"A Vasmű működése nem politikai kérdés" (FRISSÍTVE)

Öcaline - 2022. szeptember 19. 14:23

A Dunaferr helyzetéről tartott tájékoztatót Pintér Tamás polgármester a Városházán ma délután. A percekkel ezelőtt véget ért eseményen egyebek mellett elhangzott: javaslatcsomag született, és egyeztetések kezdődtek a kormányzattal a vasgyár válságának megoldása érdekében. (FRISSÍTVE)

A tájékoztató szövegének feldolgozása még tart, addig is itt látható-hallható a város első emberének összegzése.

A Dunaferr hasábjainkon is napvilágot látott közleményéből idézett Pintér Tamás polgármester azon a tájékoztatón, amelyet Mi lesz veled, Dunaferr? címmel tartott a Városházán ma délután. A nagy közösségi portálon is közvetített összegzés (lásd fent) elején a város első embere felidézte: a kritikus lépés következményei "végzetesek is lehetnek" az egyik legnagyobb magyar iparvállalat szempontjából.

Önerőből képtelen kihúzni a gödörből!

Az a vasgyári közleménynek is az egyik sarokpontja volt, miszerint az iparág kormányzati megsegítésével még mindig van esély arra, hogy a vállalat talpra álljon, túlélje a kialakult helyzetet, és továbbra is munkahelyet biztosítson négyezerötszáz munkavállalójának, és ez a tényező visszatérő eleme lett a polgármesteri tájékoztatónak is: 
– Aggodalommal figyeljük a vasműben történteket és mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ne a Dunaferr legyen a megnövekedett energiaárak legnagyobb vesztese. Sokszor elmondtuk már, hogy Dunaújváros önkormányzata minden lehetséges eszközzel segíti a Dunaferrt például az iparűzési adó befizetésének könnyítésével, önerejéből azonban nem képes kihúzni a Vasművet abból a gödörből, ahol most van. Szemléltetésképpen: Dunaújváros önkormányzatának saját bevételei 10 milliárd forint körül vannak, a Dunaferré 300 milliárd körül.
Pintér Tamás felidézte: az elmúlt időszakban számtalan alkalommal keresték a párbeszédet Magyarország Kormányával annak érdekében, hogy lépjünk fel közösen és segítsük a gyárat. A válasz mindig az volt, hogy magáncégen nem tudnak segíteni, cinikusabb esetben azt mondták: ott segítenek, ahol van haszon. 

Együtt, hogy működjön!

A polgármester hangsúlyozta: a Dunaferr stabil működése egész Magyarország számára fontos, nemzetgazdasági érdek, ezért is érthetetlen, hogy ha egy sor másik magáncégnek tud segíteni az állam, akkor a Dunaferren miért nem:

– Ezt elfogadhatatlannak tartom. Gazdasági megfontolás biztosan nem állhat e mögött, mert ha a Vodafone 49 százalékos tulajdonrészének megvásárlására van 715 milliárd forint, akkor ott kell lenni a Vasműre is. Csak szemléltetésképpen, a Vodafonera szánt 715 milliárd forintból majdnem 36 ezer 20 millió forint értékű lakást lehetne venni, vagyis gyakorlatilag Dunaújváros teljes lakásállományát fel lehetne vásárolni. Én nem mondom azt, hogy Vodafone helyett Vasművet, de azt határozottan követelem, hogy a Vodafone mellett legyen a Vasműre is. Mi a saját részünket megtettük, most a kormányzaton a sor.

Három azonnali javaslat

A város önkormányzata egy három pontos javaslatcsomagot állított össze az azonnali tűzoltás érdekében, nyomatékosította Pintér Tamás – bízva abban, hogy ezúttal meghallgatásra találnak. Így Dunaújváros önkormányzata felkéri Magyarország Kormányát, hogy szükség esetén biztosítsa az ISD Dunaferr Zrt. Dunai Vasmű munkavállalóinak teljes munkabérét 2022. december 31-éig. Szintén arra kérik a kormányzatot, hogy adjon kormánygaranciát az ISD Dunaferr Zrt. termeléshez elengedhetetlen szállítói tartozásaira. Végül, de közel sem utolsósorban azt kérik a kormánytól, hogy nyújtson támogatást az ISD Dunaferr Zrt. részére a többszörösére növekedett rezsiköltségek megfizetésére. A város első embere kiemelte, a vasgyár léte messze túlmutat a pártos csatározásokon, ezért is üdvözölte, hogy a vasmű érdekében dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője is tárgyalásokat kezdeményezett a mai nap folyamán:
– Őszintén hiszem, hogy a Vasmű működése nem politikai kérdés, nem csak Dunaújváros érdeke, hanem egész Magyarországé. Hiszek benne, hogy vannak helyzetek, amikor félre kell tenni a nézeteltéréseket, és létre kell hozni a nemzeti egységet. Mi ezúttal is tiszta lapokkal játszunk, egy szempontunk van: a gyárnak működnie kell, az ott dolgozóknak fizetést kell adni. A vasműsöket nem a politikai csatározások érdeklik, hanem az, hogy időben érkező, tisztességes bért kapjanak, és megszűnjön végre az állásuk körüli bizonytalanság. Dunaújváros önkormányzata ezért mindent megtesz, kérjük, hogy ebben a munkában Magyarország kormánya is álljon mellénk!

(Címlap és nyitókép: Németh Zsolt archív fotója, belső oldali kép: Vígh Dániel)

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.