Dunaújváros Hetilap

A rendkívüli közgyűlésen is a Dunaferr volt a téma

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 22. 16:22

Eredetileg kilenc téma szerepelt a csütörtöki rendkívüli közgyűlés napirendjén, és már előre is tudtuk, a legfajsúlyosabb a Dunaferr körül kialakult helyzet lesz, hiszen városvezetésünk közgyűlési határozat formájában kívánta javaslatait megfogalmazni, amit Magyarország kormányának címez. 

Jó ízlésű és jóhiszemű ember azt gondolta volna, hogy ezúttal nem lesz politikai harakiri, nem lesz mutogatás, főleg nem évtizedekkel hátrafelé és csak arról hallunk majd, hogy ki mit javasol, ki mit tehet, mi a megoldás? Tévedtünk. Jött még Gyurcsány is.

Több tételről döntöttek

Mielőtt felidéznénk a vasmű helyzetével kapcsolatos vitát, beszámolunk arról, hogy miről is döntött a testület több fontos kérdésben is. Módosította a közgyűlés az önkormányzat közbeszerzési tervét, valamint a városi közétkeztetéssel összefüggő közbeszerzési eljárás megkezdéséről is határoztak. Ezt követően a város villamos energia ellátását célzó közbeszerzési eljárás startjáról született döntés. 
A Gazdaságfejlesztés ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés Dunaújvárosban című projekt tervezési szerződésével kapcsolatos kétoldalú megállapodás aláírásáról is döntött a testület.

Vissza a Dunaferrhez

És akkor Dunaferr. Talán minden dunaújvárosi tisztában van azzal, hogy ma mi a helyzet a vasműben, illetve azzal, hogy rendkívül szűkre szabott határideje van bárkinek is arra, hogy mentőövet dobjon. Azt is tudjuk, ha baj lesz, akkor az fájni fog. Még Medgyesi Miklós sajtószóvivő fogalmazott frappánsan, hogy „a Dunaferr jövője nem marad Dunaújvárosban, a Dunaferr nemzetgazdasági ügy”. És a jelen helyzetben, tényleg tegye a kezét a szívére bármelyik dunaújvárosi, kit érdekel most és per hirtelen, hogy ki privatizált tizenvalahány éve? A kérdés most csak az, hogy mi lesz holnap?
Városvezetésünk úgy gondolta, hogy viszonylag kevés megoldási eszköz van a kezében, pénzt nem tud beletenni, így javaslatokat tesz a Dunaferr megmentésére. A javaslatok egyébként ismertek már, hiszen Pintér Tamás polgármester a hét elején sajtónyilvánosan ismertette azokat. Most a közgyűlési megerősítésre volt szükség.
Viszont, Lőrinczi Konrád képviselő (FIDESZ) inkább időben lépett vissza évtizedeket is, egészen a privatizációig és felelősöket keresett. Így érkeztünk meg Gyurcsány Ferencen át egészen Medgyessy Péterig. Lőrinczi képviselő beszélt még a háború hatásairól, az elhibázott szankciós politikáról, arról, hogy a Dunaferr magáncég és megkérdezte azt is, hogy városunk vezetése tulajdonképp mit is tett a Dunaferr érdekében és mellett? Nem csak a kampányban kellene, hogy fontos legyen a vasmű, hanem most is.  

És akkor nagyjából itt robbant a bomba. Pintér Tamás úgy fogalmazott, hogy ilyen aljas, alávaló és szégyenteljes mondanivalót még nem hallott Lőrinczitől. Azt sem tudom eldönteni – fogalmazott Pintér Tamás, hogy szándékosan beszél butaságokat vagy tudatlanságból. Szabó Zsolt és Barta Endre is válaszolt a felvetésekre, ha arról beszélnek, hogy a Dunaferr magáncég, így az állam nem tud beavatkozni, akkor ezt más cégekben miért tudja megtenni? Felidéztek egy 2017-es újságcikket is, amelyben az Orbán-Putyin találkozó után jelentette ki a kormányfő, hogy rendben van a Dunaferr jövője. Szó volt arról is, hogy ha a történelem mélyén kutakodunk, akkor úgy helyes a privatizációs időszakot felidézni, hogy annak előkészítése már 2001-ben a Fidesz nevéhez köthető. És igen, a város ahogy tudta, segítette a Dunaferrt az elmúlt időszakban is. 
Lőrinczi képviselő pedig viszontválaszban megjegyezte, hogy egyébként meg, Gyurcsány privatizált.
A közgyűlés aztán egyhangúan elfogadta határozatot, amit eljuttat a város Magyarország kormányának.

Értékelt a polgármester

A közgyűlés után Pintér Tamás rögtönzött tájékoztatón értékelte a látottakat. A város első embere hangsúlyozta: korában is azon az állásponton volt, hogy a vasgyár helyzetét nem szabad politikai kérdésként kezelni. Ezt továbbra is tartja, ugyanakkor számára is megdöbbentő volt, hogy a Fidesz  frakciója a mai közgyűlésen sem tudott túllépni a rövidtávú politikai érdekeken, és mint mindenre, erre a kérdéskörre is csak gyurcsányozással válaszol.
Pintér Tamás szerint ez elfogadhatatlan, minden erővel és minden eszközzel a vasmű megmentésén kellene fáradoznia mindenkinek – politikai hovatartozástól függetlenül!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

2023. már. 20.

Ismét megnyitotta kapuját Adománykuckó, derül ki a DSTV összegzéséből. A Törő Anikó irányításával működő a Római városrészi karitatív bázis módosított az adományozás feltételein, de töretlen lendülettel várja mind az adományozókat, mind a rászorulókat. Hangkép.
 

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

2023. már. 18.

A kellemes márciusi időjárás sokakat kicsalogat a betonrengetegből, szívesen megyünk a parkokba – Mezei Zsolt városüzemeltetésért felelős alpolgármestert arról kérdeztük, hogyan áll a város tavaszi nagytakarítása?

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

2023. már. 17.

Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági alpolgármestere, a 6-os választókerület önkormányzati képviselője a héten jelentette be, hogy a Párbeszédet, annak országos elnökségét elhagyva, mostantól a Demokratikus Koalíció tagjaként folytatja munkáját. 

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

2023. már. 17.

Először a koronavírus járvány, majd az energiaárak írták át az életünk szinte minden mozzanatát, ami érthető módon érintette a városi buszközlekedést is. Most módosul a rendszer – a diákok és nyugdíjasok éves bérlete 1200 forint lesz!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

2023. már. 16.

A képviselőtestület mindösszesen 54 napirendi pontban hozott határozatot, köztük számos fajsúlyos kérdésben a Városháza közgyűlési termében ma délelőtt. Fókuszban: Iváncsa!

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

2023. már. 16.

Hamarosan elstartol a tavaszi lomtalanítás: a már hagyományos akciósorozat a Római városrészben kezdődik szombaton – négy helyszínen várják a lakókat a kihelyezett konténerek, ahol a már szükségtelenné vált, felhalmozódott eszközeiktől megszabadulhatnak. 

"Emlékezni jöttünk, ünnepelni – szabadon!" (galériával)

"Emlékezni jöttünk, ünnepelni – szabadon!" (galériával)

2023. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójáról, számolt be az ünnepségről a város hivatalos oldala.