Dunaújváros Hetilap

Ments meg három életet – naná, véradással!

Öcaline - 2022. július 31. 9:14

Várhatóan a nyár utolsó hónapjában sem csökken a vérigény, éppen ezért mind városunkban, mind a térségben sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók. Az alkalmak listája színes – hosszú idő után visszatérő helyszín, de még retró véradás is játszik! 

Ahogy az elmúlt hónapokban már figyelmeztettünk, a nyári időszakban nő a vérigény, így változatlanul a lehető legtöbb alkalmat biztosítanak véradásra, emelte ki lapunknak Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője.

Rendkívüli helyszínek, rendkívüli alkalmak

Egy teljesen új és egy hosszú idő után visszatérő bázist is választhatnak augusztusban az önkéntesek – örvendetesen bővül a helyszínek listája:
– Először biztosít helyszínt a „klasszikus” véradásnak a Duna Plazma egészségügyi centruma, nagyon örülünk, hogy az együttműködésünkkel belépnek a körbe – igaz, zárt véradást szerveznek, ugyanis így biztosítanak lehetőséget a kötelező teljes véradásra a donorjaiknak. Örömteli az is, hogy az OBI hosszú idő után ismét lehetőséget ad a véradás megtartására az áruházban.
Az augusztusi kínálatot két rendkívüli alkalom is színezi – mindkét helyszínre „visszatérő vendégként” érkezhetnek az önkéntes véradók, emelte ki kérdésünkre Feth Katalin: 
– A Kultik Moziban szeretnénk megismételni a múltkori sikeres alkalmat – legutóbb több mint 50 véradó jelentkezett, reméljük, az augusztusi lehetőséggel is sokan élnek majd. És végre ismét lesz retró véradás az MMK-ban – reméljük, páran ismét beöltözve érkeznek, mi pedig a jó hangulat mellé sörrel és virslivel várjuk az önkénteseket. Ezek az alkalmak mindig remek hangulatú közösségi események, nem véletlenül nagyon népszerűek a véradók körében is. A házigazda intézménnyel kialakult együttműködés révén apró kiegészítő ajándékokkal is kedveskedünk, de az oldott hangulat is segít a félelmek leküzdésében – nagy örömünkre egy-egy ilyen alkalommal mindig jelentkeznek első véradók is. Bízunk benne, hogy ezúttal is így lesz – én csak annyit ígérhetek, hogy jó buli lesz! 

Térségi színtéren

Ahogy az elmúlt időszakban is megszokhattuk, az augusztusi helyszínek körében is akadnak térségi véradások. E kitelepülések a területi vezető szerint szintén remek alkalmat biztosítanak arra, hogy egy-egy település véradói találkozzanak, valamint természetesen önkéntesként mentsenek meg három-három életet.
Az augusztusi kínálatban három ilyen alkalmat is szerveznek: Kulcson, Ercsiben és Mezőfalván várják az önkénteseket. 

Itt az augusztusi menetrend – a nyár utolsó véradásaival 

Szokásos havi összeállításunkban ezúttal az augusztusban esedékes véradási tervet találják – mint látszik, bőven lesz rendkívüli alkalom, lehet választani a felkínált lehetőségek közül!
augusztus 2., kedd 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
augusztus 4., csütörtök 14.30-17 óra – Kulcs, Faluház (Kossuth Lajos utca 65.)
augusztus 9., kedd 14-17 óra – Duna Plazma (zárt véradás)
augusztus 10., szerda 13.30-17 óra – Ercsi, Művelődési ház (Szent István utca 12.)
augusztus 11., csütörtök 11-15 óra – Kultik Mozi (Dózsa György tér 1.)
augusztus 16., kedd 14-17 óra – OBI (Venyimi út 5-7.)
augusztus 18., csütörtök 14-18 óra – MMK retró véradás (Apáczai Csere János utca 11.)
augusztus 23., kedd 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
augusztus 25., csütörtök 15-17 óra – Mezőfalva, Művelődési ház (Kinizsi utca 38.)
augusztus 30., kedd 13-15 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)

A jelszó a régi: vért adni menő, aki teheti, mentsen meg nyár végén is önkéntesként három életet!

(Archív fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.