Dunaújváros Hetilap

Ments meg három életet – naná, véradással!

Öcaline - 2022. július 31. 9:14

Várhatóan a nyár utolsó hónapjában sem csökken a vérigény, éppen ezért mind városunkban, mind a térségben sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók. Az alkalmak listája színes – hosszú idő után visszatérő helyszín, de még retró véradás is játszik! 

Ahogy az elmúlt hónapokban már figyelmeztettünk, a nyári időszakban nő a vérigény, így változatlanul a lehető legtöbb alkalmat biztosítanak véradásra, emelte ki lapunknak Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője.

Rendkívüli helyszínek, rendkívüli alkalmak

Egy teljesen új és egy hosszú idő után visszatérő bázist is választhatnak augusztusban az önkéntesek – örvendetesen bővül a helyszínek listája:
– Először biztosít helyszínt a „klasszikus” véradásnak a Duna Plazma egészségügyi centruma, nagyon örülünk, hogy az együttműködésünkkel belépnek a körbe – igaz, zárt véradást szerveznek, ugyanis így biztosítanak lehetőséget a kötelező teljes véradásra a donorjaiknak. Örömteli az is, hogy az OBI hosszú idő után ismét lehetőséget ad a véradás megtartására az áruházban.
Az augusztusi kínálatot két rendkívüli alkalom is színezi – mindkét helyszínre „visszatérő vendégként” érkezhetnek az önkéntes véradók, emelte ki kérdésünkre Feth Katalin: 
– A Kultik Moziban szeretnénk megismételni a múltkori sikeres alkalmat – legutóbb több mint 50 véradó jelentkezett, reméljük, az augusztusi lehetőséggel is sokan élnek majd. És végre ismét lesz retró véradás az MMK-ban – reméljük, páran ismét beöltözve érkeznek, mi pedig a jó hangulat mellé sörrel és virslivel várjuk az önkénteseket. Ezek az alkalmak mindig remek hangulatú közösségi események, nem véletlenül nagyon népszerűek a véradók körében is. A házigazda intézménnyel kialakult együttműködés révén apró kiegészítő ajándékokkal is kedveskedünk, de az oldott hangulat is segít a félelmek leküzdésében – nagy örömünkre egy-egy ilyen alkalommal mindig jelentkeznek első véradók is. Bízunk benne, hogy ezúttal is így lesz – én csak annyit ígérhetek, hogy jó buli lesz! 

Térségi színtéren

Ahogy az elmúlt időszakban is megszokhattuk, az augusztusi helyszínek körében is akadnak térségi véradások. E kitelepülések a területi vezető szerint szintén remek alkalmat biztosítanak arra, hogy egy-egy település véradói találkozzanak, valamint természetesen önkéntesként mentsenek meg három-három életet.
Az augusztusi kínálatban három ilyen alkalmat is szerveznek: Kulcson, Ercsiben és Mezőfalván várják az önkénteseket. 

Itt az augusztusi menetrend – a nyár utolsó véradásaival 

Szokásos havi összeállításunkban ezúttal az augusztusban esedékes véradási tervet találják – mint látszik, bőven lesz rendkívüli alkalom, lehet választani a felkínált lehetőségek közül!
augusztus 2., kedd 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
augusztus 4., csütörtök 14.30-17 óra – Kulcs, Faluház (Kossuth Lajos utca 65.)
augusztus 9., kedd 14-17 óra – Duna Plazma (zárt véradás)
augusztus 10., szerda 13.30-17 óra – Ercsi, Művelődési ház (Szent István utca 12.)
augusztus 11., csütörtök 11-15 óra – Kultik Mozi (Dózsa György tér 1.)
augusztus 16., kedd 14-17 óra – OBI (Venyimi út 5-7.)
augusztus 18., csütörtök 14-18 óra – MMK retró véradás (Apáczai Csere János utca 11.)
augusztus 23., kedd 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
augusztus 25., csütörtök 15-17 óra – Mezőfalva, Művelődési ház (Kinizsi utca 38.)
augusztus 30., kedd 13-15 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)

A jelszó a régi: vért adni menő, aki teheti, mentsen meg nyár végén is önkéntesként három életet!

(Archív fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

2023. jan. 27.

Szabó Zsolt, városunk gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be egy december végi egyeztetésről Bartal Tamással, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárával, melynek témája Dunaújváros közlekedési koncepciója volt. 

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

2023. jan. 27.

A Székesfehérvári Törvényszék január 12-én tette közzé a Cégközlönyben a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (DVCSH Kft.) felszámolásának elrendelését. Fontos a dátum, máris kiderül, miért!

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

2023. jan. 27.

Régi-új helyszínen szerveztek véradást városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Petőfi iskolát kereshették fel a napokban azok az önkéntesek, akik vállalták a "csapolást" három embertársuk megmentése érdekében. Hangkép.

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.