Dunaújváros Hetilap

Ments meg három életet – naná, véradással!

Öcaline - 2022. július 31. 9:14

Várhatóan a nyár utolsó hónapjában sem csökken a vérigény, éppen ezért mind városunkban, mind a térségben sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók. Az alkalmak listája színes – hosszú idő után visszatérő helyszín, de még retró véradás is játszik! 

Ahogy az elmúlt hónapokban már figyelmeztettünk, a nyári időszakban nő a vérigény, így változatlanul a lehető legtöbb alkalmat biztosítanak véradásra, emelte ki lapunknak Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője.

Rendkívüli helyszínek, rendkívüli alkalmak

Egy teljesen új és egy hosszú idő után visszatérő bázist is választhatnak augusztusban az önkéntesek – örvendetesen bővül a helyszínek listája:
– Először biztosít helyszínt a „klasszikus” véradásnak a Duna Plazma egészségügyi centruma, nagyon örülünk, hogy az együttműködésünkkel belépnek a körbe – igaz, zárt véradást szerveznek, ugyanis így biztosítanak lehetőséget a kötelező teljes véradásra a donorjaiknak. Örömteli az is, hogy az OBI hosszú idő után ismét lehetőséget ad a véradás megtartására az áruházban.
Az augusztusi kínálatot két rendkívüli alkalom is színezi – mindkét helyszínre „visszatérő vendégként” érkezhetnek az önkéntes véradók, emelte ki kérdésünkre Feth Katalin: 
– A Kultik Moziban szeretnénk megismételni a múltkori sikeres alkalmat – legutóbb több mint 50 véradó jelentkezett, reméljük, az augusztusi lehetőséggel is sokan élnek majd. És végre ismét lesz retró véradás az MMK-ban – reméljük, páran ismét beöltözve érkeznek, mi pedig a jó hangulat mellé sörrel és virslivel várjuk az önkénteseket. Ezek az alkalmak mindig remek hangulatú közösségi események, nem véletlenül nagyon népszerűek a véradók körében is. A házigazda intézménnyel kialakult együttműködés révén apró kiegészítő ajándékokkal is kedveskedünk, de az oldott hangulat is segít a félelmek leküzdésében – nagy örömünkre egy-egy ilyen alkalommal mindig jelentkeznek első véradók is. Bízunk benne, hogy ezúttal is így lesz – én csak annyit ígérhetek, hogy jó buli lesz! 

Térségi színtéren

Ahogy az elmúlt időszakban is megszokhattuk, az augusztusi helyszínek körében is akadnak térségi véradások. E kitelepülések a területi vezető szerint szintén remek alkalmat biztosítanak arra, hogy egy-egy település véradói találkozzanak, valamint természetesen önkéntesként mentsenek meg három-három életet.
Az augusztusi kínálatban három ilyen alkalmat is szerveznek: Kulcson, Ercsiben és Mezőfalván várják az önkénteseket. 

Itt az augusztusi menetrend – a nyár utolsó véradásaival 

Szokásos havi összeállításunkban ezúttal az augusztusban esedékes véradási tervet találják – mint látszik, bőven lesz rendkívüli alkalom, lehet választani a felkínált lehetőségek közül!
augusztus 2., kedd 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
augusztus 4., csütörtök 14.30-17 óra – Kulcs, Faluház (Kossuth Lajos utca 65.)
augusztus 9., kedd 14-17 óra – Duna Plazma (zárt véradás)
augusztus 10., szerda 13.30-17 óra – Ercsi, Művelődési ház (Szent István utca 12.)
augusztus 11., csütörtök 11-15 óra – Kultik Mozi (Dózsa György tér 1.)
augusztus 16., kedd 14-17 óra – OBI (Venyimi út 5-7.)
augusztus 18., csütörtök 14-18 óra – MMK retró véradás (Apáczai Csere János utca 11.)
augusztus 23., kedd 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
augusztus 25., csütörtök 15-17 óra – Mezőfalva, Művelődési ház (Kinizsi utca 38.)
augusztus 30., kedd 13-15 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)

A jelszó a régi: vért adni menő, aki teheti, mentsen meg nyár végén is önkéntesként három életet!

(Archív fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei. 

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?

2022. aug. 04.

Dunaújváros közgyűlése minden évben "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat adományoz. Az idei elismerésekre is várják a javaslatokat. Felhívás.

Meteo: újra itt a hőségriasztás – egyelőre szombatig

Meteo: újra itt a hőségriasztás – egyelőre szombatig

2022. aug. 04.

Harmadfokú hőségriasztást adott ki ma nulla órától az országos tisztifőorvos. A rendelkezés szombaton éjfélig él – nagyon durva meleg lesz!