Dunaújváros Hetilap

A rendkívüli közgyűlésen is a Dunaferr volt a téma

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 22. 16:22

Eredetileg kilenc téma szerepelt a csütörtöki rendkívüli közgyűlés napirendjén, és már előre is tudtuk, a legfajsúlyosabb a Dunaferr körül kialakult helyzet lesz, hiszen városvezetésünk közgyűlési határozat formájában kívánta javaslatait megfogalmazni, amit Magyarország kormányának címez. 

Jó ízlésű és jóhiszemű ember azt gondolta volna, hogy ezúttal nem lesz politikai harakiri, nem lesz mutogatás, főleg nem évtizedekkel hátrafelé és csak arról hallunk majd, hogy ki mit javasol, ki mit tehet, mi a megoldás? Tévedtünk. Jött még Gyurcsány is.

Több tételről döntöttek

Mielőtt felidéznénk a vasmű helyzetével kapcsolatos vitát, beszámolunk arról, hogy miről is döntött a testület több fontos kérdésben is. Módosította a közgyűlés az önkormányzat közbeszerzési tervét, valamint a városi közétkeztetéssel összefüggő közbeszerzési eljárás megkezdéséről is határoztak. Ezt követően a város villamos energia ellátását célzó közbeszerzési eljárás startjáról született döntés. 
A Gazdaságfejlesztés ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés Dunaújvárosban című projekt tervezési szerződésével kapcsolatos kétoldalú megállapodás aláírásáról is döntött a testület.

Vissza a Dunaferrhez

És akkor Dunaferr. Talán minden dunaújvárosi tisztában van azzal, hogy ma mi a helyzet a vasműben, illetve azzal, hogy rendkívül szűkre szabott határideje van bárkinek is arra, hogy mentőövet dobjon. Azt is tudjuk, ha baj lesz, akkor az fájni fog. Még Medgyesi Miklós sajtószóvivő fogalmazott frappánsan, hogy „a Dunaferr jövője nem marad Dunaújvárosban, a Dunaferr nemzetgazdasági ügy”. És a jelen helyzetben, tényleg tegye a kezét a szívére bármelyik dunaújvárosi, kit érdekel most és per hirtelen, hogy ki privatizált tizenvalahány éve? A kérdés most csak az, hogy mi lesz holnap?
Városvezetésünk úgy gondolta, hogy viszonylag kevés megoldási eszköz van a kezében, pénzt nem tud beletenni, így javaslatokat tesz a Dunaferr megmentésére. A javaslatok egyébként ismertek már, hiszen Pintér Tamás polgármester a hét elején sajtónyilvánosan ismertette azokat. Most a közgyűlési megerősítésre volt szükség.
Viszont, Lőrinczi Konrád képviselő (FIDESZ) inkább időben lépett vissza évtizedeket is, egészen a privatizációig és felelősöket keresett. Így érkeztünk meg Gyurcsány Ferencen át egészen Medgyessy Péterig. Lőrinczi képviselő beszélt még a háború hatásairól, az elhibázott szankciós politikáról, arról, hogy a Dunaferr magáncég és megkérdezte azt is, hogy városunk vezetése tulajdonképp mit is tett a Dunaferr érdekében és mellett? Nem csak a kampányban kellene, hogy fontos legyen a vasmű, hanem most is.  

És akkor nagyjából itt robbant a bomba. Pintér Tamás úgy fogalmazott, hogy ilyen aljas, alávaló és szégyenteljes mondanivalót még nem hallott Lőrinczitől. Azt sem tudom eldönteni – fogalmazott Pintér Tamás, hogy szándékosan beszél butaságokat vagy tudatlanságból. Szabó Zsolt és Barta Endre is válaszolt a felvetésekre, ha arról beszélnek, hogy a Dunaferr magáncég, így az állam nem tud beavatkozni, akkor ezt más cégekben miért tudja megtenni? Felidéztek egy 2017-es újságcikket is, amelyben az Orbán-Putyin találkozó után jelentette ki a kormányfő, hogy rendben van a Dunaferr jövője. Szó volt arról is, hogy ha a történelem mélyén kutakodunk, akkor úgy helyes a privatizációs időszakot felidézni, hogy annak előkészítése már 2001-ben a Fidesz nevéhez köthető. És igen, a város ahogy tudta, segítette a Dunaferrt az elmúlt időszakban is. 
Lőrinczi képviselő pedig viszontválaszban megjegyezte, hogy egyébként meg, Gyurcsány privatizált.
A közgyűlés aztán egyhangúan elfogadta határozatot, amit eljuttat a város Magyarország kormányának.

Értékelt a polgármester

A közgyűlés után Pintér Tamás rögtönzött tájékoztatón értékelte a látottakat. A város első embere hangsúlyozta: korában is azon az állásponton volt, hogy a vasgyár helyzetét nem szabad politikai kérdésként kezelni. Ezt továbbra is tartja, ugyanakkor számára is megdöbbentő volt, hogy a Fidesz  frakciója a mai közgyűlésen sem tudott túllépni a rövidtávú politikai érdekeken, és mint mindenre, erre a kérdéskörre is csak gyurcsányozással válaszol.
Pintér Tamás szerint ez elfogadhatatlan, minden erővel és minden eszközzel a vasmű megmentésén kellene fáradoznia mindenkinek – politikai hovatartozástól függetlenül!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

2022. okt. 04.

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként, adta hírül a város hivatalos oldala. 

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

2022. okt. 04.

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

2022. okt. 04.

A város útjai mellett tegnap, az esti órákban kezdték az őszi növényvédelmi permetezést, adta hírül a város hivatalos oldala. Két-három nap alatt végeznek a szakemberek, persze csak ha nem esik.

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

2022. okt. 04.

Önkormányzati koordinációval valósul meg a Petőfi 200 emlékév városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az előkészületek jegyében ült össze az a kerekasztal a Városházán a napokban, amely a programok gondozását vállalja. Hangkép.
 

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

2022. okt. 03.

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Véget értek a munkálatok végre

Véget értek a munkálatok végre

2022. okt. 03.

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

2022. okt. 03.

Idén tizedszerre rendezte meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, derül ki a DSTV összegzéséből. A köszöntőkkel, műsorral és díjátadással körített tudományos tanácskozásnak ezúttal Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme adott otthont. Hangkép.