utcai befutó után már cinkosan mosolyogva meséli, 70 éves korára újabb komoly kihívást tervez – de az még titok, pontosan mit is.

(Címlap és belső oldali első kép: Végh Zoltán; nyitókép és belső oldali második kép: Matulai György)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)