Dunaújváros Hetilap

Műanyagmentes kihívás a jó ügy érdekében

Terdik Péter - 2022. július 9. 16:11

Nemcsak a nagyvállalatoknak, hanem az embereknek is hatalmas szerepük van a bolygónk megóvásában. A környezetvédelem számos aspektusát ingyen is segíthetjük – a tudatos vásárlás és a minél kevesebb hulladék termelésére pont ezek közé tartozik. 

Hasznos kihívás teljesítésére buzdítja a városlakókat Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester, amely részeként talán egyre többen képesek leszünk elhagyni a hétköznapjainkból a műanyagszemetet – vagy legalább törekedni a mennyiségük csökkentésére.

Műanyagmentes július

Az idei évben először településünk is csatlakozott a műanyagmentes július kihíváshoz. A kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy az emberek drasztikus mértékben csökkentsék például a vásárlásaik során keletkező egyszer használatos műanyag hulladékok mennyiségét. Ehhez többek között az interneten is találnak segítséget a városlakók. A témában Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester tartott sajtótájékoztatót.

Kihívás és motiváció

Az alpolgármester azt mondta, a helyi kezdeményezéshez létrehoznak majd egy Facebook csoportot is, ahol a kihíváshoz csatlakozók beszámolhatnak majd a hónap során szerzett tapasztalataikról, ötleteket, tanácsokat oszthatnak meg egymással. A Zöld Kredenc Csomagolásmentes Bolt volt vezetője, Mészáros Henrietta is segítségére lesz a résztvevőknek, aki egyébként értékes nyereményeket is felajánlottak azoknak, akik a csatlakoznak a kihíváshoz és részt vesznek a sorsoláson. Az üzlet volt tulajdonosa emellett hasznos tanácsokkal is ellátja majd a városlakókat – ahogy tette ezt eddig is - annak érdekében, hogy helyi szinten is csökkenteni tudják a hulladéktermelést. Erre azért is van szükség, mert sokaknak teljesen természetes, hogy például a boltokból kilépve az árut műanyag szatyorban viszik haza.

Helyi szinten is probléma

Szabó Zsolt kiemelte, csak Dunaújvárosban a lakók egy év alatt közel egy városrésznyi műanyag szemetet halmoznak fel, amely összegyűjtése, elszállítása, feldolgozása nem kis feladat. Ha ehhez hozzávesszük még a szemetelőket, rongálókat is, akkor éves szinten súlyos összeget fizet a település pusztán az emberek által termelt hulladék miatt. Az alpolgármester ezért is buzdítja a városlakókat arra, hogy minél többen csatlakozzanak a műanyagmentes július kihíváshoz, hiszen a hulladéktermelés tudatos csökkentésével egy sokkal élhetőbb bolygót teremtünk majd az unokáinknak.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.