Dunaújváros Hetilap

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

doszerk - 2022. augusztus 5. 9:43

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei. 

A fenti indokok hatására hívta életre Szabó Zsolt alpolgármester azt a kerekasztalt, amely a városüzemeltetési feladatok átalakítását célozza a klímavédelmi szempontoknak megfelelően. 

Stratégiai célok mentén

A megbeszélésen Dunaújváros Önkormányzat Városüzemeltetési Osztályának és Főépítészeti Osztályának, valamint a DVG Zrt. Erdészet- és Parkfenntartási ágazatának szakemberei voltak jelen. 
A városüzemeltetési feladatok jelenleg a lakossági igényeknek megfelelően zajlanak, mellőzve a klímavédelmi szempontokat és lehetőségeket, így az elsődleges feladat a szemléletmód megváltoztatása, mind a szakemberek, mind pedig a városlakók körében. 
A szemléletmód váltást követően át kell gondolni, hogy hogyan lehet a feladatokat átalakítani a klímavédelmi szempontoknak megfelelően, legyen szó fűnyírásról, fametszésről, vagy éppen a keletkező zöldhulladék felhasználásáról. 
A másik fontos feladat, hogy anyagi és technikai lehetőséget teremtsünk olyan beruházásokhoz, amelyek fejlesztik a zöldterületeket és növelik a kihasználtságukat, például méhlegelők kialakításával. 

A legnagyobb kihívás

Az egyre melegedő hőmérséklet miatt újra kell tervezni a dunaújvárosi zöldnövényzet összetételét, hiszen azok a fajok, amelyek a város alapításakor lettek telepítve már nem bírják az egyre emelkedő hőmérsékletet. 
Szabó Zsolt alpolgármester a témával kapcsolatban lapunknak elmondta:  
– A XXI. század egyik legnagyobb kihívása a klímahelyzet kezelése. Mi, dunaújvárosiak nagyon szerencsések vagyunk, hiszen hatalmas területű zöld felület áll rendelkezésünkre, azonban ennek kihasználására és fenntartására új, korszerű megoldásokat kell találnunk a minél jobb kihasználás érdekében. Már az első megbeszélésen számtalan jó ötlet merült fel, legközelebb már a kivitelezés tervezése következik.  Bízom benne, hogy hamarosan egy jobb, modernebb, fenntarthatóbb városgondozási programmal szolgálhatunk!

Vízosztással is segített

Nemcsak hosszú távon, hanem azonnali enyhülést hozó megoldásokat is kínált Szabó Zsolt, a 6-os körzet képviselője a kánikulában: legutóbb a körzete egy forgalmas pontján osztott hűs vizet a legmelegebb délutáni órákban, így jelképesen figyelmeztetve a klímaváltozásra és annak következményeire.  Mint mondta, az akció is összefügg a klímaválsággal:
– A globális felmelegedés és az éghajlatváltozás egyik mindannyiunk bőrén tapasztalható jele az, hogy 40 fok feletti hőmérsékleteket mutat a hőmérő higanyszála. Pontosan ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy amivel csak tudjuk, segítsük a városban élőket. Ilyen apró figyelmesség például a forróságban osztott víz is.

DMJV Önkormányzata
(Címlap- és nyitókép: Vaszócsik Kristóf; belső oldali fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?

2022. aug. 04.

Dunaújváros közgyűlése minden évben "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat adományoz. Az idei elismerésekre is várják a javaslatokat. Felhívás.